Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må svare Stortinget om klimaendringer

- Sylvi, hva mener du egentlig?

SV-leder Audun Lysbakken mener nyslått oljestatsråd Sylvi Listhaug er bevisst uklar om sitt syn menneskeskapte klimaendringer. Nå blir det etterspill på Stortinget.

OGSÅ MENNESKESKAPT: I mai svarte Sylvi Listhaug at vi må vurdere hvor mye av klimaendringene som er menneskeskapt. I dag ble hun Olje- og energiminister. - Det er mange som diskuterer det fortsatt, svarer hun i dag på spørsmål om diskusjonen nå er over. Foto: Lars Eivind Bones , Video: Gilbrant/Zahl-Pettersen Vis mer

- Sylvi Listhaug vil ikke skyve fra seg dem som liker godt det hun har sagt om klimaendringer før. Det er derfor hun svarer som hun gjør, sier SV-lederen til Dagbladet.

Lysbakken fortsetter:

- Hun er påpasselig med å uttrykke seg slik at hun fortsatt kan hinte til dem som tror på klimaløgner og vise at hun er deres politiker. Det er all grunn til å spørre: Sylvi, hva mener du egentlig?

Etterspill

Hans partifelle Lars Haltbrekken sørger nå for at den nye olje- og energiministeren må klargjøre eget syn på klimaendringer overfor Stortinget.

Bakgrunnen er følgende uttalelse som Listhaug ga til VG i 2011:

«Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter».

- Jeg vil vite om statsråden mener hun tok feil den gangen, sier Haltbrekken og forteller at han alt har sendt inn et skriftlig spørsmål til Stortinget om saken.

- Diskusjon som går

Uttalelsen fra 2011 ble tema på onsdagens pressekonferanse, der statsministeren presenterte endringene i regjering. Da viste Solberg til at Listhaug besvarte spørsmål om denne uttalelsen allerede da hun ble landbruksminister i 2013.

- Og de som lyttet til valgkampen i år, har hørt at hun var klar og tydelig på at hun mener klimaendringer er menneskeskapte. Hun har også hele tida stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene, fortsatte Solberg.

Men så sent som i mai i år sa Listhaug følgende i et intervju med Dagbladet på spørsmålet om hun mener menneskelig aktivitet står bak klimaendringene:

- Det er en diskusjon om hvor mye som er menneskeskapt og naturlig. Den diskusjonen går. Det viktigste er hvordan vi skal ta vare på jorda vår og miljøet. Og da må vi bruke pengene riktig. Det Frp i hvert fall ikke er for, er å piske vanlige folk med avgifter. Vi ønsker heller å legge til rette for at folk kan gjøre fornuftige valg, uten at politikerne skal styre det.

- Mange diskuterer ennå

Etter den rituelle nøkkeloverrekkelsen i Olje- og energidepartementet fikk Dagbladet slippe til med ett oppfølgingsspørsmål og benyttet da anledningen til å spørre om den pågående diskusjonen som hun beskrev i mai, nå er avsluttet (se video i øverst i saken):

- Det er mange som diskuterer det ennå. Men jeg stiller meg fullt og helt bak det som er regjeringens politikk. Jeg mener menneskelig aktivitet også påvirker dette, at vi skal være føre var og derfor ta hensyn til det.

Listhaug poengterer videre at hun mener norsk olje- og gassnæring kan bidra til å få ned globale klimautslipp fordi bransjen ifølge henne er «i front i verden på teknologiutvikling».

Må svare

SVs Audun Lysbakken er ikke overrasket over hvordan Listhaug ordlegger seg.

- Mitt poeng er ikke hva Sylvi Listhaug mener, hun må få mene hva hun vil. Men vi trenger en regjering som kan samle folk om handling for klimaet, sier han.

Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero sier han er bekymret når det utnevnes en energiminister «som tidligere har uttrykt skepsis til både klimapolitikken generelt og til viktige klimatiltak».

- Jeg ser gjerne at Erna Solberg nå avkrefter kursendring på havvind, vindkraft og karbonfangst og lagring.

- Det er rimelig absurd at vi i det hele tatt får en olje- og energiminister som har et uavklart forhold til klimavitenskapen, all den tid hun blir statsråd for Norges mest forurensende næring, sier Naturvernforbundets Silje Ask Lundberg og fortsetter:

- Men det er den faktiske politikken som Listhaug kommer til å bli målt på, og hvorvidt den er i tråd med klimavitenskapen eller ei.