Sylvi Listhaug ny eldreminister

Erna Solberg varsler endringer i regjeringen. Sylvi Listhaug (Frp) blir ny eldre- og folkehelseminister.

TILBAKE IGJEN: Nestleder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug bli ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Frp-politiker Sylvi Listhaug (Frp) trer igjen tilbake i statsminister Erna Solbergs regjering.

Hun ble presentert som minister av Solberg på Slottsplassen like etter 11.15.

- Det er et kjent navn, og et kjent ansikt. Det er hyggelig, sa Solberg kort om utnevnelsen til pressen utenfor Slottet. Solberg og Listhaug skal holde pressekonferanse 11.40.

Listhaug tar over ministerposten til Frp-politiker Åse Michaelsen, som er eldre- og folkehelseminister. Michaelsen tiltrådte som minister 17. januar 2018.

Ministerposten er en del av Helse- og omsorgsdepartementet.

Varslet endringer

Bare noen få minutter før NRK bragte nyheten om at Listhaug på nytt blir minister i morges, varslet statsministerens kontor (SMK) endringer i regjeringen.

Kilder tett på regjeringen og Frp bekreftet også til Dagbladet at den tidligere justisministeren i dag skulle tre tilbake i regjering, såvidt over ett år siden hun gikk av.

Det skjer 409 dager etter at hun trakk seg som justisminister, etter å ha stått i en politisk storm.

Listhaug er også foreslått som første nestleder i Frp, og har vært konstituert i vervet siden september i fjor etter at Per Sandberg trakk seg.

SYLVI LISTHAUG MINISTER IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) har valgt ut Sylvi Listhaug (Frp) som ny eldre- og folkehelseminister. Video: Fredrik Netskar Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Gikk av

I januar 2018 ble Sylvi Listhaug utnevnt til justis- og beredskapsminister, men måtte gå av 20. mars samme år.

Striden som førte til Listhaug-avgangen startet med at Frp-politikeren la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

I tillegg til å ha vært justis- og beredskapsminister, var Listhaug landbruks- og matminister fra 2013 til 2015 og seinere innvandrings- og integreringsminister fra 2015 til 2018.

SYLVI LISTHAUG: Sylvi Listhaug bli ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Sylvis mann ut

Sylvi Listhaugs mann Espen Espeset går samtidig ut av regjering. Han har vært statssektretær ved SMK.

GIFT: Sylvi Listhaug og ektemannen Espen Espeset Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GIFT: Sylvi Listhaug og ektemannen Espen Espeset Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg har tidligere brent seg på å ha to ektefeller i regjering. Et stygt brudd mellom daværende fiskeriminister Per Sandberg og statssektær Line Miriam Sandberg, endte med at ektefellene saksøkte hverandre mens de satt i samme regjeringskollegie.

Ett par er det likevel fortsatt i regjeringen.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (45) er gift med Lars Jacob Hiim (46), statssekretær i Næringsdepartementet.

Samtidig sier Listhaug til Sunmørsposten at hun og mannen flytter hjem til gården

- Når en vokser opp på en gård så tror jeg båndene blir sterkere. I tillegg har jeg alltid vært mye hjemme selv om jeg har bodd i Oslo. Når både mannen min Espen og barna trives så godt på gården, så bestemte vi oss for å gjøre dette, sier Listhaug til avisa.