Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi går på asyl-tap

Opposisjonen og støttepartiene er samstemte om å påføre regjeringen en rekke nederlag i asylpolitikken.

NEDSTEMT? Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug presenterte integreringsmeldingen 11. mai. Nå ser det ut til at flere av innstramningsforslagene hennes stemmes ned i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEDSTEMT? Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug presenterte integreringsmeldingen 11. mai. Nå ser det ut til at flere av innstramningsforslagene hennes stemmes ned i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen formiddag legger Kommunal- og forvaltningskomiteen fram sin innstilling. De endelige vedtakene fattes i stortingssalen fredag 10. juni. Alt tyder på at regjeringspartiene vil tape voteringen om flere av innstramningsforslagene.

Ikke gitt opp Fremskrittspartiets leder i Kommunalkomiteen, Helge André Njåstad deler den vurderingen.

- Ut fra hva vi har registrert gjennom media, har det ikke vært vilje fra stortingsflertallet til å støtte regjeringens asylinnstramninger. Men vi har ikke gitt opp. Mye kan skje i løpet av uka. Vi vil jobbe for fullt helt fram til fredag for å søke subsidiære løsninger, sier Helge André Njåstad til Dagbladet søndag kveld.

Kile i samarbeidet Opposisjonspartiene ser for seg muligheten til å slå en kile inn i samarbeidsforholdet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene.

I Nydalen-avtalen ga KrF og Venstre sin støtte til forslaget om å forlenge perioden for midlertidig opphold fra tre til fem år, før asylsøkeren får permanent opphold.

Nå ser det ut til at samarbeidspartiene følger Arbeiderpartiet, som siden 2013 har vært mot utvidelsen.

Brutte forutsetninger Bakgrunnen for at KrF og Venstre bryter med Nydalen-avtalen på dette punktet er, i følge kilder i samarbeidspartiene, at regjeringen har lagt inn nye krav, som gjør det vanskeligere å få oppholdstillatelse, blant annet 12 måneders selvforsørgelse.

- Regjeringen har brutt forutsetninger, derfor føler vi oss fri til å stemme mot. Først da det gikk opp for Frp helt på slutten av forhandlingene i komiteen at de kom til å tape, ble det fart på sakene, sier en sentralt plassert kilde.  

Krav om tre år Regjeringen har lagt fram krav om utdanning eller arbeid i Norge i tre år før man kan søke familiegjenforening, som en tidsbegrenset ordning fram til årsskiftet 2020, samt et underholdskrav både for familiemedlemmer til flyktninger og familiemedlemmer til personer med subsidiær beskyttelse.

Flyktninger var tidligere unntatt.

Ikke høyere lønn Arbeiderpartiet får trolig flertall for sitt alternative innstramningsforslag om at familiemedlemmer til dem som får beskyttelse, både flyktninger og personer med subsidiær beskyttelse, kan søke familiegjenforening uten underholdskrav de første tre månedene etter at referansepersonen er gitt beskyttelse. I dag er fristen 12 måneder.

- Regjeringens ønske om å øke botid og underholdskrav vil bli nedstemt. Det kommer et forslag om å gå tilbake til 252.000 kr i årslønn for å kunne søke om familiegjenforening, sier en kilde i samarbeidspartiene.
 
Proteststemming Ap støtter mange av regjeringens innstramningsforslag, men bare forslag som har dokumentert effekt på tilstrømmingen og som ikke svekker integreringen.

Blant opposisjonspolitikerne i Stortinget har det de siste dagene vært spekulert i om Frp vil unnlate å stemme for deres mildere innstramningsforslag, dersom forslag fra regjeringen ikke vedtas. Noe som i så fall kunne føre til at flere av forslagene det reelt sett er flertall for, ikke vil bli vedtatt.

Det avises bestemt av Helge André Njåstad.
- Vi mener at proposisjonen i sin helhet er nødvendig, men vil selvsagt diskutere subsidiære kompromiss og stemme for det som ligger nærmest. Men jeg opplever hittil liten vilje til det hos de andre, sier Helge André Njåstad.

Besøkelsestid Kommunalkomiteens leder håper at noen av de partiene som var med på å bestille forslag til innstramninger av regjeringen, nå kjenner sin besøkelsestid.

- Det gjelder ikke bare KrF og V, men i like stor grad Sp og Ap, som ved juletider mente innstramninger var nødvendig. Standpunktene i asylpolitikken bør ikke være sesongbasert, sier Helge André Njåstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!