Listhaug og Fabian Stang oppfordrer til pengeinnsamling

Sylvi Listhaug: - Så langt vi kan se er dette en seriøs aktør

Valg av aktør kritiseres. 

AKSJON: Sylvi Listhaug delte i går en video på sin facebookside der hun sammen med statssekretær Fabian Stang lanserte sin nye innsamlingsaksjon. De oppfordrer folket til å sende inn penger som skal hjelpe forfulgte kristne i land der man ikke kan leve med religionsfrihet. Video: Sylvi Listhaug / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skriver i dag at Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær Fabian Stang (H) oppfordrer til innsamling av penger til kristen organisasjon uten godkjentstempel.

Innsamlingskontrollen holder rede på hvilke organisasjoner det er trygt å gi penger til, men Åpne dører - som Stang og Listhaug ber deg støtte i jula - er ikke godkjent av kontrollorganet.

- FÅR FOR LITE OPPMERKSOMHET: Det mener  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om organisasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FÅR FOR LITE OPPMERKSOMHET: Det mener Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om organisasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Listhaug svarer på kritikken ved å si at det viktigste er at hjelp kommer fram til de som trenger den.

- Så langt vi kan se, så er dette er seriøs og ordentlig aktør som ikke får penger fra staten, sier hun i en e-post til Dagbladet.

- Vanlige folk

- De får penger fra vanlige folk som engasjerer seg. Det viktigste er at vi får hjulpet flest mulig, og det vil denne organisasjonen bidra til. Vi har blitt enige med Åpne dører at pengene kun skal gå til humanitært arbeid. Jeg vil takke alle som har gitt et bidrag til kristne forfulgte, som er en gruppe som sjeldent får særlig oppmerksomhet, sier Listhaug.

Hun sier hun har registrert at generalsekretæren i Åpne Dører sier at PWC og Innsamlingskontrollen har gått gjennom organisasjonenes papirer.

- Uten å finne noe negativ, sier Listhaug.

Så det er uproblematisk at organisasjonen dere har valgt ikke er godkjent av Innsamlingskontrollen? spør Dagbladet.

- Det får holde til svar, sier Espen Teigen, Listhaugs rådgiver.

Det var Børre Hagen, Innsamlingskontrollens daglige leder, som tidligere i dag sa at den kristne organisasjonen ikke sto på lista deres.

Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi går bare god for organisasjoner som har søkt om godkjenning. Det har ikke Åpne Dører gjort, så det er en organisasjon vi i utgangspunktet ikke vet noe om. Hvis folk føler seg usikre, så oppfordrer vi folk til å la vær å gi til dem, sier han.

Norske Åpne Dører er en del av den internasjonale bevegelsen Open Doors, som har kontorer i 40 forskjellige land.

- Ikke prioritert

Hjelpen går i hovedsak til forfulgte kristne, ved at de gir kristne humanitær hjelp, opplæring, bygging av skoler, innkjøp av bibler og kristen litteratur og andre ting.

Selv om den humanitære hjelpen ofte går gjennom kristne kirker, får mottakerne hjelp uavhengig av om de er kristne, muslimer eller ateister, opplyser organisasjonen, som sier til Dagbladet at de ikke har prioritert å registrere seg i Innsamlingskontrollen.

- For vår del er det hele tida en drøfting av hvorvidt vi vil bruke 30-40 000 kroner på å være medlem der, men til nå har vi ikke oppfattet noe behov for at vi skal være der blant våre givere, sier generalsekretær Morten Askeland til Dagbladet.

STÅR VED VALGET: Sylvi Listhaug mener organisasjonen er god nok, selv om den ikke er godkjent av det som er landets eneste kontrollorgan for innsamlingsaktører; Innsamlingskontrollen. Her er hun sammen med rådgiver Espen Teigen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STÅR VED VALGET: Sylvi Listhaug mener organisasjonen er god nok, selv om den ikke er godkjent av det som er landets eneste kontrollorgan for innsamlingsaktører; Innsamlingskontrollen. Her er hun sammen med rådgiver Espen Teigen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer