GIR UT BOK: Sylvi Listhaug presenterte i dag sin nye bok, «Der andre tier» på Kagge forlag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GIR UT BOK: Sylvi Listhaug presenterte i dag sin nye bok, «Der andre tier» på Kagge forlag. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Sylvi Listhaug til KrF: - Vi kommer til å være harde forhandlere

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier hun håper KrF velger ikke-sosialistisk side, men varsler tøffe regjeringsforhandlinger om det blir tilfelle.

(Dagbladet): Under hardt press fra blant annet KrF, gikk Sylvi Listhaug av som justisminister i mars.

«KrF er et parti uten ryggrad og retning» fyrte hun av på sin siste pressekonferanse.

Det var derfor knyttet stor spenning til om Listhaug i boka som hun har presentert i dag, ville gi mer ammunisjon til den siden i KrF som vil se mot Venstre. Men forholdet til KrF vies ikke mye plass i boka.

- Jeg skulle ikke skrive ei bok om KrF, jeg skulle skrive ei bok om meg selv, og det jeg står for. KrF får ta sitt veivalg, jeg håper inderlig at de ender på ikke-sosialistisk side slik at Jonas Gahr Støre ikke blir statsminister, sier hun til Dagbladet.

- Denne beskrivelsen av KrF, kunne du kommet med den i dag?

- Jeg synes det er veldig bra at KrF nå skal ta et valg. Jeg tror det er bra for alle parter, at de bestemmer seg for hvilken side de hører til på. Så får vi se hva de detter ned på, sier hun.

- Sett i ettertid er jeg utrolig glad for at jeg valgte å gå av 20. mars, hvis ikke ville Knut Arild Hareide innsatt Jonas Gahr Støre som statsminister, sier Listhaug.

Kritiserer Krfs nestledere

I boka, som har fått tittelen «der andre tier» kritiserer hun KrFs nestleder Olaug Bollestad for å ha sagt at det ikke var noe problem med muslimske bønnerop, og dermed ingen grunn til forbud.

- Det er et dårlig utgangspunkt om politikere alltid skal være på etterskudd. Spesielt når vi ser at det har blitt tillat i enkelte byer i Sverige, skriver hun.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad får også gjennomgå.

- Det verste av alt, var da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10 000- 15000 nye muslimer inn i landet var helt uproblematisk, siden det er sekulære nordmenn som truer de kristne verdiene. Det er en absurd logikk, skriver Listhaug.

Hun tar imidlertid en viss selvkritikk på at hun i en radiodebatt i 2017 sa at Krf-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen».

- Det var ikke noe godt uttrykk, og jeg kunne med fordel ha valgt andre ord, skriver hun, men forklarer det med at «Hareide provoserte meg virkelig.»

Lover tøffe forhandlinger

- Hvis KrF går til høyre, skal de inn i regjering med Frp. Er det noe du ønsker?

- Det må være opp til Siv og Erna og forhandle og eventuelt kommer til enighet der. Jeg mener det må være det beste for landet om vi fortsetter med en ikke-sosialistisk regjering, fortsetter å satse på verdiskaping, verdiskaping, streng innvandringspolitikk, satser på politi og helse og alt som denne regjeringen har gjort, sier hun.

På spørsmål om Frp kan være med på KrFs ønske om at Norge skal ta imot flere flyktninger, er svaret som følger:

- Frp er veldig tydelig på sin innvandringspolitikk. Vi får se, nå skal de først bestemme seg. Om de velger rett side, skal de blir forhandlinger om politikken. Da kommer vi til å være harde forhandlere, advarer hun.

Beskylder Ap for 22-juli kobling

I boka sin bruker Listhaug mye plass på begivenhetene som førte til hennes avgang i mars i år. Det startet med et Facebook-innlegg.

«Bildebruken er tøff», sa noen. Det er faktisk sånn noen av disse terroristene ser ut. Teksten var for rett fram, mente andre. Jeg syntes den beskrev godt hva vi står oppe i, skriver Listhaug i boka

- Du sier det var riktig at du gikk av som justisminister. Det skjedde etter at du postet et innlegg som du har beklaget for Stortinget. Men hva beklaget du egentlig på Stortinget, hvis dette var helt OK?

- Jeg mener det var helt feil å koble dette til 22. juli, det var det Ap selv som gjorde. Men det som jeg står ved, er beklagelsen til de som opplevde 22. juli og følte det var vanskelig. Jeg mener det var riktig å beklage dette fordi jeg er opptatt av å ha respekt for dem som opplevde 22. juli, sier Listhaug, men legger til.

- Men når det er sagt så mener jeg at vi må kunne diskutere spørsmål som omhandler terror, også med Ap, jeg mener vi må kunne ha tøffe debatter om dette, også med Ap. Jeg mener vi må kunne diskutere innvandring og integrering uten å bli slått i hartkorn med Anders Behring Breivik, Norges verste massemorder, og bli tillatt meninger vi ikke har.

- Du skriver at det var Ap som knyttet dette til 22. juli og omtaler dette som en bevisst strategi. Men dette var noe som startet med et innlegg som dere la ut, er det ikke da deres PR-strategi som slo feil?

- Vil la merke til at Jonas Gahr Støre omtalte dette med 22. juli, flere måneder før, at det skulle man bruke mer i debatten. Så så vi at dette innlegget som ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, ble vridd til å handle om 22. juli: Det tar vi til etterretning.

- Grove anklager

Dette avvises totalt av Støre.

- Dette er en av flere grove og udokumenterte anklager Listhaug kommer med i boka sin. De mangler rot i virkeligheten og viser at hun ikke forstår - eller nekter å forholde seg til - at Facebook-innlegget hennes spilte på farlige konspirasjonsteorier, skriver han i en melding.

- Ledende fagfolk på ekstremisme slo fast at innlegget bygget opp om tilsvarende konspirasjoner som 22 juli- retorikken. Innlegget førte til at hele opposisjonen satte ned foten, og til at statsministeren beklaget. Listhaugs konspirasjonsteori rettet mot Arbeiderpartiet er et nytt bidrag til å så splid, mistenksomhet og dårlig samhold i det som burde være en viktig oppgave vi burde stå sammen om, skriver han i en melding formidlet via sin pressekontakt.