Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NY HANDLINGSPLAN MOT TVANGSEKTESKAP:

Sylvi Listhaug vil gjøre det straffbart å lukke øynene for tvangsekteskap

Regjeringen foreslår å utvide avvergingsplikten til også å omfatte tvangsekteskap.


RETTIGHETER: - Jeg er glad for å kunne legge fram forslag som styrker innsatsen for at innvandrerjenter skal få oppfylt sine basale rettigheter i Norge, sier Sylvi Listhaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RETTIGHETER: - Jeg er glad for å kunne legge fram forslag som styrker innsatsen for at innvandrerjenter skal få oppfylt sine basale rettigheter i Norge, sier Sylvi Listhaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Voksne som er kjent med eller mistenker misbruk av barn har en avvergingsplikt. Dette betyr at voksne som vet om tilfeller skal varsle om dette, ellers risikerer de straff, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Dagbladet.

- Vi vil vurdere avvergingsplikt også for personer som er kjent med at unge kan bli utsatt for tvangsekteskap, sier Frp-statsråden.

Skal straffes

I regjeringens nye handlingsplan mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll, som legges fram til uka, går innvandrings- og integreringsdepartementet også inn for å utrede kriminalisering av utenomrettslige og religiøse tvangsekteskap.

Sylvi Listhaug påpeker at mange av tvangsekteskapene er religiøst godkjent og ikke fanget opp av dagens lovverk.

- De er med andre ord ikke gift i henhold til det norske lovverket, men er likevel gift etter deres kultur fordi ekteskapet er religiøst godkjent. Nå skal vi se på måter å stramme til regelverket, slik at det også blir kriminelt å tvangsgifte jenter i religiøst godkjente ekteskap. De som gjør dette mot jentene skal straffes, sier Frp-statsråden.

Viktigste kvinnekampen

Sylvi Listhaug mener undertrykkelsen av jenter i enkelte innvandrermiljøer er det viktigste likestillingspolitiske temaet og vår tids viktigste kvinnekamp.

- Jeg har personlig vært engasjert i disse spørsmålene i nesten 20 år. Det har skjedd mye på disse årene men vi har fremdeles en lang vei å gå før alle jenter har like muligheter her i landet.

- Jeg er glad for å kunne legge fram forslag som styrker innsatsen for at innvandrerjenter skal få oppfylt sine basale rettigheter i Norge, sier Sylvi Listhaug

Og legger til:

- I Norge bestemmer kvinner selv hvem de skal gifte seg med og over sin egen kropp. Har man problemer med dette har man ikke noe i Norge å gjøre.

Grufulle historier

Innvandringsministeren forteller at hun personlig har møtt mange jenter som er blitt tvangsgiftet eller forsøkt tvangsgiftet.

- De forteller historier som er grufulle. Når de bryter ut av ekteskapet eller flykter før ekteskapet er inngått, må de ofte forlate både familien og miljøet som de har vokst opp i. Det er viktig for Frp og regjeringen at vi har et godt hjelpeapparat som stiller opp for dem og et lovverk som stiller til ansvar dem som forsøker å frata unge mennesker i Norge deres frihet og rettigheter, sier innvandrings- og integreringsministeren.

Ut i permisjon

Sylvi Listhaug går ut i mammapermisjon i ettermiddag. Hun må derfor overlate til sin partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg å presentere den nye handlingsplanen 8. mars.

- Både familien og jeg gleder oss veldig til babyen kommer. Det blir godt med permisjon og koble helt ut og bare fokusere på barna og familien. Det har jeg sett fram til lenge. Så er jeg tilbake allerede i starten av juli, og forsvinner nok ikke helt i perioden, sier Sylvi Listhaug.

HER ER FORSLAGENE I HANDLINGSPLANEN

Kriminalisering

«Det er ikke uvanlig at tvangsekteskap inngås gjennom utenomrettslige avtaler og religiøse seremonier, noe som blant annet skyldes at formell inngåelse av ekteskap kan være kostbart og medfører unødig bruk av tid på offentlige kontorer eller lignende. Det kan også skyldes manglende kunnskap om krav til juridisk gyldighet av ekteskapsavtaler. Slike utenomrettslige ekteskap rammes ikke av straffebestemmelsen om tvangsekteskap. Justis- og beredskapsdepartementet (JD) vil utrede om bestemmelsen om tvangsekteskap bør endres slik at den også rammer utenomrettslige ekteskap.»

Avvergingsplikt

«Straffeloven § 196 knesetter en strafferettslig avvergingsplikt. Bestemmelsen rammer den som unnlater å forsøke å hindre nærmere spesifiserte straffbare handlinger og følgene av dem. Plikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt. JD vil vurdere om avvergingsplikten bør utvides til blant annet å gjelde tvangsekteskap. Departementet vil også utrede om plikten til å avverge kjønnslemlestelse bør flyttes fra straffeloven § 284 til straffeloven § 196.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media