Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Sylvi forstår ikke hvorfor folk er på flukt

Mdgs Lan Marie Nguyen Berg mener Frp må sette seg inn i hva slags effekt klimaendringene kan få for antallet flyktninger i verden.

KLIMA VIKTIGST: I et intervju i Dagbladets program «Svar på spørsmålet» uttaler Mdgs Lan Marie Nguyen Berg at klima er viktigere enn integrering. Video: Øistein Monsen / Steinar Suvatne Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga gikk innvandring- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp), løs på Lan Marie Nguyen Berg (Mdg) og uttalelsene byråden for miljø- og samferdsel i Oslo kom med da hun ble grillet i Dagbladets «Svar på spørsmålet».

Berg sa da at klimautfordringene var viktigere en innvandring og integrering.

- Klima er vår tids viktigste sak, sa Berg.

Det var ikke innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) enig i.

- Uten en streng kontroll med innvandringen, som er en viktig forutsetning for å lykkes med integreringen, vil det kunne gå utover velferdssamfunnet vårt og potensielt endre vår kultur og verdiene som samfunnet vårt bygger på. Jeg mener dette er en av de største utfordringene vi står overfor, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

I FELT: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Lesvos og flyktningleieren Moria. Den overfylte leieren er delvis støttet av norske midler.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I FELT: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Lesvos og flyktningleieren Moria. Den overfylte leieren er delvis støttet av norske midler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Berg lot ikke ballen ligge og svarer i dag på kritikken.

- Det gjør meg urolig at Sylvi Listhaug så lett avfeier de grunnleggende årsakene til at stadig flere blir drevet på flukt, sier Berg.

Hun mener flertallet av menneskene som blir fordrevet fra sine hjem i dag, flykter på grunn av naturkatastrofer.

- Dersom vi ikke raskt reduserer utslippene vil dette tallet bli mye høyere. Hvis Frp faktisk setter seg inn i hva slags effekt klimaendringene kan få for antallet flyktninger i verden, vil de bli det mest klimaengasjerte partiet i Norge, sier Berg til Dagbladet.

- Stusser

Det var ikke bare innvandring og flyktinger som sto på lista da Listhaug hamret løs på sin politikerkollega. Også miljøpolitikken som det nåværende bystyret med Lan Marie Nguyen Berg står for. Ap, SV og MDG jobber nå for å gjøre Oslo sentrum bilfritt innen 2019.

HELE INTERVJUET: Se hele intervjuet med Lan Marie Ngyen Berg. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer Vis mer

- Lan Marie Berg og byrådet i Oslo med Ap i spissen har brukt mesteparten av sin energi på å gjøre hverdagen til folk flest i Oslo vanskeligere, sier Listhaug.

- Gang på gang ser vi at Frp hamrer løs på byrådet og De grønne i Oslo for å hjelpe regjeringen med å innfri egne klimaløfter. Jeg må jo si jeg stusser over dette. Regjeringen inviterer til klimadugnad, men kjefter på oss lokalpolitikere som faktisk gjør noe. Vi i Oslo går gjerne foran og viser vei i klimapolitikken, men det haster å få gjort noe med de nasjonale utslippene som fortsatt øker, Sier Nguyen Berg.

Ren luft

- Bilen er bannlyst. Jeg synes det er flott at velgerne i Oslo får se hvilken politikk vi kan få også på nasjonalt plan etter valget neste år dersom Jonas Gahr Støre og Ap vinner valget, sa Listhaug i artikkelen som ble publisert på forrige lørdag.

Lan Marie Nguyen Berg vil ikke gå med på at bil er erklært som fienden.

SYKLER: Byråd for  miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, svarer på kritikken fra Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SYKLER: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, svarer på kritikken fra Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det byrådet og De grønne gjør i Oslo nå, er å gjennomføre det grønne skiftet i praksis. Vi ruller ut sykkelveier over hele byen, vi bygger ut kollektivnettet framfor motorveier, og vi prioriterer trygge skoleveier og ren luft til barna våre. Dette er tydelige politiske valg som gjør livet bedre for folk i Oslo, som reduserer utslippene, og som dermed bidrar til en tryggere fremtid for oss alle, sier Berg.

Lan Marie Nguyen Berg har siden hun overtok jobben som byråd for miljø og samferdsel i Oslo gjort parkering dyrere og økt prisen på bompenger. Dette er forandringer Berg og bystyret mener er nødvendig for å gjennomføre det grønne skiftet.

- Klimaendringer er ikke noe abstrakt fjernt tema. De er her nå, i våre egne hager og kjellerstuer. Senest forrige helg kunne folk i Oslo se klimaendringer med egne øyne ved å se ut vinduet. I 2016 har verden satt en rekke nye temperaturrekorder som har sjokkert selv de vanligvis så sindige klimaforskerne. I Norge regner det 20 prosent mer nå enn i år 1900, og forskerne advarer om at det skal bli mer dersom vi ikke tar grep nå. Dette er et av de problemene folk flest er aller mest bekymret for i Norge. Det må regjeringen ta på alvor, sier byråden for miljø og samferdsel.

SVARER PÅ SPØRSMÅLET: Innvandrings og intergreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte på kritikken mot integreringsmeldinga og tok Hadia Tadjik i forsvar mot nettrasisteme. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!