Sylvi sender matpris- spioner på harrytur

- Dagligvarekjedene: - Økte priser hjemme ikke vår skyld.

O
 HVORFOR HAR MATPRISENE ØKT 3,2 PROSENT PÅ EN MÅNED?  Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterte fredag matvarekjedene til et møte for å få klarhet i hvorfor matvareprisene økte med 3,2 prosent fra juni til juli i år - den høyeste månedsøkningen siden 1982
Statsråd Listhaug hilser på Svein Morten Skaldehaug, COOP, i midten står Kristin Paus, COOP. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
O HVORFOR HAR MATPRISENE ØKT 3,2 PROSENT PÅ EN MÅNED? Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterte fredag matvarekjedene til et møte for å få klarhet i hvorfor matvareprisene økte med 3,2 prosent fra juni til juli i år - den høyeste månedsøkningen siden 1982 Statsråd Listhaug hilser på Svein Morten Skaldehaug, COOP, i midten står Kristin Paus, COOP. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagligvarekjedene avviser ansvaret for økte matvarepriser og peker på leverandørene.

Neste uke er det deres tur til å møte landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Jeg vil finne ut hvorfor vi har fått en prisøkning som er langt høyere enn det den burde være og fortsetter jakten neste uke, sier Listhaug til NTB.

Fredag satte hun seg ned for å drøfte situasjonen med de største dagligvarekjedene, minus ICA som valgte å droppe hele møtet.

- Vi har fått bekreftet at jordbruksoppgjøret har lite med saken å gjøre. I stedet pekes det på at næringsmiddelindustrien, leverandørene, har økt sine priser. Jeg har bedt om en liste over dem som har økt prisene mest og som jeg bør kalle inn på mitt kontor for å få en forklaring, sier hun.

Sjekker priser i Sverige
Statsråden mener både dagligvarekjedene og leverandørene har sin del av ansvaret for at prisene steg med 3,2 prosent fra juni til juli, den største prisøkningen på en enkeltmåned siden 1982.

— Det er for dårlig konkurranse i denne verdikjeden. Bedre konkurranse vil gjøre varene billigere for norske forbrukere, sier Listhaug.

Hun forteller at representanter for departementet selv har reist til Nordby ved Svinesund for å sammenligne priser.

- Ingen logisk forklaring

- At importerte varer som er kommet til Norge uten toll koster mange ganger hva de gjør i Sverige, finnes det ingen logisk forklaring på, framholder hun.

Dagligvarekjedene Bunnpris, Rema 1000, Coop og NorgesGruppen deltok på møtet med statsråden, men ICA uteble og lot heller sin versjon bli kjent for statsråden i brevs form.

- Vi føler ikke vi har noe mer å komme med enn det vi skriver i brevet. De med makten i bransjen får heller være der, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i ICA til Aftenposten.

Avviser prisøkning «De med makten», som Friis uttrykker det, er for eksempel Rema 1000.

Men dagligvarekjeden nekter ethvert ansvar for prisøkningen fra juni til juli.

- Vi skvatt like mye som alle andre da vi fikk se SSB-tallet på 3,2 prosent. Vi kjenner oss ikke igjen i det tallet, sier Tom Kristiansen i Rema 1000.

Han mener månedsskiftet juni-juli er litt spesielt, fordi det i bransjen inntreffer et «prisendringsvindu» på det tidspunktet. Rema 1000 opererer med et tall på 1,1 prosent i prisøkning, noe Kristiansen utelukkende tilskriver høyere innkjøpskostnader.

Samme tid
- Vi har ikke gjort annet enn å ta ut prisøkningen vi har fått fra leverandørene. Vi har ikke økt våre marginer nå, sier han. Heller ikke de andre dagligvaresjefene var beredt til å ta ansvaret for økte priser under møtet med statsråden fredag.

- Matvareprisene øker på det tidspunktet hvert eneste år. Vi har ikke økt vår inntjening, sa Svein Morten Skaldehaug i Coop.

- Vi stiller med åpne bøker og har ingenting å skjule. Våre marginer er små, tilføyde Bunnpris' Christian Lykke.

(NTB - Mats Rønning).