TERNINGKAST ÉN: Sylvi Listhaug trillet selv terning for anledningen og stoppet på terningkast én. - Ingen politikere hadde akseptert å spise dette, sier hun. Foto: Frp
TERNINGKAST ÉN: Sylvi Listhaug trillet selv terning for anledningen og stoppet på terningkast én. - Ingen politikere hadde akseptert å spise dette, sier hun. Foto: FrpVis mer

Sylvi Listhaug fikk mat som serveres eldre. Hun svarte med å hente fram terningen

Byrådet i Bergen har selv spist maten, og mener den stort sett er veldig god.

- Det ser uappetittlig ut, det smaker ingenting, og konsistensen er kvalmende.

Sylvi Listhaug er ikke nådig i dommen over maten som står på bordet framfor henne.

- Dette er terningkast én. Ingen politikere hadde akseptert å spise dette, sier Listhaug til Dagbladet.

Frp-toppen sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun besøkte mandag Bergen og ble servert samme middagsmat som hjemmeboende eldre i byen kan kjøpe av kommunen.

- Lukt av mat i gangene

Listhaug sier det er en hjertesak for henne å gi eldre bedre mat.

- De eldre har krav på god mat. Det skal se godt ut, smake godt og være næringsrikt. Dette er helt grunnleggende. Mange eldre sliter med å spise, da må det i det minste være god mat, sier Listhaug.

- Frp sitter i regjering, og har eldreminister Åse Michaelsen. Hva gjør du og dere for å løfte maten som serveres eldre, da?

- Eldreministeren har startet arbeidet med å etablere en tilskuddsordning til kjøkken i sykehjem for å gi et bedre tilbud til eldre på institusjon og få lukten av mat tilbake i gangene. I reformen «Leve hele livet» er mat og måltider for eldre også et viktig satsingsområde, svarer Listhaug.

- Og på kommunalt nivå?

- Reformen inneholder mange løsninger på hvordan kommunen kan bedre mat og måltider til de eldre. Og kommuner som tar i bruk disse løsningene, og dermed forbedrer tjenestene til eldre, vil bli prioritert i statlige øremerkede ordninger.

69 kroner

Maten Listhaug smaker i Bergen sendes ut i forbindelse med Spisevenn-prosjektet byrådet i Bergen iverksatte for ett år siden.

Spisevenn-prosjektet er et trivselstiltak som blant annet skal forebygge ensomhet blant eldre. En frivillig, som er spisevenn, besøker den eldre og får middag spandert av kommunen.

Men den eldre må selv kjøpe maten til 69 kroner retten. Listhaug er klar på at en vanlig Fjordland-middag holder langt høyere standard enn maten hun blir servert.

- Dette er ikke verdig i det hele tatt. Her må kommunen og byrådet i Bergen rydde opp, sier Listhaug.

- Det meste har smakt veldig bra

ENER: Denne maten falt ikke i smak hos Sylvi Listhaug. Foto: Frp
ENER: Denne maten falt ikke i smak hos Sylvi Listhaug. Foto: Frp Vis mer

Rebekka Ljosland (KrF), byråd for helse og omsorg i Bergen, er klar på at maten som serveres eldre stort sett er veldig god.

Og Ljosland sier politikerne i Bergen faktisk har spist maten selv.

- Jeg har bestilt middager fra Matvarehuset til alle bystyrets medlemmer to ganger det siste året. Jeg har også selv prøvesmakt maten over flere uker. Jeg syns det aller meste har smakt veldig bra, og har gitt tilbakemeldinger på det som kunne forbedres. Også Frp sine politikere i Bergen bystyret har prøvesmakt maten, sier Ljosland til Dagbladet.

Likevel medgir Ljosland at byrådet kontinuerlig jobber for å forbedre maten de eldre blir servert.

- Vi har et eget smakspanel som smaker på middagene og gir tilbakemeldinger om det som er godt og det som kan forbedres. Vi etablerer nå i tillegg et prøveprosjekt sammen med Matvarehuset og vil prøve ut en à la carte-meny, slik at hjemmeboende selv kan velge hvilke retter de ønsker å bestille og hvor store porsjoner de ønsker. Folk er forskjellige og har ulike ønsker når det kommer til mat. Det vil vi imøtekomme, lover Ljosland.