Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug går av:

Sylvi Listhaug: - Jeg vil fortsette kampen på Stortinget

Sylvi Listhaug går av som justisminister, men sier hun kommer til å fortsette kampen fra Stortinget.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug trekker seg som justisminister. Hun møtte pressen i Nydalen 8.30 tirsdag morgen.

- En surrealistisk uke

- Siste uka har man sett utrolig mye ondskap i Norge. Men vi har også sett mye godhet. Jeg opplever en utrolig støtte i en krevende tid, sier Listhaug til pressen.

Hun sier det har vært en surrealistisk uke.

- Det har vært en ren heksejakt, der målet har vært å kneble ytringsfriheten. Ytringsfriheten er for meg en utrolig viktig verdi, som vi skal gjøre alt for å hegne om, sier hun og fortsetter:

Fortsetter kampen

Hun mener denne uka har vist at ytringsfriheten er under press i Norge.

- Jeg vil gjøre det som er riktig for Frp, for landet og for meg. Jeg vil gjøre det som er riktig for ytringsfriheten i Norge. Derfor går jeg av. Jeg skal love en ting, jeg kommer ikke til å gå stille i dørene på Stortinget.

MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg møtte pressen i statsministerboligen, og sier hun ennå ikke har bestemt hvem som skal ta over som justisminister. Video: NTB Scanpix Vis mer

Listhaug understreker at hun selv har valgt å gå av.

- Valget var mitt, sier hun.

Listhaug mener hun denne uka har blitt stemplet.

- Jeg ser bare at han forsøker å stemple meg. Sammenlikne meg med holdninger som Norges verste massemorder har stått for. Det tar jeg sterkt avstand fra, og jeg har ikke fått forsvare meg for det, sier hun.

- Heksejakt

FACEBOOK: Sylvi Listhaug går av som justisminister etter siste ukers Facebook - bråk
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FACEBOOK: Sylvi Listhaug går av som justisminister etter siste ukers Facebook - bråk Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor dette er en heksejakt, og hvorfor dette er en barnehage, sier Listhaug følgende:

- Jeg har bedt om unnskyldning. Det er tydeligvis ikke godt nok for partiene. Det var et mål å fjerne meg fordi jeg skaper debatt, utfordrer partiene på Stortinget, noe jeg forstår kan være krevende for noen. Jeg fortsetter den linja der på Stortinget.

Hun ønsker ikke å kommentere spørsmålet om hun fikk tilbudt en annen plass i regjeringen og understreker at hun selv har valgt å trekke seg.

- KrF uten ryggrad

KrF sa i går at de ikke har tillit til Listhaug og ba Solberg «ta grep».

På spørsmål om hva slags budskap hun har til Kristelig Folkeparti og om man kan forvente partiet inn i regjeringen, svarer hun følgende:

- Det er det opp til partilederen å bestemme. Jeg registrerer hva KrF har gjort i denne saken her, så får vi se framover hvordan det går. Det blir spennende å se hvilken side de velger. Jeg opplever at det er et parti totalt uten ryggrad, uten styring, uten vei videre. Så det blir spennende å se hva de velger til slutt.

- Er det et borgerlig parti?

- Vi får se. Det har de vel ikke avklart.

Knut Arild Hareide har ikke villet kommentere Sylvi Listhaugs avgang.

- Hareide kommenterer først på Stortingets talerstol, slik han sa i går. Og i vandrehallen etterpå, opplyser hans pressekontakt Dag Fedøy.

Etter det Dagbladet erfarer er imidlertid dette den løsningen KrF har ønsket seg.

Listhaug varslet sin avgangen på Facebook tirsdag morgen.

- JEG SYNES HELE GREIA ER LITT BARNSLIG: Listhaugs skjebnemøte står for tur, og dette mener folket om saken. Video: Emilie Rydning / Klipp: Frida Andersen Vis mer

- Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltakelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver hun i et Facebook-innlegg.

Videre skriver Listhaug:

«Den siste uka har vært helt surrealistisk. Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent.

Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges framtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv.»

Saken oppdateres​​

- ENDELIG MØTER DE MOTSTAND: Bjørnar Moxnes kommenterer Listhaugs avgang. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!