Syltelabber og grisehyl skal stoppe fredagsbønnen

Demokratenes plan for å forhindre muslimsk bønnemøte på Torgallmenningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Muslimene i Bergen vil legge fredagsbønnen til byens hjerte Torgallmenningen dersom kommunen ikke skaffer dem ny moské.

Et oppslag i Bergensavisen tirsdag har skapt opphetet debatt i Vestlandets hovedstad. - De kan ikke bare kaste oss på gaten. Skjer det, legger vi fredagsbønnen til Torgallmenningen, sier talsmann for Bergen Moské og vararepresentant for Arbeiderpartiet i Bergen bystyre, Jerad Abdelmajid.

Dette oppfatter bystyrerepresentant Kenneth Rasmussen som en trussel, og han har allerede begynt å tenke ut et forslag til byrådet foran neste bystyremøte 20. mars.

- Skremmer dem unna

Rasmussen krever at byrådet stopper bønnemøter og andre religiøse ansamlinger på Torgallmenningen og øvrige offentlige plasser i byen.

Og Rasmussen, som ble valgt for Fremskrittspartiet, men seinere har hoppet over til Demokratene, kommer også til å legge fram forslag til hvordan byrådet skal håndheve et forbud mot fredagsbønn på Torgallmenningen.

- Heng opp syltelabber i stolper og lykter. Og spill grisehyl over høyttalere. Det skremmer muslimene unna, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

Har testet i Somalia

HOLDER DEM UNNA:  Bystyremedlem Kenneth Rasmussen (innfelt) i Bergen er sterkt i mot fredagsbønn på Torgallmenningen. Og han har et forslag til byrådet om hvordan muslimene kan holdes unna. Foto: Paul S. Amundfsen, Dagbladet/Scanpix/Demokratene/Gilde.
HOLDER DEM UNNA: Bystyremedlem Kenneth Rasmussen (innfelt) i Bergen er sterkt i mot fredagsbønn på Torgallmenningen. Og han har et forslag til byrådet om hvordan muslimene kan holdes unna. Foto: Paul S. Amundfsen, Dagbladet/Scanpix/Demokratene/Gilde. Vis mer

Han kjenner muslimers avsky mot alt som har med svin å gjøre fra egne erfaringer som FN-soldat i Somalia og Libanon på 90-tallet.

- I Mogadishus gater var det så tett med folk at det var umulig å komme fram med vanlige FN-kjøretøy. Da hylte jeg som en gris ut av bilvinduet, og folk forsvant. Det virket hver gang, sier bystyrepresentanten.

Dersom ikke byrådet tar forslaget til følge, vil Rasmussen selv henge opp griselabber på Torgallmenningen og gjøre opptak fra en grisebinge. Det siste virkemidlet liker han minst av hensyn til offentlig ro og orden.

Demokratenes bystyrerepresentant har to hovedargumenter for å gå til frontalangrep mot trusselen om fredagsbønn på Torgallmenningen.

-Som tyskerne i 1941

- Muslimsk bønnemøte i bergenseres felles offentlige byrom, er et like stort overgrep som da tyskerne okkuperte byen i 1941. For det første skal ikke noen menigheter få lov til å utøve sin religion på Torgallmenningen eller andre steder der allmennheten ferdes. Det vil bare skape krangel og alvorlige situasjoner.

- Og dessuten misbruker moskérepresentanten sitt politiske verv til å forsøke å true offentlige midler til private, religiøse formål, mener Kenneth Rasmussen.

Bergen Moské har 1700 medlemmer og står uten gudshus når de må ut av sine nåværende lokaler 31. mars. Menigheten har kjøpt nye lokaler, som mangler mye på å være innflyttingsklare.

Syltelabber og grisehyl skal stoppe fredagsbønnen
IKKE SLIK: Fredagsbønn i muslimenes hellige by Mekka - det er slike bystyremedlem Kenneth Rasmussen ikke vil ha det på Torgallmenningen i Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer