Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Sylvi Listhaug stemte mot strengere straff for gjengkriminelle før påske

Jan Bøhler (Ap) er fortvilet over at kriminaliteten i Oslo blir stadig mer alvorlig og råere. Mens regjeringspartiet Frp stemmer ned forslag - og ikke kommer med noe selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forrige måned var Sylvi Listhaug og Jon Helgheim fra Frp på studietur til Danmark - med Dagbladet på slep.

Da sa Listhaug at det var «helt konge» med dobbel og firedobbel straff for kriminalitet som begås i belastede områder.

Målet for den danske politikken - som gjelder alle innbyggere, uavhengig av om man er med i en gjeng eller ikke - er å heve terskelen for å begå kriminalitet i spesielt utpekte områder.

Det danske tiltaket fungerer slik at man får dobbel straff hvis man begår kriminalitet i de utpekte områdene. Er man i tillegg medlem av en gjeng blir straffen firedobbel.

En beboer i Mjølnerparken, et område utpekt som «getto», var overfor Dagbladet positiv til tiltaket.

- Det har gjort det tryggere her. Vi er veldig opptatt av at det skal være trygt for barna å leke ute, sa Khadija Abdi, som har bodd i Mjølnerparken i 26 år.

Org.krim-paragrafen

Torsdag presenterte Sylvi Listhaug Frps Innvandrings- og integreringsutvalg, som hun har ledet (se faktaboks) der dobbel og firedobbel straff, slik det fungerer i Danmark, er en del av tiltakspakken.

Desto mer merkelig, mener Arbeiderpartiets Jan Bøhler, stemte Sylvi Listhaug selv mot et forslag fra Arbeiderpartiet rett før påske om nettopp å straffe gjengkriminelle hardere.

 • Dobbeltstraff for gjengkriminelle samt ytterligere dobbeltstraff dersom kriminaliteten skjer i et belastet område.
 • Flyktningsstopp i områder der flyktningandelen er mer enn 15 prosent.
 • Kommunene Oslo, Lørenskog, Drammen, Skedsmo, Rælingen, Ullensaker og Askim skal ikke bosette flere flyktninger.
 • Det skal etableres et integreringsbarometer som måler integreringen ut fra flere kriterier og over tid.
 • Dersom man ikke er selvforsørget, kan man etter ti års botid søke om å flytte til en annen kommune. Man kan ikke flytte til en kommune med bosettingsstopp. Kommunen man søker seg til, må akseptere flytting.
 • Norge skal stoppe mottak av kvoteflyktninger til integreringen er under kontroll. Mer penger skal brukes til å hjelpe flyktninger i nærområder til land i krig og konflikt.
 • Kvoteflyktninger skal signere en kontrakt med norske myndigheter før de får komme til Norge, der de aksepterer å respektere og etterleve norske lover, regler og verdier. Brudd på kontrakten kan føre til at man mister rett til permanent oppholdstillatelse.
 • Kvinner som føder barn mens de er i introduksjonsprogrammet, skal få maks 12 ukers svangerskapspermisjon.
 • Rett til kontantstøtte må opparbeides gjennom arbeid.
 • Det innføres et tak på totale offentlige kontantoverføringer, som er noe lavere enn det familien kunne hentet i inntekter i det ordinære arbeidslivet.
 • Kartlegging av og tilsyn med koranskoler.
 • Forbud mot at barn skal faste i grunnskolen, for eksempel i forbindelse med ramadan.
 • Sidestille arrangert ekteskap med tvangsekteskap
 • Innføre et innvandrerregnskap i Norge som viser de årlige kostnadene ved ikke-vestlig innvandring.
 • Publisere kriminalitetsstatistikk etter innvandringskategori og landbakgrunn.
 • Rapporten fra utvalget skal legges fram på Frps landsmøte i helgen og deretter sendes på høring i partiet.

Arbeiderpartiets løsning er å utvide paragrafen som gjelder organisert kriminalitet, til også å gjelde gjengkriminelle. Det vil føre til at gjengkriminelle kan straffes langt hardere, uavhengig av hvor kriminaliteten begås.

- Frp stemte mot alle våre tiltak. De kunne fått flertall 11. april for dette, sier Jan Bøhler til Dagbladet, som påpeker at både Senterpartiet og SV støttet en rekke av forslagene.

- Det er helt uforståelig at de kommer med dette nå. Dette var siste dag før påske, nå er det bare ei uke etter høytiden, sier Bøhler.

Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Fremskrittspartiet avviser Bøhlers virkelighetsbeskrivelse.

- Dette er et kynisk skuespill fra Arbeiderpartiet. Tor Mikkel Wara ba politiet om å komme med tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet. Politiet har kommet med disse tiltakene og regjeringen er i gang med å utrede dem.

- Dette visste Arbeiderpartiet og derfor skynder de seg å sende inn de samme forslagene, vel vitende om at det må bli nedstemt. Sannheten er at dette allerede er regjeringens politikk og vi trenger ikke å vedta det på nytt, sier Helgheim til Dagbladet.

«Gullgruver»

Pakken mot gjengkriminalitet fra Ap inkluderte forbud mot å delta i og rekruttere til kriminelle gjenger, et langvarig tett på-prosjekt mot gjengene, hindre at barnevernsinstitusjoner synder «hyperkriminelle» barn tilbake til byen, bedre lovregler om oppholdsforbud, nye tiltak og lovendringer for å inndra mer av gjengenes penger og verdier.

I tillegg til forslaget om å straffe gjengkriminelle hardere.

Bøhler påpeker det han mener gir absurde utslag når Frp foreslår soner med økt straff. Det kan nemlig føre til at ungdom i enda større grad begår kriminalitet i det de omtaler som «gullgruver».

- Siv Jensen, for eksempel, bor på Nordstrand der det er høy gjennomsnittsinntekt. Det er et eksempel på et område de kriminelle omtaler som «gullgruver». Hvordan tror de det vil påvirke Young Bloods på Holmlia, som ligger bare noen få meter unna, hvis de får halvparten så streng straff for å begå kriminalitet der, spør Bøhler.

Dagbladet spurte Sylvi Listhaug på dagens Frp-pressekonferanse om hvordan det henger sammen at hun mener noe er «helt konge» i mars, før hun stemmer mot det i starten av april - før hun igjen ønsker at det skal bli Frp-politikk i slutten av april.

Stemte mot strengere straff

- Hvorfor stemte du mot Jan Bøhler og Arbeiderpartiets forslag rett før påske om at gjengkriminelle skal rammes av paragrafen om organisert kriminalitet - som nettopp ville gitt dem strengere straff? Bøhler er enig med deg i mange ting, men får ikke deg til å stemme for det i Stortinget?

- Nå er det sånn at det med dobbel og firedobbel straff er innspill til neste partiprogram, svarer Listhaug.

- Så dere er ikke for at gjengkriminelle skal straffes hardere?

- Jo, jeg er for.

- Så du stemmer mot det du er for?

- Jeg vil invitere mine partikolleger til å stemme for det, sier utvalgsleder Listhaug.

- Så du er for, men ikke Fremskrittspartiet?

- Jo, det håper jeg. Men vi skal behandle det på vanlige måte i partiet.

- Spill for galleriet

- Men Arbeiderpartiet er for dette?

- Arbeiderpartiet fremme saker i Stortinget i pakker som de vet at vi ikke kan stemme for, svarer Listhaug.

- Bøhler sier dere kan få flertall med Arbeiderpartiet for en rekke av tiltakene dere fremmer i Innvandrings- og integreringsutvalget. Bør dere ikke sette dere ned?

- Det er noe de sier, sier Listhaug, før innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim bryter inn fra siden.

- Arbeiderpartiet fremmer forslag som enten er dårlige eller allerede gjennomført. Dette er et spill for galleriet i Stortinget. Regjeringen fører en politikk som henger sammen. De gjør det bare for å få det påskuddet de trenger for å si at vi var imot, sier Helgheim.

- Frp har sviktet

Jan Bøhler sukker. Ap-politikeren med base i Groruddalen mener det er på tide at Frp leverer på det de sier. Etter seks år i regjering. En periode med sterk økning i gjengrelatert kriminalitet.

- Frp har sviktet ungdom og utsatte miljøer. Ofrene er over hele byen, og det skaper utrygghet. De har gjort en svak innsats og det er ganske uforståelig for meg hvordan de kan stemme ned forslag etter snart seks år i regjering, sier Bøhler.

Som fortsatt venter på at regjeringen skal komme noe. En regjering der Frp har hatt justisminister-rullett siden 2013 - som også inkluderer Sylvi Listhaug.

- En ting er hvis de fremmet forslag. Vi kommer til å stemme for gode tiltak! Men de har ikke gjort det heller. Jeg kaller det "vurdere-og-se-på-justisministere". Det eneste konkrete er forebyggende politi, men de er ofte ferske. Det er fint, men de kjenner ikke miljøene, sier Bøhler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer