Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Sykt Elvis-hysteri

GRACELAND, MEMPHIS (Dagbladet): Turistene defilerer stille forbi Elvis' grav. En og annen tar fram et lite pocketkamera, rekker det til en ukjent som automatisk trykker på utløseren. De har fått et minne som enhver Elvis-fan drømmer om - bilde av seg selv ved Kongens grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som skjer nå eer helt sykt, sier Norges fremste Elvis-kjenner og fanklubb-president Pål Granlund om hysteriet rundt 20-årsjubileet.

Det er noe nærmest religiøst ved alle menneskene som hver dag stiller seg opp for å besøke rockekongens residens, Graceland. De betaler sine 60 kroner, plasseres i en turbuss og kjører gjennom den berømte porten opp bakken til den tilbaketrukkede, hvitmalte boligen. I grupper på 20 loses de inn i huset, før de knappe kvarteret seinere tyter ut bakdøra og nærmest ramler ut i det pæreformede, turkisfargede svømmebassenget.

Dødsuka

Neste post på rundturen er familiegravstedet, ti meter unna. Neddynget i bamser, kunstige og ekte blomster, kranser, bilder, silkesløyfer, plater og andre gjenstander som folk har fått legge igjen for å hedre Elvis. Noen snufser i papirlommetørklær, andre står andektige ved graven alene med sine tanker, enkelte er mer opptatt av å skaffe seg et fotominne for livet før de haster videre. Innimellom kommer det en uniformert sikkerhetsvakt som ber menneskene om å ikke stanse opp for lenge, det venter mange, sier han. I går var det 5000 mennesker innom, de fleste deltok i den høytidelige minnestunden rundt graven. Til sammen er 75000 mennesker i Memphis under årets Elvis-uke, som også kalles Dødsuka eller Sørgeuka.

- Syk dyrkelse

For mange representerer Graceland-besøket slutten på en pilegrimsferd rundt halve kloden. Her er australiere, brasilianere, japanere og nordmenn. 1000 britiske fans er her i år for å markere at det er 20 år siden Kongen døde i dag.

Norge stiller med en kontingent på 47 mennesker, anført av Norges fremste Elvis-kjenner og fanklubb-president Pål Granlund.

Første gang han traff Kongen var i 1970, siden ble det fire treff. Etter Elvis' død har Granlund vært 14 ganger i Memphis. Han er fortsatt ihuga Elvis-fan, men er mindre begeistret for det som har skjedd rundt rockekongen.

- Elvis ville snudd seg i graven av alt det som skjer nå, det er helt sykt. Det handler bare om business. Musikken og personen er blitt dyttet stadig lenger i bakgrunnen.

Det verste er alle menneskene som skal ha bilde av seg selv sammen med disse Elvis-kloningene. Det er grusomt å se på, sier Granlund og vandrer ned den nyasfalterte veien for å hente billetter til morgendagens konsert med artister som vil hedre minnet av Elvis.

I bakgrunnen utenfor hovedporten står en kvinne og skriker ut sitt budskap: Dyrk ikke avguder, det finnes bare en Gud! Elvis-fansen som sitter i skyggen langs gjerdet av Graceland og vaktene ignorerer henne. I går tråkket hun noen meter for langt innenfor porten og ble anholdt og ført bort av politiet. Du kaster ikke skitt på sørstatenes største ikon.

Drosjesjåføren Willy - den eneste svarte vi så på vår vandring i og omkring rockekongens residens - kjører oss hjem til hotellet. Han rister på hodet av kloningene som i tropevarmen stavrer seg langs veien mot Graceland - Memphis' Mekka - iført sine tettsittende jumpsuits og med svartfarget hår og «koteletter» større enn steaks.

- Them sure are crazy!