Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ipsos-måling:

Sylvi puster Siv i nakken

48 prosent av Frp's egne velgere mener Siv Jensen er best egnet som partileder, foran Sylvi Listhaug med 39 prosent.

NY NESTLEDER: Sylvi Listhaug nærmer seg partileder Siv Jensen i popularitet. Mandag vil sentralstyret i Frp konstituere Listhaug som ny nestleder etter Per Sandberg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
NY NESTLEDER: Sylvi Listhaug nærmer seg partileder Siv Jensen i popularitet. Mandag vil sentralstyret i Frp konstituere Listhaug som ny nestleder etter Per Sandberg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en spørreundersøkelse Ipsos gjennomførte for Dagbladet i forrige uke.

Valgforsker Johannes Bergh tolker Ipsos-tallene som at Sylvi Listhaug nå er en soleklar nummer to i Frp.

- Sett fra Frp-velgernes synspunkt er Listhaug for tida den eneste reelle utfordreren til Siv Jensen. Hun nærmer seg partilederen i popularitet, sier Johannes Bergh.

- Uinteressant

Sylvi Listhaug er knapp i svarene når hun blir bedt om å kommentere Ipsos-tallene:

- Det er en uinteressant problemstilling Dagbladet har brukt tid og ressurser på å gjennomføre, fordi det er ingen partilederdiskusjon i Frp. Vi har en utmerket partileder i Siv Jensen, som gjør en kjempejobb.

- Jeg håper hun vil stå på i mange år til. Jeg tror en del folk blir lei av medienes uendelige spekulasjoner og saker som handler om alt mulig annet enn politikk, sier Sylvi Listhaug.

KJEMPEJOBB: Sylvi Listhaug mener Siv Jensen gjør en kjempejobb som partileder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KJEMPEJOBB: Sylvi Listhaug mener Siv Jensen gjør en kjempejobb som partileder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Mange dyktige

Siv Jensen understreker at Frp er et parti med mange dyktige politikere med klar tale.

- Jeg er glad for at det vokser godt bak meg, og for tilliten jeg har. Men uavhengig av den ene eller andre målingen er mitt mål i politikken alltid å få størst mulig gjennomslag for Frp's løsninger som lavere skatter og avgifter, bedre veier, verdig eldreomsorg, og en streng innvandringspolitikk.

- I denne kampen trenger jeg et godt lag med meg, og det har definitivt Fremskrittspartiet, sier Siv Jensen.

Ny nestleder

Mandag kl. 16 møtes sentralstyret i Frp for å konstituere ny nestleder tre uker etter at Per Sandberg trakk seg. Mange i partiet har ytret ønske om at Sylvi Listhaug skal fylle rollen etter Sandberg. Listhaug har bekreftet at hun vil svare ja om hun blir spurt. Alt tyder på at hun blir konstituert nå og formelt valgt under landsmøtet 3.-5. mai.

Sentralstyret må også ta stilling til om Ketil Solvik-Olsen får beholde nestledervervet når han det neste året bosetter seg i USA. Ifølge Dagbladets kilder i Frp vil Solvik-Olsen få fortsette, og trolig bli gjenvalgt hvis han ønsker det når nestledervalget foretas på vårens Frp-landsmøte.

Statsmininister

Stein Kåre Kristiansen, seniorrådgiver i Gambit H+K, mener spørreundersøkelsen bekrefter hvor sterkt Sylvi Listhaug nå står i eget parti.

- Tallene viser også at Sylvi kan hente potensielle velgere fra Senterpartiet. Jeg er ikke spesielt overrasket over Listhaugs popularitet. Husk at da hun gikk av som statsråd i slutten av mars hadde Frp målinger opp i 20 prosent, en klar respons fra velgerne, sier Stein Kåre Kristiansen.

Han tror at veldig mange i Frp ser Sylvi Listhaug som en framtidig statsminister.

- Siv Jensen beholder foreløpig posisjonen som leder, men Sylvi tar innpå. Hun framstår som partiets soleklare kronprinsesse. Mange håper nok på Jon Georg Dale som en framtidig Frp-leder, men han må skynde seg. Kanskje kan Dale blir en mer reell utfordrer når han blir mer synlig i sin nye rolle som samferdselsminister, sier Stein Kåre Kristiansen.

Polariserende

Ipsos stilte også spørsmålet: «Hvem mener du er best egnet som partileder for Frp?» til øvrige velgere. I totalsvarene rangerer respondentene lederrekkefølgen i Frp slik:

Siv Jensen 36 prosent, Sylvi Listhaug ni prosent, Ketil Solvik-Olsen seks prosent og Carl I. Hagen to prosent.

Valgforsker Johannes Bergh finner det naturlig at andre partiers velgere foretrekker Siv framfor Sylvi.

- Få stiller seg nøytrale til Listhaug, som er en polariserende politiker. Enten liker velgerne henne godt, eller ikke i det hele tatt, sier Bergh.

Sans for Listhaug

På spørsmål om hvilken politiker som ville egnet seg best i jobben som statsminister svarer 57 prosent av Frp-velgerne Erna Solberg, 17 prosent svarer Sylvi Listhaug og åtte prosent svarer Siv Jensen.

Kristin Pran i Ipsos mener disse svarene ikke kan tolkes som at Sylvi Listhaug er mer populær i eget parti enn Siv Jensen.

- Tallene viser først og fremst viser at Frp har en stor gruppe som har sans Sylvi Listhaug. Dersom vi hadde spurt Frp-velgerne hvem de helst ville ha som statsminister av Siv og Sylvi, ville trolig svaret blitt annerledes. Det ser vi på spørsmålet om hvem de mener er best egnet som partileder. Da svarer 48 prosent av Frp-velgerne Siv og 39 prosent svarer Sylvi, sier Kristin Pran, avdelingsleder Public Affairs i Ipsos.

Likt av Sp

Blant Sp-velgerne scorer også Sylvi Listhaug høyt, seks prosent mener hun er best egnet som statsminister, til sammenlikning mener 15 prosent av Sp-velgerne at partileder Trygve Slagsvold Vedum er den som er best egnet. 22 prosent svarer Erna Solberg og 15 prosent Jonas Gahr Støre.

61 prosent av Høyres velgeren mener Erna Solberg er best egnet til å være statsminister. Siv Jensen får overraskende tillit fra seks prosent av Høyre-velgerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!