Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sykt. Smakløst. Sadistisk.»

Utenlandske medier raser over at Norge fra neste år vil la turister skyte sel. - Feilaktig framstilling, sier norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra neste år kan utenlandske turister komme til Norge for å skyte sel.

- Vi forventer at alt ligger til rette for at utlendinger skal kunne jakte på sel i Norge rett etter nyttår, sa avdelingsleder Halvard P. Johansen i Fiskeridepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå.

Bak regelendringen ligger ønsket om å begrense selbestanden. Dagens kvote på 2 100 dyr blir ikke oppfylt, og selene beskyldes for å spise verdifull fisk, og sprer parasitter til fisk og fugl.

Men utlendinger kan ikke komme og plaffe løs på egen hånd langs norskekysten. De ma ha avlagt jegerprøve, jakten må være ledd i et organisert opplegg, og en lokal jeger må være til stede.

Sterke reaksjoner

Regelendringen vekker reaksjoner i utlandet. Nordens største nettavis, Aftonbladet.se, kjørte saken på topp i formiddag under tittelen «Ny turistunderholdning: Drepe sel».

- Nå provoserer Norge hele verden igjen - lokker turister med seljakt, skriver avisa.

- Det eiendommelige er at denne beslutningen berører den kystnære selen, som ikke utgjør en stor stamme i Norge, og som definitivt ikke påvirker fiskebestanden. Vi er kritiske, sier generalsekretær Lars Kristoferson i WWF Sverige.

Forfatteren Jan Guillou slår imidlertid tilbake mot kritikerne. Han har selv jaktet på sel, og ser ingen forskjell mellom det og vanlig elgjakt.

- Den norske selstammen er på ingen måte truet, og kommersiell jakt foregår i nesten alle europeiske land, sier han til avisa.

- Skal drepe selunger

Det er ikke bare svenskene som reagerer på norsk seljakt. Storavisa Washington Post er blant de som omtaler saken, mens engelske medier langer ut med tyngre skyts mot det de konsekvent omtaler som «drap av selunger».

- Syke reisebyrå organiserer turer for å drepe babyseler, skriver supertabloiden The Sun.

- Selunger møter et nytt rovdyr - syke turister som vil betale opptil 650 pund for å skyte dem, melder Daily Record.

- Det er den nye sporten for turister: Å drepe babysel, skriver The Observer - og kaller det «den ultimate form for ekstrem "feriemoro"». Avisa sammenligner seljakten med jakt på utdøende dyrearter i Afrika, og har intervjuet kritikere.

- Å drepe en selunge er det noe av det enkleste du kan gjøre - dersom du er tilbøyelig til sadisme, sier leder Paul Watson for den ytterliggående organisasjonen Sea Shepherd.

- Ikke selunger

Påstandene om jakt på selunger blir kontant avvist av daglig leder Kjetil Kristoffersen i det norske selskapet Polar Events, som allerede markedsfører pakketurer for selturister.

- Det er strengt forbudt å jakte selunger, sier han til Dagbladet.no.

Ifølge Kristoffersen har de så langt ikke merket særlig etterspørsel fra jakthungrige turister.

- Men vi vet at en del dansker er interessert, legger han til.

Polar Events understreker at de vil leie inn profesjonelle guider og jegere når de starter opp tilbudet. Firmaet Nor Safari vil også skreddersy jaktpakker for utlendinger, fra 1500 kroner dagen. Et femdagers opphold vil koste i overkant av 8000 kroner - men da får du penger igjen dersom du ikke får noen sel i kikkertsiktet.

- Helt feil

Norske utenriksmyndigheter har sett de utenlandske skriveriene, og ambassadene i Haag og London er allerede blitt kontaktet av medier og privatpersoner

- Artiklene er direkte feilaktige, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik ved Norsk utenriksdepartement til Dagbladet.no.

- Vi har nå instruert våre ambassader om hva de skal si, slik at den riktige informasjonen kommer ut. Men vi har ikke planer om noen annonsekamanje.

Klepsvik medgir at norske myndigheter må ta noe selvkritikk for hvordan de nye jaktreglene er blitt presentert.

- Dette har aldri vært ment som et tilbud for tilfeldige turister, men skal foregå i strengt kontrollerte former.

Norsk turistnæring tror det er for tidlig å si om den feilaktige selkritikken kan skade Norges omdømme i utlandet.

- Det er umulig å si. Det kommer an på hvordan dette blir slått opp, og hvor lenge det varer. Vi må avvente og se, sier kommunikasjonsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til Dagbladet.no.

- Men all kritikk kan jo skade omdømmet, legger han til.

<B>SKAL IKKE SKYTES:</B> Flere store utenlandske medier skriver at Norge vil la turister drive organisert jakt på selunger. Det er ikke riktig - det er bare voksne seler det skal jaktes på.
<B>DÅRLIG PR: </B>Nyheten om turistjakt på sel gir norgesreklame av det ekstremt dårlige slaget i britiske og amerikanske medier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media