TIL FIRST HOUSE: Avgått Oslo-byråd Sylvi Listhaug blir pr-rådgiver. Foto: Jacques Hvistendahl
TIL FIRST HOUSE: Avgått Oslo-byråd Sylvi Listhaug blir pr-rådgiver. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Sylvi Listhaug blir pr-rådgiver

Blir kollega med eks-statsråd Bjarne Håkon Hanssen og eks-programleder Geir Helljesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Fremskrittspartiets katastrofale valgresultat i Oslo gikk partiet ut av byråd, og Sylvi Listhaug mistet jobben som byråd for velferd og sosiale tjenester og helse- og eldreomsorg etter nesten seks år. Nå går hun til kommunikasjonsbransjen og byrået First House.

— Jeg er veldig glad for å ha kommet med på laget i First House, og gleder meg til å samarbeide med svært flinke medarbeidere. Jeg ser fram til å ta fatt på nye utfordringer utenfor politikken, sier Sylvi Listhaug i en pressemelding på selskapets hjemmeside.

Kjendislag
First House er fra før kjent som byrået der Bjarne Håkon Hanssen og Jan-Erik Larsen begynte etter at de gikk ut av regjeringen, som henholdsvis helseminister og statssekretær ved statsministerens kontor. Det vakte stor oppsikt og bred debatt.

Tidligere statsminister Kåre Willoch sa den gang til Dagbladet:

— Jeg reagerer mot framveksten av sånne byråer som skal sette noen i stand til å fremme sine interesser bedre enn andre, og at man går rett over i dette med å utnytte alle de politiske kontakter man har hatt. Det finner jeg merkelig, sier Willoch til Dagbladet.

Andre kjente navn i selskapet er kronprinsesse Mette-Marits bror Per Høiby, eksredaktør Hans-Christian Vadseth og tidligere NRK-profiler Geir Helljesen og Einar Lunde. I First House jobber også Tor Mikkel Wara, tidligere Frp-topp som har Siv Jensens øre og som nok kjenner vurderingen av Sylvi Listhaug også internt i Fremskrittspartiet. Der er hun ansett som et stort politisk talent.

— Vi er opptatt av å ha en solid bredde i vårt politiske team. Med Sylvi Listhaug på plass styrker vi vår kompetanse på politikk som er strategisk viktig både for våre kunder og for oss, sier Per Høiby.

Skal habilitetsvurderes
De ansatte i First House har markert seg på skattelistene med høye inntekter, og Listhaug kan regne med å øke inntekten når hun nå går fra politikken til pr-bransjen.

BRÅK: Det vakte oppsikt og debatt da Bjarne Håkon Hanssen sluttet som statsråd og ble rådgiver i First House. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BRÅK: Det vakte oppsikt og debatt da Bjarne Håkon Hanssen sluttet som statsråd og ble rådgiver i First House. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

— Hos oss skal Sylvi jobbe med et bredt spekter av politiske problemstillinger som blant annet å forstå kommunale prosesser, både knyttet til planlegging og regulering, og innkjøp av tjenester fra private aktører. Våre kunder etterspør stadig mer rådgivning på dette området, sier Jan-Erik Larsen, leder av First Houses avdeling for politikk og samfunn.

Oppstartstidspunkt er ikke bestemt. Listhaug ble nylig innkalt for å møte som vararepresentant på Stortinget. Varigheten av perioden på Stortinget er ikke avklart. Listhaug har bedt karanteneutvalget i Oslo kommune vurdere spørsmålet om eventuell karantene og saksforbud.

Fra før har First House og Senterpartiets Erlend Fuglum fått kritikk for sin dobbeltrolle som vararepresentant på Stortinget og lobbyist på oppdrag for First House. Tidligere Statssekretær Ketil Lindseth fikk fire måneder karantene da han begynte i First House.

KOLLEGA: Tidligere NRK-profil Geir Helljesen er assosiert partner i First House. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
KOLLEGA: Tidligere NRK-profil Geir Helljesen er assosiert partner i First House. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer