Syklisten raser nedover motorveien i 100

Denne karen lar hverken regn eller politiet stoppe sykkelgalskapen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykkel og motorvei er ofte en dårlig kombinasjon. Ikke bare er man utsatt der man sitter på to hjul blant alle doningene som raser forbi, men farten man får opp kan som oftest ikke konkurrere med motordrevne kjøretøy.

Men det sistnevnte var ikke noe problem for syklisten du kan se i videoen over. Politibetjentene filmet hele jakta da de oppdaget ham på en motorvei i Tsjekkia.

Syklisten bryr seg ikke om regnværet eller faren ved å være på motorveien, og farta er det ingen ting å si på.

Blir stoppet til slutt Politibilen som følger etter ligger nemlig i rundt 100 kilometer i timen på det meste. Syklisten holder liknende fart. Men det er selvsagt ikke slik at han tråkker seg opp til denne farten.

Syklisten utnytter nemlig «drafting»- teknikken til det ypperste. Han ligger i vindsuget bak lastebiler og vaner på motorveien og fyker forbi i voldsom fart.

Med politiet på hjul gjennomfører han denne teknikken flere ganger. Til slutt sier det imidlertid stopp, og syklisten blir stoppet av politiet som på dette tidspunktet banner og skriker til ham fra bilen.

268 km/t «Drafting»-teknikken er ikke ukjent for erfarne syklister. Ifølge Gizmondo vil de fleste erfarne syklister klare å gjennomføre sykkelturen tsjekkeren er ute på i videoen over.

Verdensrekorden for «drafting» ble satt i 1995. Da kom den nederlandske syklisten Fred Rompelberg opp i 268 kilometer i timen.

Teknikken er også svært viktig for proffsyklister. Det er på grunn av vinden at man bruker mye mindre krefter på å ligge bak andre ryttere i et hovedfelt enn man gjør ensom i brudd. Også Petter Northug og de andre langrennsløperne bør kjenne godt til prinsippet.