Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2018

Sylvi er Carl I. Hagens framtidsleder: - Hun ligner mest på meg

Carl I. Hagen heier på Sylvi Listhaug. Hun fikk stående applaus fra Frp-landsmøte.

STÅENDE APPLAUS: Sylvi Listhaug fikk stående og langvarig applaus både før hun gikk på talerstolen under gårsdagegens politiske debatt og etter.

- Vi har lagt bak oss en turbulent tid, kanskje spesielt for meg. Tusen takk for støtten og omtanken, sa Sylvi Listhaug på Frps- landsmøte i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STÅENDE APPLAUS: Sylvi Listhaug fikk stående og langvarig applaus både før hun gikk på talerstolen under gårsdagegens politiske debatt og etter. - Vi har lagt bak oss en turbulent tid, kanskje spesielt for meg. Tusen takk for støtten og omtanken, sa Sylvi Listhaug på Frps- landsmøte i går. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen (Dagbladet): Siv Jensen er ubestridt leder i Frp og blir i morgen gjenvalgt for to nye år. Hun sitter så lenge hun vil, er omkvedet i Frp.

PÅ PLASS: Frps mangeårige leder Carl I. Hagen mener Sylvi Listhaug er den beste til å ta over den dagen Siv Jensengir seg som partileder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ PLASS: Frps mangeårige leder Carl I. Hagen mener Sylvi Listhaug er den beste til å ta over den dagen Siv Jensengir seg som partileder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den dagen hun gir seg, er Sylvi Listhaug favoritten, ifølge Frp-veteran Carl I. Hagen:

- Det er fordi hun ligner meg, sier Hagen, og ler. Men han utdyper:

- Hun er skarp i formuleringene. Det er ikke noe bomull når hun snakker, sier den tidligere Frp-lederen Carl I. Hagen. Han har nå varslet at han ikke tar renominasjon verken til riks- eller kommunepolitikken. Men på dette landsmøtet er han delegat fra Oslo.

Stolte over å være i regjering

Frps landsmøte i år, mellom stortingsvalget i fjor og kommunevalget neste år, handler mest om å feire Frp som regjeringsparti.

Siv Jensen blir i morgen gjenvalgt for to nye år, og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Osen er ikke på valg og fortsetter. Det er uenighet om noen politiske saker, noe som kommer fram i debatten om resolusjoner, men i det store og hele er landsmøtet kanskje det mest harmoniske i Frps historie.

Siv Jensen er en ubestridt leder som har fått Frp inn i regjering, og som har sørget for å etablere Frp som et styringsparti. Jensens prosjekt framover er å styrke det borgerlige prosjektet, sikre borgerlig flertall også i 2021 og hindre at Ap kommer til makten.

I helga vil Jensen vil bli hyllet og gjenvalgt som leder for to nye år. Nå er planen å bygge det borgerlige samarbeidet og friste KrF inn i regjeringen slik at de borgerlige kan gå til velgerne i 2021 med et avklart borgerlig flertallsprosjekt. Dersom det lykkes å finne en tredje gang, regner de som kjenner Jensen og partiet at hun fortsetter en god stund til.

- Det er vel ingen som ser for seg at Siv ikke leder Frp fram mot valget i 2021, og hvis hun vinner valget, da blir hun jo sittende videre. Siv blir sittende så lenge hun vil, sier Ole Berget.

Debatten om framtidas Frp-ledere er derfor bare underliggende og teoretisk. De som nevnes, er avgått statsråd Sylvi Listhaug, landbruksminister Jon Georg Dale og Tor Mikkel Wara, som etter å ha gått ut av politikken i 1993, nå er tilbake som justisminister. Dersom han går for plass på Stortinget i neste periode, kan det være et signal om at han er aktuell for å overta etter Siv Jensen.

Neste Frp-leder?

Men Wara er eldre enn Jensen. Det kan tale for at Sylvi Listhaug eller John Georg Dale er de mest aktuelle arvtakere den dagen Siv Jensen ønsker å gi seg som partileder. Men mye kan skje, og nye stjerneskudd og talenter kan dukke opp.

- Det er ingen lederdiskusjon i Frp, det er bare i pressen det foregår,. Nå kan dere begynne å snakke om politikk, dere også, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

- Men hva sier du til at Carl I. Hagen mener du er den beste kandidaten, blant annet fordi du har klar tale og ikke pakker ting inn i bomull?

- Det er alltid hyggelig at folk setter pris på den jobben jeg gjør, men det er altså ingen lederdiskusjon i Frp. VI har en fantastisk leder. Så dette er ingen aktuell problemstilling, sier Listhaug.

Sammen med Bård Hoksrud snakket hun om Frps helsepolitikk på et lunssjeminar på landsmøtet i dag. Det var John Alvheim og Frps helsepolitikk som vekte Listhaugs politiske engasjement, og nå, etter å ha vært innvandringsminister og justisminister, er hun tilbake i helse- og eldrepolitikken.

- Det jeg brenner aller mest for, er at eldre må få være sjef i eget liv. De skal ha god mat og et innhold i livet, og ikke sitte i en stol neddopet av medisiner. Og så skal vi være ombudspersoner for dem som møter et system som motarbeider dem og ikke gir dem det de har krav på, sier Listhaug.

- Er du en framtidig helseminister?

- Nei. nå er jeg stortingsrepresentant som skal snakke om helse og eldreomsorg. Jeg har alltid vært opptatt av å gjøre en god jobb der jeg er. Hvis du er opptatt hva du skal gjøre neste gang, at du skal dit eller dit, så mister du fokus, sier Listhaug.

Det er ingen tvil om Listhaugs popularitet i Frp.

Hun fikk stående og langvarig applaus både før hun gikk på talerstolen under gårsdagens politiske debatt og etter.

- Vi har lagt bak oss en turbulent tid, kanskje spesielt for meg. Tusen takk for støtten! Den omtanken og støtten som jeg og min familie opplevde, var helt fantastisk, sa Listhaug.

Takket Siv

Hun trakk spesielt fram støtten fra partifeller i hjemfylket Møre og Romsdal og fra partileder Siv Jensen.

KLEM: Frp-leder Siv Jensen og tidligere leder Carl I. Hagen har ikke bare hatt et hjertelig forhold, men nå skal det vre greit, og i går ga de herandre en klem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLEM: Frp-leder Siv Jensen og tidligere leder Carl I. Hagen har ikke bare hatt et hjertelig forhold, men nå skal det vre greit, og i går ga de herandre en klem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Takk til Siv, som sto last og brast med meg. Hun og resten av regjeringsapparatet vårt var rede til å gå ut av regjering da dette sto på, sa Listhaug, som raskt understreket at det overhodet ikke var aktuelt å overlate regjeringsmakten til Jonas Gahr Støre.

- Bedre liv

- Selvsagt skal Frp styre Norge. Andre partier skal ikke bestemme hva jeg eller andre skal si. Og Jonas Gahr Støre skal aldri bli statsminister i Norge, sa Listhaug, til kraftig applaus fra salen.

Listhaug sa at hun etter å ha gått ut av regjeringen, har fått et nytt og bedre liv, med mer tid til mann og barn. Hun er nå stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. Sammen med Bård Hoksrud i helse- og omsorgskomiteen skal hun nå reise rundt i landet og bidra til å bygge partiet.

- Vil slå den «rødgrønne suppegjengen»

- Nå skal jeg prioritere grasrota, og være med å bygge organisasjonen. Dere stilte opp for meg, nå skal jeg stille opp for dere, sa Listhaug, igjen til stor applaus. Hun sa hun vil gjøre alt for at Frp skal vinne kommunevalget.

- Vi har et lokalvalg å vinne om et år. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få byttet ut den rødgrønne suppegjengen som styrer altfor mange kommuner i dette landet, sa Listhaug. Og landsmøtet klappet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media