Sylvi Listhaug hadde flere Rema-oppdrag

Rema 1000 kjenner bare til at Sylvi Listhaug har gjort ett oppdrag for dem i First House, men Listhaug har oppgitt til departementet at det var flere. Hun nekter å utdype hvilke.

HEMMELIGE OPPDRAG: Departementet opplyser at landbruksminister Sylvi Listhaug jobbet med flere saker for Rema 1000, men nekter å opplyse hvilke. First House har bistått Rema i konfliktfylt konkurransesak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
HEMMELIGE OPPDRAG: Departementet opplyser at landbruksminister Sylvi Listhaug jobbet med flere saker for Rema 1000, men nekter å opplyse hvilke. First House har bistått Rema i konfliktfylt konkurransesak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rema 1000 og kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer har tidligere sagt at Sylvi Listhaug kun har hatt ett oppdrag for Rema 1000 under tida som First House-rådgiver.

Det oppdraget gjaldt tolking av teksten i Høyre og Frp's regjeringsplattform som omhandler søndagsåpne butikker, har kommunikasjonssjef i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, tidligere sagt til Dagens Næringsliv.

Jobbet med flere saker Men i et brev til ABC Nyheter datert 28. oktober, mandag denne uka, opplyser departementet at Listhaug har hatt «en begrenset rolle innenfor enkelte konkrete rådgivningsoppdrag der Rema 1000 er kunde».

Det betyr at hun har vært involvert i flere saker.

Beyer sier til Dagbladet at Rema ikke er kjent med flere oppdrag dette dreier seg om. Det kan være snakk om interne møter om Rema 1000-saker i First House, og at matvarekjeden ikke nødvendigvis kjenner til dette.

Dagbladet har gjentatte ganger den siste uka forsøkt å få Landbruksdepartementet og Sylvi Listhaug til å svare på det spørsmålet. Departementet nekter å svare.

«Landbruks- og matdepartementet har ikke anledning til å gå mer i detalj om Sylvi Listhaugs rådgivningsoppdrag for Rema 1000 mens hun arbeidet i First House», skriver de.

Snakket om konkurransesak Dagbladet har også bedt departementet svare spesifikt på om Sylvi Listhaug har vært innblandet i en betent konkurransesak mellom Rema 1000 og Ica om innkjøpssamarbeid mellom Ica og Norgesgruppen. Dette samarbeidet startet i januar i år.

Det er tidligere kjent at Rema 1000 hyrte inn First House i arbeidet med å få stoppet konkurrentenes innkjøpssamarbeid.

Konkurransetilsynet stoppet avtalen midlertidig, men Fornyingsdepartementet bestemte i sommer at de lar samarbeidet fortsette inntil Konkurransetilsynet har ferdigbehandlet saken. En avgjørelse valrset i slutten av september, er nå flyttet til januar.

Dersom Listhaug var involvert som rådgiver i Ica-saken, har hun sittet på begge sider av bordet i saken.

For mandag var hun som statsråd i møte med matvarekjedene. Der tok Rema-sjef Ole Robert Reitan opp nettopp Ica-saken.

- Hun spurte om hvordan konkurransen i sisteleddet er, altså matbutikkene, og da fikk jeg anledning til å si at det ikke er noen andre enn Norgesgruppen og Ica som tjener på at de to får samarbeide, sa Reitan til Aftenposten etter møtet.

- Vi har vært enige med Frp lenge om akkurat dette, sa han videre. 

Nekter å avklare Departementet har ikke villet svare på spørsmålet om Sylvi Listhaug var involvert som rådgiver i denne saken.

De garanterer imidlertid for Listhaugs habilitet, og skriver i et svarbrev til ABC Nyheter:

«Departementet har så langt ikke hatt noen konkrete saker til behandling som har gitt behov for særskilte vurderinger av statsrådens habilitet. Departementet kan ikke se at den kontakten Sylvi Listhaug har hatt med REMA 1000 eller DLF, er av en slik karakter at det skulle føre til utfordringer ved habiliteten når det gjelder oppfølging av dagligvarelovutvalgets innstilling (NOU 2013:6).»