Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OPPGJØR I STORTINGET NÅ:

Sylvi: - Jeg vil si unnskyld

Sylvi Listhaug går snart på Stortingets talerstol og ber om unnskyldning.

BEKLAGER: Sylvi Listhaug sier at hun aldri ville ha publisert det omstridte Facebook-innlegget sitt hvis hun hadde trodd at det kunne kobles til Utøya-tragedien. Foto: Gunnar Ringheim
BEKLAGER: Sylvi Listhaug sier at hun aldri ville ha publisert det omstridte Facebook-innlegget sitt hvis hun hadde trodd at det kunne kobles til Utøya-tragedien. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke kommentere om hun har ydmyket statsminister Erna Solberg. Kort tid før hun skal svare på kritikken og mistilliten fra opposisjonen, sier hun til Dagbladet:

- I dag er dagen der jeg skal ta på alvor at Stortinget gir meg kraftig kritikk. Statsministeren har på vegne av regjeringen sagt unnskyld. Jeg vil også si unnskyld for kommunikasjonen i saken. Spesielt rettet til dem som ble rammet av terroren i Norge i 2011.

- Facebook-innlegget ditt ble liggende ute i fem dager, hvorfor fjernet du det ikke tidligere?

- Nå er det i hvert fall fjernet.

- Statsministeren skal flere ganger ha bedt deg fjerne innlegget...

- Jeg kommenterer aldri våre samtaler. Erna er en veldig, veldig god sjef. Hun er omtenksom overfor de hun jobber sammen med. Det setter jeg stor pris på. Sånne saker er tøffe.

TRUMPRETORIKK: Retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesamlende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Svekket regjeringen?

- Har det vært konfrontasjoner mellom dere?

- Jeg kommenterer aldri fortrolige samtaler i regjeringen.

- Det hevdes at du har svekket regjeringen?

- Nå er det viktig at vi kommer videre. Erna er en dyktig statsminister som nyter stor respekt. Det gjør hun fortsatt.

- Du har fått knallhard kritikk både fra Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide, hva får dette å si for forholdet til Venstre og KrF?

- Det oppstår vanskelige saker fra tid til annen, vi skal få til et godt samarbeid også framover.

Timingen

Sylvi Listhaug poengterer at utgangspunktet for saken var at hun la ut et innlegg på Facebook fredag i forrige uke om en sak som Stortinget skal behandle i dag.

- Det var aldri i mine tanker at innlegget på noen måte skulle kobles med terroren som rammet Norge i 2011. Timingen var at saken om fremmedkrigere og rikets sikkerhet ble avgitt i Stortinget.

Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, som hun publiserte fredag i forrige uke, hadde tittelen: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.» og teksten: «Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre.»

Samme kveld hadde Utøya-filmen premiere.

- Sett i ettertid var det dumt at innlegget ble lagt ut den dagen.

- Undervurderte du kraften i teksten din?

- Ja, absolutt. Mitt fokus var på fremmedkrigere som sympatiserer med grupperinger som for eksempel Den islamske stat, Al-Qaida eller liknende organisasjoner. Jeg har det øverste ansvaret for beredskapen og terrorbekjempelse i Norge. Derfor er jeg så engasjert i disse spørsmålene.

Sporet av

- Beklager du ordbruken?

- Som jeg allerede har sagt, så vil jeg si unnskyld for at innlegget har såret de som opplevde den grusomme terroren i 2011. Det er dumt at debatten sporet av. At saken om å frata statsborgerskap drukner i all støyen. Jeg har stor sympati med dem som ble rammet av Utøya-terroren. Jeg forstår at det er veldig sterke følelser i sving. Hadde jeg trodd at innlegget mitt kunne kobles til Utøya, ville jeg aldri lagt det ut.

- Skal du se filmen?

- Ja, det skal jeg, sier Sylvi Listhaug

- FOLKESKIKK: Under Stortingets diskusjon om Sylvi Listhaugs uttalelser, sa Sps Marit Arnstad at politisk diskusjon av og til handler om folkeskikk. Video: Stortinget Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!