Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi får ny rolle etter påske

Frp-stjerna kan få ansvar for alt fra helse til utdanning, mens parlamentarisk sedvane kan gjøre det vanskelig for henne å jobbe med justispolitikk fra Stortinget.

TRAKK SEG: Sylvi Listhaug på pressekonferansen i Nydalen der hun kunngjorde at hun trekker seg som justisminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRAKK SEG: Sylvi Listhaug på pressekonferansen i Nydalen der hun kunngjorde at hun trekker seg som justisminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin avskjedstale tidligere denne uka lovte Frp-stjerna Sylvi Listhaug at hun skulle være seg sjøl - også i sin nye posisjon på Stortinget.

Allerede spekuleres det i hva slags rolle det kan bli, men spørsmålet vil neppe bli avklart før etter påske.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi må nå vurdere hvilken komite det vil være naturlige å plassere henne i. Vi må prate med henne, selvsagt i nær dialog med parlamentarisk leder Hans Andreas Limi. Dette kan vi kanskje ha på plass i løpet av påsken, med en mulig behandling på gruppemøtet 4.april, sier Frps Morten Wold, som leder partiets valgkomité, til Dagbladet.

Trolig vil Listhaugs egne ønsker også spille inn på hvilken plassering og posisjon hun får i partiet.

Taler mot formelt lederverv

Hennes manglende erfaring som stortingsrepresentant kan tale mot at hun får et formelt lederverv i stortingsgruppen.

- EN FJÆR BLE TIL FEM HØNS: FrP-veteran Carl I. Hagen var ikke imponert over Erna Solbergs håndtering av Listhaug-saken. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

I forbindelse med rokadene i regjeringen i januar og Metoo-sakene mot Frp-topp Ulf Leirstein er det dessuten nettopp gjort endringer i fordelingen av komitelederverv mellom partiets stortingspolitikere.

Det kan også tale mot at Listhaug får et slikt «opprykk», selv om ingenting er bestemt ennå.

Uansett kan Listhaug være aktuell for flere ulike komiteposisjoner.

Allsidig bakgrunn

Frp-politikere Dagbladet har snakket med påpeker at hun både har utdanning som lærer, at hun har vært helsebyråd i Oslo, og at hun har vært landbruks- og matminister.

Den ene komiteen som virker usannsynlig er justis, da det er brudd med parlamentarisk sedvane å la en statsråd vende tilbake til samme saksområde som man har ledet som statsråd.

Kan trumfe sedvane

Samtidig argumenterer enkelte for at parlamentarisk sedvane ikke er det viktigste, og at partiets hensyn og hensynet til Listhaugs ønsker kan trumfe dette, særlig etter vrakingen av Carl I. Hagen fra Nobelkomiteen.

TROR REGJERINGEN HAR TILLIT: Statsminister Erna Solberg opplever at diskusjonen har vært knyttet til Sylvi Listhaug, og mener det ikke tilsier at regjeringen har mindre tillit enn før. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

I teorien kan Listhaug få rollen som innvandringspolitisk talsperson i partiet, som favner innunder kommunalkomiteen på Stortinget.

Den rollen er allerede bekledt av den ferske stortingsrepresentanten Jon Engen Helgheim i dag, men Dagbladet vet at krefter i stortingsgruppa til partiet ønsker å bruke Listhaug på innvandringsområdet, hvor mange mener hun har størst mulighet til å vises.

- Mange sterke sider

Wold i valgkomiteen vil ikke kommentere spekulasjonene, men sier følgende:

- Sylvi har mange sterke sider og kan bekle mange posisjoner og komiteer. Vi vil helt sikkert finne en plass til henne hvor hun kan fortsette å være en synlig og sterk politiker.

Parlamentarisk nestleder Helge Andre Njåstad i Frp sier det samme.

- Hun har en enormt allsidig bakgrunn både politisk og utdanningsmessig som gjør at hun kan være aktuell for flere posisjoner hos oss, sier Njåstad.

URIMELIGE PÅSTANDER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Sylvi Listhaug kom med urimelige påstander, men er mer bekymret for de som ikke har den beskyttelse som han selv har. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling