Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sykmeldte må møte lege og sjef

Skisse til løsning på sykelønnskrisa er nå ferdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av punktene er at hver enkelt sykmeldt skal i dialogmøte med lege og arbeidsgiver for raskest mulig å komme tilbake på jobb.

- Jernpakt

Skissen kan redde regjeringen unna en opprivende konfrontasjon med arbeidslivets parter og redde avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) som binder staten til å bære hovedkostnadene ved sykelønn.


-  Dette er en jernpakt og jeg ser ikke for meg at en rød-grønn regjering vil gjøre noe som fører til at avtalen vi opphøre, advarer LO-leder Gerd-Liv Valla.

Men statsminister Jens Stoltenberg står, etter det Dagbladet erfarer, fast på at regjeringen kan komme til å bryte IA-avtalen dersom partene ikke lykkes å enes om tiltak som redder den allerede budsjetterte sykelønnsinnsparingen på 2,5 milliarder kroner neste år.

Sykelønnsforhandlingene fortsetter fredag før partene møtes til sitt siste møte mandag. Da må løsningen være i boks. Gerd-Liv Valla var optimistisk etter møtet i går.

Lege på jobb

Et hovedpunkt i skissen som nå foreligger er tett oppfølging av sykmeldte: innen seks uker skal arbeidsgiver og den sykmeldte sammen lage en oppfølgingsplan hvor målet er å gradvis komme tilbake i jobb. Den skal være konkret og individuell.

 SYKELØNNSSKISSE: Statsminister Jens Stoltenberg har ei uke på seg for å løse sykelønnskrisa, men er foreløpig langt unna målet om å spare inn 2,5 milliarder kroner. Foto: SCANPIX
SYKELØNNSSKISSE: Statsminister Jens Stoltenberg har ei uke på seg for å løse sykelønnskrisa, men er foreløpig langt unna målet om å spare inn 2,5 milliarder kroner. Foto: SCANPIX Vis mer

Innen åtte uker skal det bli lagd en tiltaksplan for hvordan den ansatte kan komme tilbake til jobb. Innen 12 uker skal lege, arbeidsgiver og den sykmeldte møtes til et dialogmøte hvor ulike tiltak vurderes for hvordan ansatte kan komme tilbake til jobb.

Dette opplyser flere kilder som følger forhandlingene. I tillegg drøftes det om de skal innføres aktivitetsplikt etter åtte eller seks uker, en ordning der arbeidsgiver skriver ut et «gult kort» med forslag til tiltak før en sykmelding fra lege og tidspunktet for yrkesrettet attføring. Det blir også drøftet om arbeidsgiver må bruke mer penger på attføring i egen bedrift.

Et annet hovedpunkt er sterkere kontroll med legers praksis i utformingen av sykmeldinger.