Syklistens forsvarer ber om full frifinnelse

- Bruk fornuftig folkelig skjønn, sa han til dommerne.

BEFARING: I dag var aktoren, forsvareren, dommeren og den tiltalte i krysset Kirkeveien og Sognsveien, stedet der den 46-årige kvinnen døde. Foto: Henning Lilleård/Dagbladet.
BEFARING: I dag var aktoren, forsvareren, dommeren og den tiltalte i krysset Kirkeveien og Sognsveien, stedet der den 46-årige kvinnen døde. Foto: Henning Lilleård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin avslutningsprosedyre kom forsvareren til den drapstiltalte syklisten, Thomas Randby, med en klar appell til dommeren og meddommerne:

- Jeg håper at retten anvender et fornuftig folkelig skjønn som er i samsvar med rettsfølelse. Den rettsfølelsen man har i hode, hjertet og magen og frifinner tiltalte for drapsanklagen. Subsidiært at han straffes på mildeste måte, sa Randby i Oslo tingrett.

Ulykken skjedde i Kirkeveien ved krysset til Sognsveien i Oslo, rett nedenfor Ullevål sykehus. Den 35 år gamle mannlige syklisten kjørte på en kvinnelig syklist som falt ut i veibanen som følge av sammenstøtet, ble truffet av en buss og døde 18. oktober i fjor.

Syklist mot syklist Dommeren skal sammen med sine to meddommere bruke de nærmeste dagene på å finne ut om den tiltalte 35-åringen kan dømmes for å ha forvoldt en annen syklists død. Det er første gang i norsk rettshistorie at en syklist står tiltalt for uaktsomt drap på en annen syklist.

30 dagers fengsel Aktor Anders Mandal Funnemark la tidligere i dag ned påstand om 30 dagers ubetinget fengsel for den tiltalte 35 år gamle syklisten. De etterlattes bistandsadvokat Øyvind Sterri ba om 60.000 kroner til hver av den avdødes foreldre.

I sin avslutningsprosedyre pekte mannens forsvarer Thomas Randby på at det var mange offer i saken.

Mange ofre - Denne saken er dypt tragisk. Først og fremst er den tragisk for avdøde og hennes etterlatte. Det endte som kjent helt fatalt. Men denne saken har også rammet andre mennesker. Den vil forfølge han resten av livet uavhengig av hva dommen i denne saken blir. Det er av moralsk karakter og at ulykken faktisk har skjedd. Hans kone og den øvrige familie er også ofre. Det er mange ofre i denne saken, sa forsvareren i sitt innlegg.

Han var ikke så opptatt av straffeutmålingen i saken. 

- I denne saken er ikke straffeutmålingen et sentralt punkt. Det er av underordnet betydning om man blir dømt til 14 dager eller 30 dager i fengsel. Det saken dreier seg om, er om han skal dømmes etter drapsbestemmelsen eller ikke, sa Thomas Randby.

Forsvareren rettet gjentatte ganger kritikk mot politiets etterforskning.

- Det har aldri vært foretatt noen rekonstruksjon i denne saken. Det ble foreslått, men aldri gjennomført. Hensikten med rekonstruksjon er å gjenskape en situasjon, og det er på det rene at vitner kan få en annen opplevelse med å være tilbake på stedet der ulykken skjedde, sier Thomas Randby.

Tidligere i dag var advokatene, dommeren og den tiltalte tilbake på en åstedsbefaring i Kirkeveien.

- Det var tungt for min klient å være tilbake på stedet igjen. Men det var godt å være ferdig med det, sier Randby.

- Hvordan er det for han å være tiltalt for uaktsomt drap?

- Han tenker mye på det som skjedde og på familien til den avdøde kvinnen. Det er klart at han synes det er svært ubehagelig og veldig tungt, sier Ranby.

Forsvareren trakk fram det som aktor i saken hadde sagt tidligere på dagen.

- Han er ingen drapsmanns, sier aktor i sin prosedyre, men samtidig råder han retten til å dømme han etter en drapsbestemmelse. En dom han må bære for resten av livet, sier han.

Tidligere i dag holdt aktor sin sluttprosedyre.

- Det er en klar sammenheng mellom påkjørselen og dødsfølgen i denne saken. Hans sykling er en direkte årsak til hennes død denne morgenen. Trekker man han ut av trafikkbildet, ville hun ikke vært død i dag, sa aktor i saken, politifullmektig Anders Mandal Funnemark i Oslo tingrett.

Aktor la vekt på at den drapstiltalte mannen syklet i stor fart på fortauet midt i Oslo i morgenrushet. Da må man forvente at det er stor trafikk, og man bør da som syklist på et fortau opptre med stor grad av varsomhet.

- Dette er ingen drapsmann, overhode ikke, men fordi han har forvoldt et annen menneskets død som følge av uaktsomhet må han må straffes ut fra almenpreventive hensyn. Slik er vårt rettssystem, sa Funnemark.

Det er ventet at det faller dom i saken i løpet av slutten av neste uke.

TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media
TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media Vis mer