MINISTER MED REKORD: Med Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og integreringsminister er det satt ny rekord i antallet flyktninger som er bosatt i norske kommuner.   Foto: Thomas Rasmus Skaug 
MINISTER MED REKORD: Med Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og integreringsminister er det satt ny rekord i antallet flyktninger som er bosatt i norske kommuner.   Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Integrering:

Sylvi banker de rødgrønne på bosetting av flyktninger: - SV snakket om det, vi gjorde det

Det bosettes flyktninger i rekordfart med Frp og Høyre i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre/Frp-regjeringen har bosatt 50 prosent flere flyktninger enn hva SVs ministere klarte på fire år da de hadde ansvaret.

I fjor ble det bosatt rekordhøye 15291 flyktninger, ifølge nye tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Forrige rekord, på 11 405 flyktninger, ble satt året før, også det på Høyre/Frp-regjeringens vakt.

- Regjeringen har i løpet av sine tre første år bosatt nesten 50 prosent flere flyktninger enn Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen gjorde i løpet av fire år, sier Ingerd Schou (H), med henvisning til SV-ministrene som hadde ansvaret de fire siste årene av de rødgrønnes regjeringsperiode.

- Tallenes tale er veldig klar. SV gjorde ikke jobben. De snakket om det, men vi gjorde det, mener Schou.

INGJERD SKOU:  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
INGJERD SKOU:  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kortere på mottak

OVERTOK ETTER SV: Solveig Horne (Frp) tok som Barne- likestillings- og inkluderingsminister pver bosettingsansvaret fra Inga Marte Thorkildsen (SV).
Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
OVERTOK ETTER SV: Solveig Horne (Frp) tok som Barne- likestillings- og inkluderingsminister pver bosettingsansvaret fra Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

IMDI-direktør Libe Riber-Mohn bekrefter at det aldri har vært bosatt flere flyktninger enn det ble i fjor.

- Vi er veldig fornøyd med at vi har greid å bosette så mange, samtidig som gjennomsnittstiden fra vedtak til bosetning gikk betydelig ned, sier Libe Riber-Mohn.

For ikke bare bosettes det flere flyktninger, de venter også kortere tid på mottak før de blir bosatt.

I fjor var samlet ventetid fra søknaden om asyl ble levert inn til flyktningen var bosatt i en kommune på 13,6 måneder, mot 19,4 måneder i 2013.

- Disse tallene er minst like viktig som bosettingstallene, mener Schou.

- Du går fra passivitet til å bli en del av lokalsamfunnet. Du får en mening med livet, en framtid og en mye større grad av sikkerhet på at her er jeg ønsket velkommen og kan jeg også fortsette å være. Hele forutsetningen for at folk skal bli integrert, er at de kommer fra den passive rollen i mottak til en større grad av visshet. Kommunene har gjort en fantastisk jobb, sier Schou.

Hun gir også ros til Frp-minister Solveig Horne

- Solveig Horne gjorde det geniale at hun tok kontakt med alle kommunene, ikke bare de hun trodde hadde kapasitet. Som i all annen sammenheng, må man forholde seg konkret til de som er ute i kommunene og mane til ansvar og dugnad, mener hun.

- Bragd av kommunene

SVs kommunalpolitiske talsperson Karin Andersen mener kommunene har tatt i mot flyktningene på tross av, ikke på grunn av regjeringen.

- Det virker som Schou har glemt at det er kommunene som akseptere og bosetter flyktninger, ikke staten. Her har kommunene gjennomført en bragd med å bosette det store antallet flyktninger som kom i 2015, og det var de som tok ansvaret det er både økonomisk og menneskelig å bosette såpass mange. Dette har kommunene gjort på tross av Frps oppfordring til ikke å bosette og at mange Frp-representanter i kommunestyrene har stemt nei. Dette viser at kommunene forsto alvoret under flyktningkrisa og tok ansvar, sier hun.

- Dessverre har flere kommuner fått økonomiske problemer fordi de ikke får ta i mot så mange flyktninger som de har lagt planer for. Dersom asyltallene igjen vokser, så vil kommunene kanskje ikke være like villige til å bosette. Her må regjeringa ta ansvar og sørge for at det ikke er kommunen som sitter igjen med Svarte-Per, sier Andersen.