Sylvi mener Gretas engasjement er «veldig bra»

- Men jeg mener det er viktig å sette seg inn i alle sider av dette spørsmålet, sier Norges ferske olje- og energiminister, Sylvi Listhaug.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Frp-nestleder Sylvi Listhaug tar over som ny olje- og energiminister.

Den svært profilerte Frp-politikeren tok onsdag ettermiddag formelt over nøkkelen til departementet fra sin noe mer anonyme forgjenger, Kjell-Børge Freiberg.

I forbindelse med nøkkeloverrekkelsen fikk Sylvi Listhaug spørsmål om jenta som for alvor har preget den offentlige samtalen det siste året; svenske Greta Thunberg.

Den 16 år gamle klimaaktivisten har blant annet langet ut mot norsk klimapolitikk.

I slutten av oktober nektet hun å ta imot Nordisk råds miljøpris, men sendte i stedet to skolestreikere som hadde med seg en uttalelse fra henne.

Hun gikk blant annet hardt ut mot Norge og de nordiske landene, og anklaget dem for hykleri. Thunberg pekte blant annet på at den norske regjeringen nylig ga rekordmange konsesjoner for oljeleting.

Roser engasjement

Nå er det altså Sylvi Listhaug som skal sitte med det øverste ansvaret for den norske oljebransjen. På spørsmål fra Dagbladet om hva hun synes om klimastreikende ungdommer, og Greta Thunberg spesielt, svarte Listhaug:

- Jeg synes det er veldig bra at ungdommen er engasjert, men jeg mener det er viktig å sette seg inn i alle sider av dette spørsmålet.

- Hvilke sider er det de ikke har satt seg inn i?

- Jeg mener at symbolpolitikk ikke vil bidra til å redde verden. Det som er viktig er teknologiutvikling. Det å legge ned norsk olje- og gassnæring betyr økte utslipp og det betyr at andre produserer oljen og gassen. Det betyr mindre penger i kassa til AS Norge, som igjen går utover velferdssamfunnet vårt, sier Listhaug til Dagbladet.

Listhaug mener man må jobbe med teknologiutvikling og sørge for at Norge bidrar internasjonalt.

- Bør skolebarna fortsette å streike?

- De må gjerne fortsette å streike, vi bor i et demokrati, og det er fantastisk. Men hva økonomier som Kina gjør framover blir ganske viktig. De er 1,4 milliarder mennesker, vi er fem millioner, og de har nå høyere utslipp per innbygger enn det Norge har, sånn at vi kan ikke redde verden alene.

SPRÅKFORVIRRING: Greta Thunberg har blitt anklaget for å oppfordre til vold etter at hun brukte uttrykket «politikerne må stilles til veggs», og oversatte direkte til engelsk. Video: AP. Vis mer

Sendte brev til Solberg

Nylig sendte også Greta Thunberg og 16 barn et brev til Norges statsminister Erna Solberg og Canadas statsminister Justin Trudeau, der de ber dem slutte å lete etter nye felter for utvinning av olje og gass.

Barna mener arbeidet bryter med FNs konvensjon for barns rettigheter.

«Selv om de er stolte av å være ledende på klima internasjonalt, fortsetter de å øke olje- og gassproduksjonen. Det bidrar til klimakrisen, og dytter ansvaret over på den yngre generasjonen,» het det i en pressemelding.

Thunberg har tidligere blitt kalt «hoven og overlegen» av miljøpolitisk talsmann i Frp, Gisle Saudland, fordi hun ikke ønsket å ta imot Nordisk råds miljøpris.

- Avslaget viser hvor radikale og kompromissløse deler av miljøbevegelsen dessverre har blitt. Det sender ut signaler om at de nordiske landenes arbeid med klima ikke betyr noen ting, sa Saudland.

Trump-refs

Den seinere tida har langt mektigere menn gitt seg på den svenske tenåringen. I slutten av forrige uke var det den amerikanske presidenten Donald Trump som nok en gang langet ut mot Thunberg.

«Så latterlig. Greta må jobbe med sinnemestring, og deretter se en god gammeldags film på kino med en venn. Slapp av, Greta. Slapp av!», skrev Trump på Twitter.

Meldingen var et svar på en gratulasjon til Thunberg etter at hun av Time Magazine ble kåret til årets person.

Kort tid seinere svarte Greta Thunberg ved å endre beskrivelsen av seg selv på sin egen Twitter-konto.

Der skrev hun følgende: «En tenåring som jobber med sinnemestring. Akkurat nå slapper jeg av og ser en god gammeldags film på kino med en venn».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer