Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug i krisemøte hos Erna Solberg

Den hardt pressede justisministeren forlot statsministerboligen i kveld. Ifølge Dagbladets kilder tror ikke Høyre at KrF vil kaste regjeringen.

I KRISEMØTE: Justisminister Sylvi Listhaug forlater møtet i statsministerboligen mandag kveld. Ved siden av henne sitter hennes politiske rådgiver Espen Teigen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I KRISEMØTE: Justisminister Sylvi Listhaug forlater møtet i statsministerboligen mandag kveld. Ved siden av henne sitter hennes politiske rådgiver Espen Teigen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag ble det klart at KrFs landsstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister.

I timene etterpå var regjeringspartienes topper samlet til krisemøte i statsministerboligen. Justisminister Sylvi Listhaug, som har mistillitsforslaget mot seg, var også til stede i statsministerboligen før hun ble fraktet ut i en svart bil like etter 21.30 i kveld.

KRISEMØTE: Høyres parlamenteriske leder Trond Helleland og Venstres Terje Breivik på vei ut fra et møte i statsministerboligen mandag kveld. Partilederne skal fortsatt være til stede på møtet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRISEMØTE: Høyres parlamenteriske leder Trond Helleland og Venstres Terje Breivik på vei ut fra et møte i statsministerboligen mandag kveld. Partilederne skal fortsatt være til stede på møtet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dersom partileder Knut Arild Hareide KrF lytter til landsstyret, har Rødts mistillitsforslag mot justisministeren flertall når det skal voteres over i Stortinget i morgen.

En kilde som var på møtet sier det var sterke, og svært delte, meninger på om hvordan KrF skal håndtere saken.

Så hva skjer nå?

Dersom ikke Erna Solberg «tar grep», som Hareide ba henne om i ettermiddag, kommer hun til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget i morgen. Da spiller hun høyt og legger regjeringens framtid i Stortingets hender.​

SPILLER HØYT: Knut Arild Hareide og KrF varsler at partiets landsstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Men er han villig til å kaste regjeringen dersom Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål i morgen? Foreløpig vil Hareide ikke svare. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SPILLER HØYT: Knut Arild Hareide og KrF varsler at partiets landsstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Men er han villig til å kaste regjeringen dersom Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål i morgen? Foreløpig vil Hareide ikke svare. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Kilder i Høyre og Frp beskriver det som helt usannsynlig at Erna Solberg sparker Sylvi Listhaug før Stortinget samles tirsdag, selv om det hadde stanset mistillitsforslaget og med sikkerhet berget regjeringen.

I helgen skrev flere medier at regjeringen kommer til å gå av dersom KrF stiller seg bak forslaget sammen med resten av opposisjonen og stiller mistillit mot Listhaug.

KrF kan fortsatt redde Erna

Ballen ligger dermed fortsatt hos Knut Arild Hareide og KrF. KrF-lederen svarte ikke på spørsmål om han er villig til å felle regjeringen over mistilliten til Sylvi Listhaug.

Etter det Dagbladet erfarer er tryggheten i Høyre stor på at Hareide og KrF kommer til å gjøre som Dagbladet skisserte tidligere i dag, nemlig ikke å stemme for et kabinettsspørsmål. Kilder i Høyre sier konklusjonen fra KrF i ettermiddag var som forventet.

PÅ VEI UT: Sylvi Listhaug ble fraktet fra statsministerboligen i en svart BMW. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VEI UT: Sylvi Listhaug ble fraktet fra statsministerboligen i en svart BMW. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I kveld sitter regjeringen i krisemøte i statsministerboligen. Statsminister Erna Solberg samlet partiledelsen i regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i statsministerboligen for å diskutere situasjonen.

Rundt 20.30 forlot de tre regjeringspartienes parlamentariske ledere, Trond Helleland (H), Terje Breivik (Venstre) og Hans Andreas Limi (Frp) statsministerboligen.

- Jeg har ingen kommentar til hva som har blitt sagt på møtet. Vi tar det i morgen, sier Limi.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det vil være grovt dersom Erna Solberg bruker kabinettsspørsmålet som et ris bak speilet i morgen for å unngå at Listhaug forsvinner ut av regjeringen.

PÅ VEI UT: Frp's parlamentariske leder Hans Andreas Limi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VEI UT: Frp's parlamentariske leder Hans Andreas Limi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- I så fall sier det mest om hvor langt Erna Solberg er villig til å gå for å redde en statsråd som har latterliggjort henne og er illojal. Alle som har fulgt med har sett at et flertall på Stortinget ikke stiller seg bak Listhaug, sier Moxnes.

Krystallklar Støre

Jonas Gahr Støre sier at Ap fortsatt står for mistillitsforslaget, og ber Solberg agere.

- KRF KOMMER TIL Å BØYE AV: Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, tror ikke KrF kommer til å felle regjeringen, selv om han mener det borgerlige samarbeidet allerede er skadet. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Vi stemmer for mistillit. Vi hørte hennes beklagelse, men på spørsmål om tillit er svaret nei. Hvilke konklusjoner statsministeren trekker av det, er opp til henne. Jeg ønsker ikke å spekulere i utfallet av et kabinettsspørsmål. Nå er det opp til statsministeren å trekke konklusjonen av at justisministeren ikke har Stortingets tillit, sier Støre og legger til:

- Hvilke konklusjoner Erna Solberg trekker av vårt mistillitsforslag er opp til henne.

Avgjøres i morgen

Etter det Dagbladet forstår forbereder ikke Ap-toppene seg på å komme til regjeringsmakt nå.

Kilder knyttet til ledelsen i Ap sier det fortsatt hersker stor tvil om KrF er villig til å felle regjeringen, noe få i partiet på forhånd trodde.

Det hele skal avgjøres i Stortinget i morgen.

- Det blir nå opp til Høyre og Venstre om de i morgen velger å slå ring om Sylvi Listhaug og Frp, konkluderer SV-leder Audun Lysbakken ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!