KRAFTIG VIND: Tre personer er allerede bekreftet omkommet i India. Syklonen Phailin vil nå land i kveld med kraftige vindstyrker. Foto: AP Photo/Biswaranjan Rout
KRAFTIG VIND: Tre personer er allerede bekreftet omkommet i India. Syklonen Phailin vil nå land i kveld med kraftige vindstyrker. Foto: AP Photo/Biswaranjan RoutVis mer

Syklon truer 12 millioner mennesker

Dundret inn nær Gopalpur i India med vindstyrker opp mot 200 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syklonen «Phailin» har allerede fått over 500 000 mennesker i India til å søke ly. Stormen er forventet å berøre 12 millioner mennesker, de fleste bor i de befolkningstette statene Odisha og Andhra Pradesh.

- Hvis dette ikke er en rekord, er det veldig, veldig nære. Du ser ikke så sterke stormer i verden lenger. Dette er maks, sier orkanforsker Brian McNoldy til AP.

«Phailin» kommer ifølge Indias metrologiske institutt til å vare i seks timer.

I Odisha skal 450 000 mennesker være evakuert og blitt flyttet til skoler og andre sikre bygninger mens i nabostaten Andhra Pradesh skal 64 000 mennesker være evakuert.

Syklonen skal ha vært 90 kilometer utenfor Bengalbukta i ettermiddag og er forventet å treffe kysten i natt med en vindstyrke på mellom 210 og 220 kilometer timen. Det er også ventet at havnivået vil stige med 3-4 meter.

Tre bekreftet omkommet Reuters melder at tre personer allerede er bekreftet omkomne. To av disse på grunn av fallende trær mens en skal ha befunnet seg i et hus som kollapset.

- Dette er en av de største evakueringene som er foretatt i India, sier Shashidar Reddy, viseformann for den Nasjonale håndteringsmyndigheten for katastofer til Reuters.

Folk har fått beskjed om ikke å oppholde seg i hus lagd av leire eller hus med stråtak. I tillegg er militæret i India klare med helikoptre som skal slippe mat ned i de berørte områdene. 

Færre dødsfall Værsenteret har advart mot store skader på leirehus, store forstyrrelser på kraft og kommunikasjonsledninger og flom på jernbanelinjer og veier. I tillegg kan store avlinger bli ødelagt.

Værmeldinger for områdene i og rundt Odisha varsler kraftig regn.

- Selv etter å ha truffet land, vil syklonen mest sannsynlig fortsette i 6-8 timer, sier direktøren i Indias metrologiske avdeling, L.S. Rathore til The Times of India.

EVAKUERES: Flere hundre tusen indere er evakuert så langt. Her ankommer noen Berhampur for å søke ly. Foto: AP Photo/Bikas Das
EVAKUERES: Flere hundre tusen indere er evakuert så langt. Her ankommer noen Berhampur for å søke ly. Foto: AP Photo/Bikas Das Vis mer

Forrige gang en syklon av denne størrelsen traff India var i 1999. For 14 år siden døde over 10 000 mennesker av «Odisha»-syklonen og verdier for mer enn 4,5 milliarder dollar ble ødelagt i stormen.

- India har lært mye siden 1999 og jeg tror til tross for mye skade, at dødstallet vil bli mye lavere, sier G. Padmanabhan i FNs utviklingsprogram til Reuters.

CARE India er forberedt på den svært kraftige monsunen og har identifisert og mobilisert lokale partnere som kan bistå med hjelp og nødhjelpsartikler.

- CARE er i området for å fastslå omfanget av skadene, men vi har allerede gjort klar 20 000 flasker med rent drikkevann. Solcelle-lamper kan også bli aktuelt, sier kommunikasjonssjef i CARE Norge, Jon Ragne Bolstad

Kategori 4 «Phailin» blir kategorisert som en kategori 4-syklon, som betyr at syklonen har en vindstyrke mellom 180 og 220 kilometer i timen. alt over dette tilsvarer kategori 5.

Storm.no skriver at den dødeligste syklonen fant sted i Bangladesh i 1970, der mellom 300 000 og 500 000 mennesker omkom.

BENGAL: Syklonen Phailin skal ha truffet kysten på India ved Gopalpur. Skjermdump Google Maps
BENGAL: Syklonen Phailin skal ha truffet kysten på India ved Gopalpur. Skjermdump Google Maps Vis mer