Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik endres regjeringen

Sylvi får ny rolle - Søviknes gjør comeback

Statsminister Erna Solberg (H) gjør endringer i mannskapet.

ROKERER: Onsdag formiddag ble det brått klart at statsminister Erna Solberg (H) gjør rokeringer i regjeringen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Onsdag formiddag ble det brått klart at statsminister Erna Solberg (H) gjør rokeringer i regjeringen.

Det skjer i et ekstraordinært statsråd klokka 11.45. I forkant meldte NRK at det er olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fra Frp, noe som raskt viste seg å stemme.

Freiberg erstattet Terje Søviknes da han trakk seg som olje- og energiminister i august 2018 - og det ble spekulert i om Frp-nestleder Søviknes dermed ville gjøre comeback til sin gamle jobb, etter å ha tapt kampen om ordførerklubba i nye Bjørnafjorden kommune i høstens kommunevalg.

Interessant vri

I stedet gjør statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen en interessant vri.

Søviknes vender tilbake til regjeringen, men da som eldre- og folkehelseminister.

Frps nestleder nummer to, Sylvi Listhaug, erstatter Freiberg som ny olje- og energiminister.

- Som dere ser er det ikke helt nye fjes. Det er gjort to endringer i statsråd i dag. Kjell-Børge Freiberg har gått av som olje-og energiminister. Sylvi Listhaug er blitt ny olje- og energiminister. Søviknes er blitt ny eldre- og folkehelseminister, sier Erna Solberg (H) til pressen på Slottsplassen etter det ekstraordinære statsrådet.

Holder pressekonferanse

Der møtte hun pressen sammen med de to Frp-statsrådene.

Hun ville ikke svare på hvorfor Freiberg går av.

- Vi tar spørsmål og svar på pressekonferansen, sa Solberg.

Klokka 12.30 blir det pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg.

«Tilbake til røttene»

Dagbladets kommentator Jon Olav Egeland mener statsrådskiftene - hvor Listhaug antagelig får en synligere rolle enn før - må sees på som et strategisk valg fra Frps side for å markere seg på et av partiets politiske satseområder.

- Sylvi Listhaug har selvsagt en sterk posisjon hos Frps velgere. Det strategiske grepet er nok at Frp trenger å vende tilbake til sine røtter, sier Egeland, som påpeker at partiet over tid har slitt på meningsmålingene.

Spørsmålet er hvordan Listhaugs nye posisjon - som statsråd for et betent konfliktområde mellom særlig Venstre og Frp - påvirker samarbeidsforholdet i regjeringen.

- Jeg er ikke så sikker på at dette er noen stor fordel for regjeringen som helhet, det kan vel snarere øke motsetningene innad i regjeringen. Det vil avhenge veldig mye om hvordan Listhaug vil oppføre seg mot samarbeidspartiene. Samtidig er dette et markeringsområde for Frp, sier Egeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media