- Sylvi Listhaug svekker integreringen

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter reagerer på nikab-oppgjør.

KRITISK: Rune Berglund Steen, leder  i Antirasistisk senter, mener Frp-statsråd Sylvi Listhaug bommer. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KRITISK: Rune Berglund Steen, leder  i Antirasistisk senter, mener Frp-statsråd Sylvi Listhaug bommer. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir rett og slett ganske oppgitt av en statsråd som igjen og igjen prioriterer enkle og populistiske poenger. Hvor mange møter opp på jobbintervju i burka og nikab, spør Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter.

Joggebukse og caps

I Dagbladets papirutgave i dag uttaler innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug:

FRP-STATSRÅD: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRP-STATSRÅD: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi må kunne stille tydelige krav om at våre nye landsmenn innordner seg det samfunnet de kommer til. Vi forventer at de makter å livnære seg selv. For å få jobb må man være villig til å tilpasse livsstilen sin til norsk levemåte. Skal du på jobbintervju, møter du ikke opp i joggebukse og caps, sier Sylvi Listhaug.

Og fortsetter:

- Alle må tenke over framtredenen sin, og hvordan de opptrer. Derfor bør du heller ikke stille opp i nikab eller burka. Arbeidsgivere vil neppe ansette mennesker de ikke kan se hvem er, sier Sylvi Listhaug.

Vrange og vanskelige

Rune Berglund Steen mener Frp-statsråden gjør den viktige integreringsdebatten til en parodi.

- Det Sylvi Listhaug reelt sett gjør, er å bidra til at det et skapes et bilde av flyktninger og innvandrere som vrange og vanskelige. Samtidig sier hun selvsagt ingenting om det vi vet er et problem, nemlig arbeidsgiverne som ikke engang innkaller folk til et intervju fordi de har et flyktning- eller innvandrerklingende navn, sier Steen.

Stengt dør

Han mener de nevnte arbeidsgiverne trolig bare blir mer skeptiske og mer fordomsfulle av statsrådens negative perspektiv på menneskene som kommer hit.

- Statsråden er simpelthen langt mer opptatt av de svært få i nikab, enn av de mange som møter en stengt dør på grunn av navn, religion og hudfarge, sier Rune Berglund Steen.

Populistisk fokus

Lederen for Antirasistisk Senter legger til:

- Sylvi Listhaugs tabloide og desavuerende måte å snakke på, er dessverre mest egnet til å svekke integreringen. Et så populistisk fokus hos en integreringsminister er slik sett like lite hensiktsmessig som å møte på jobbintervju i burka. Hun kan kalle seg integreringsminister, men det gjør det ikke sant, sier Rune Berglund Steen..