Undervisning i asylmottak

Sylvi får 34 mill. til å gjøre asylsøkerne «norske» og forebygge vold

Sylvi Listhaug mener vold på asylmottak henger sammen med mangel på kunnskap om det norske samfunnet. - Man legger ikke igjen holdningene på grensa, sier statsråden.

MILLIONDRYSS: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener opplæring av asylsøkere i norske verider er en avgjørende del av integreringen. Her fra et besøk på ankomstsenteret i Råde i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MILLIONDRYSS: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener opplæring av asylsøkere i norske verider er en avgjørende del av integreringen. Her fra et besøk på ankomstsenteret i Råde i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får 23,3 millioner kroner til å innføre 50 timer undervisning i norsk kultur og samfunnskunnskap fra dag én i asylmottakene.

Det vil framgå av statsbudsjettet som presenteres torsdag, og er en oppfølging av integreringsmeldingen Listhaug la fram i mai.

- Det er viktig å sørge for at de som blir i Norge over en viss tid kjenner til hvilke verdier og regler vi legger til grunn. Spesielt gjelder dette ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling sier Listhaug til Dagbladet.

I tillegg settes det av 10,9 millioner kroner til dialoggrupper for å forebygge vold i mottak. Listhaug mener mangel på norsk samfunnskunnskap henger sammen med hvilke holdninger som kan skape vold på asylmottak.

- Det å lære norske verdier er en betydelig del av det voldsforebyggende arbeidet. Ingen legger igjen holdningene sine på grensa. Kommer du fra et land hvor kvinner ikke er verdt en sur sild, så er det stor sannsynlighet for at det er ditt utgangspunkt når du kommer til Norge, sier Listhaug.

- Uheldige situasjoner

Til tross for at Listhaug ønsker å gjøre asylsøkerne så «norske» som mulig, foreslo hun i integreringsmeldingen å kutte 50 timer av norskopplæringen. Det sa Stortinget nei til, og nå håper Listhaug at den samlede pakken både vil føre til bedre integrering og mindre vold.

- En UDI-rapport fra 2014 konkluderer med at «alvorlig» vold forekommer relativt sjelden på asylmottak. Hvor stort er egentlig dette problemet?

- Med tanke på hvor mange enslige unge menn i en vanskelig situasjon som bor tett, har det vært få hendelser – og det er bra. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det skjer en del uheldige situasjoner, som vi har sett blant annet i mediene, svarer Listhaug.

- En annen UDI-rapport fra 2014 viser at økning i kriminalitet knyttet til invandring ikke er foråsaket av asylsøkere, men øvrig innvandring fra resten av Europa. Burde ikke fokuset heller vært der?

- Det er asylsøkere vi har et ansvar for å gi innkvartering og en fungerende hverdag. Da er det viktig at vi jobber med dette for å unngå for eksempel overgrep mot kvinner, svarer Listhaug.

- Norske spilleregler

- Listhaug, hvorfor er det et ideal at asylsøkerne skal bli så «norske» som mulig?

FORNØYD: Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORNØYD: Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Idealet og kravet vi stiller til asylsøkere er at de innretter seg etter norske lover og regler, og at de går vekk fra holdninger som er i strid med dette. De som skal bo her må følge reglene, sier Listhaug, før Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur legger til:

- Det handler også om å lære mer om det landet hvor man skal bo og barn skal vokse opp.

Kapur er fornøyd med tiltakene.

- Dette er også forebyggende i form av at det vil gjøre det enklere for asylsøkerne den dagen de får egen bolig og skal ut i jobb eller utdanning, sier Kapur.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer