- Syklonen «Phailin» er like stor som halve India

Forrige gang en så kraftig syklon traff India døde mer enn 10 000 mennesker.

 SATELITTBILDE:  Viser den gigantiske syklonen på vei mot kysten av India og Bangladesh. Foto: University of Wisconsin.
SATELITTBILDE: Viser den gigantiske syklonen på vei mot kysten av India og Bangladesh. Foto: University of Wisconsin.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den gigantiske tropiske syklonen «Phailin» er på vei over den nordøstlige delen av Indiahavet. Quartz skriver at syklonen er på størrelse med «halve India» og ventes å treffe landet lørdag morgen.

Meteorologene klarer ikke fastsette hvilken vindstyrke «Phailin» har fordi det ikke er noen måleenheter som tar kraften på denne type sykloner i Indiahavet.

10 000 døde Forrige gang en syklon av denne størrelsen traff India var i 1999. For 14 år siden døde over 10 000 mennesker av «Odisha»-syklonen og verdier for mer enn 4,5 milliarder dollar ble ødelagt i stormen.

«Odisha» rammet i 1999 det samme området som «Phailin» nå er på vei mot.

Indiske myndigheter har nå forberedet seg på «worst case scenario» som er at syklonen går litt østover og rammer Kolkata og Ganges Delta i Bangladesh. Disse stedene er hjemmet til flere titalls millioner mennesker.

«Super syklon» Quartz skriver at «Phailin» fortsetter å øke i styrke og at syklonen allerede kan ha oppnådd status som en «super-syklon», det er den høyeste på Indias skala og tilsvarer noe mellom en «kategori 4»- og en «kategori 5»-orkan.

Skulle stormen opprettholde dagens styrke - eller styrkes ytterligere - kan India kunne stå overfor en sann katastrofe, skriver Quartz.

Varmen ved Bengalbukta holder seg nå gjennomsnittlig på rundt 28 varmegrader, noe som øker sansynligheten for sykloner i dette området.