Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Syklister er ikke veibrukere», sa britenes transportminister. Nå raser syklistene

- Forbløffende mangel på kunnskap.

I TRØBBEL: Storbritannias transportminister, Chris Grayling, er i vinden. Syklistene raser mot hans uttalelser. Foto:  Mark Thomas / REX / Shutterstock / NTB scanpix
I TRØBBEL: Storbritannias transportminister, Chris Grayling, er i vinden. Syklistene raser mot hans uttalelser. Foto:  Mark Thomas / REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er vel ikke noe som skaper så høyt blodtrykk i trafikken og så mange sinte kommentarer på nettet som «kampen» mellom syklister og bilister.

Og i Storbritannia blåser det friskt for øyeblikket. I stormens øye står ingen ringere enn britenes transportminister, Chris Grayling.

For å finne bakgrunnen til bråket må vi gå tilbake til et intervju Grayling gjorde med Evening Standard i desember.

- Sykkelfelt skaper trøbbel

I intervjuet snakker Grayling blant annet om egne sykkeltfelt i veien. Han mener mange av dem, i London, er utformet på en dårlig måte.

- Det er noen steder der de kanskje skaper for mye problemer for veibrukerne og de kunne vært utformet på en bedre måte, sa Grayling.

Det svaret merket Labour-poltiker Daniel Zeichner seg. Under en utspørring i Underhuset spurte Zeichner transportminister Grayling om han mente at syklister var veibrukere.

- Det jeg vil si er at der du har egne sykkelfelt, så er syklistene brukerne av sykkelfeltene. Og det er en vei ved siden av - bilister er veibrukerne, de som bruker veiene. Det er egentlig ganske rett fram, for å være ærlig, sa Grayling, ifølge The Guardian.

Det svaret imponerte ikke Zeichner, og så definitivt ikke interessegrupper for syklister.

Syklister raser

Chris Boardman, som har både OL-gull og etappesiere fra Tour de France, og som nå jobber som rådgiver for British Cycling, er lamslått av ministerens svar.

- Transportministerens kommentarer demonstrerer en forbløffende mangel på kunnskap om hvordan sju millioner mennesker i dette landet bruker veien til vanlig. Jeg er flau på hans vegne. Hvis han helt oppriktig mener at veiene ikke er til for syklister, hvorfor betaler jeg skatt? spør Boardman, ifølge cycling.com.

Den britiske regjeringen har forpliktet seg til å doble antallet som bruker sykkel som transportmiddel, men ifølge Boardman bruker de mindre enn ett pund per person per år på å få det til.

Sammenlignet med Danmark og Nederland, som bruker over 20 pund, er det ikke allverdens.

- Hvis det noensinne har vært noen som burde komme seg på en sykkel og høre om hvordan det står til med sykkelinfrastrukturen, så er det Chris Grayling. Jeg blir gjerne med ham på en sykkeltur, sier Boardman.

AMPERT: En 45 år gammel Oslo-syklist får nok av en aggressiv og tutende drosje og stopper til slutt opp midt i veien for å konfrontere bilisten. Video: StyreStem Vis mer

Grayling, som tidligere har erkjent at han ikke sykler selv, har heller ikke det beste ryktet blant syklister i Storbritannia.

Feide syklist i asfalten

Det har sin bakgrunn i en hendelse fra oktober i fjor da Grayling feide en syklist overende i det han åpnet døra for å gå ut av ministerbilen sin i London.

I desember fikk Guardian tak i en video av hendelsen, som følge av at en annen syklist, som filmet hendelsen med et kamera på hjelmen, fant ut hvem han hadde filmet, og hadde latt seg provosere av Graylings uttalelser i avisen.

Det samme hadde syklisten som smalt i asfalten, Jaiqi Liu.

- Han sier at sykkelfeltene er problemet, noe som gjør meg sint. Hvis han er i en posisjon som gjør at han kan gjøre det tryggere for syklister, så burde han gjøre noe, sa Liu.

Også politikere grillet Grayling i etterkant av at episoden ble kjent, fordi han, etter å ha sjekket at syklisten ikke var alvorlig skadet, forlot stedet, uten å identifisere seg for Liu.

Det fikk Labours parlamentsmedlem Ian Austin, leder for en tverrpolitisk sykkelgruppe, til å stille spørsmål ved om Grayling kunne fortsette som minister, skriver Independent.

- Alle kan gjøre en feil, men jeg synes ikke vi kan ha en minister som har skadet en annen veibruker, kanskje har begått et lovbrudd og som heller ikke ga detaljer om hvem han er i etterkant, sa Austin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling