Sylvi Listhaug: - Jeg ble nesten spytta på

Kom med klar melding til netthaterne da hun gjestet DBTV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Onsdag presenterte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug regjeringens forslag til integreringsmelding.

Samme dag gjestet hun Dagbladets politikkprogram «Svar på spørsmålet».  Der kommer Listhaug med en glassklar oppfordring til flyktningene: Stå på. 

- Jeg ville stått på dag og natt, jeg ville ikke gitt meg. Jeg ville lært språk og fått meg en jobb, slik at jeg kan få familien min hit, sier hun.

Se hele Listhaug-programmet øverst i saken.

Blant tiltakene i integreringsmeldinga er gratis kjernetid i mottak, videreføring av ekstratilskudd for bosetting av enslige mindreårige og 50 timer med norsk kultur- og samfunnskunnskap. 

- Limet i samfunnet Et av hovedpunktene i integreringsmeldinga til Listhaug er krav. Større krav til hva flyktningene skal gjennom for å ta del i det norske samfunn. 

- De må tilpasse seg det samfunnet de kommer til. De må følge de lovene og reglene som er her. De må ta inn over seg de verdiene som vi har her. Det er dette som er limet i samfunnet vårt, sier hun.

Allerede tirsdag kveld ble det kjent at Listhaug kutter 800 millioner fra mottaksapparatet som følge av at færre flyktninger enn antatt kommer til Norge.

Meldinga har fått navnet «Fra mottak til arbeidsliv - en effektiv integreringspolitikk», og består av 69 punkter.

Skole i mammaperm Listhaug vil også pålegge flyktninger som nettopp har fått barn å delta i introduksjonskurset for flyktninger, selv om de fortsatt er i mammaperm. 

- Jeg var tilbake fra mammaperm etter fire måneder med mitt første barn og fem måneder med mitt andre. Det gikk helt fint, sier hun. 

- Men ingen tvang jo deg til det?

- Nei, det stemmer. Men jeg synes at om du kommer til Norge og blir sittende ti måneder hjemme i mammaperm, så integreres du ikke, og da kan du fort ramle av lasset.

Forsvarer Hadia I «Svar på spørsmålet» kommenterte Listhaug også netthetsen politiske rivaler som Hadia Tajik (Ap) og Mani Hussaini (Ap) utsettes for.

GJESTET DBTV: Sylvi Listhaug forsvarte integreringsmelding, gikk ut mot Jonas Gahr Støre og mot netthetsen Hadia Tajik opplever. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJESTET DBTV: Sylvi Listhaug forsvarte integreringsmelding, gikk ut mot Jonas Gahr Støre og mot netthetsen Hadia Tajik opplever. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er totalt uakseptabelt. Jeg vil ta sterk avstand fra alle hetsende utsagn mot folk med minoritetsbakgrunn. Jeg synes Mani Hussaini og Hadia Tajik er utsatt for uakseptable angrep i den debatten som pågår nå. 

- Gjør det deg flau at det er mennesker som sier de er Frp-velgere som kommer med hetsen?

- Det vil alltid være ulike meninger, men uansett er det min oppgave som politiker å si at dette ikke er greit og at folk må slutte med det. 

Integreringsros fra Ap Arbeiderpartiet fortalte Dagbladet onsdag at de er positive til flere av tiltakene Listhaug lanserte i dag, men reagerer på at meldingen kommer for seint og ikke er mer offensiv.

- Språk og arbeid er helt sentrale pilarer i integreringsforliket, og da hadde vi ventet en tyngre og mer systematisk satsing på dette i integreringsmeldingen. Jeg hadde forventet at flere tiltak fra integreringsforliket hadde blitt kvittert ut i denne meldingen, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

Hun reagerer også på den manglende språksatsingen.

- Med forbehold om at vi må sette oss grundig inn i meldingen, så kan jeg ikke se at de har fjernet språkkutt på 100 millioner kroner, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.