Fersk meningsmåling

Sylvi-sjokket: 7,2

Vedum-hopp, Listhaug-flopp. Dagbladets ferske måling viser at Frp nærmer seg SV og Rødt i størrelse, samtidig som folket kategorisk vraker Erna Solbergs regjering. Senterpartiet gjør et byks fram, og Demokratene får ett sensasjonelt mandat på målinga.

KRISE: Frp har aldri vært mindre på Dagbladets måling. SV og Rødt sniffer nå på Sylvi Listhaugs parti på målingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRISE: Frp har aldri vært mindre på Dagbladets måling. SV og Rødt sniffer nå på Sylvi Listhaugs parti på målingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sensasjonene står i kø på Dagbladets ferske partibarometer, gjennomført av Ipsos denne uka.

Hold deg fast:

  • Frp faller til et historisk bunnivå, 7,2 prosent oppslutning, ned 2,9 prosentpoeng. Aldri har partiet vært lavere på Dagbladets målinger. Sylvi Listhaugs må nå måle seg mot Rødt og SV, ikke Ap og Sp, ifølge denne målinga.
  • Senterpartiet spretter opp igjen etter flere måneders nedgang. Vedum og co. klokker inn til en oppslutning på 19,3 prosent, fram 2,9 prosentpoeng fra mai.
  • Senterpartiet (39) får flere mandater enn Høyre (38), selv om Erna Solbergs parti fortsatt er marginalt større i ren oppslutning.
  • Ap og Sp er også bare to mandater unna rent flertall alene.
  • Demokratene gjør det sensasjonelt godt. Det kontroversielle partiet får 3,1 prosent oppslutning, og belønnes med ett mandat på denne målinga. Det har aldri skjedd på en Ipsos-måling tidligere.
  • Rødt gjør samtidig sin sterkeste måling siden desember 2019 og går fram 1,5 prosentpoeng til 5,5 prosent.

- Altfor dårlig

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke fornøyd med oppslutningen på 7,2 prosent.

- Dette er altfor dårlig. Vi har brettet opp ermene og er i full gang med valgkampen. Den siste uka har jeg vært på bobilturné og gjort 40 stopp fra Oslo, gjennom Vestfold og Agder og opp gjennom Vestlandet for møte velgere. I dag kuttes ferjetakstene med 25 prosent, takket vært Frp. Vi skal dundre på hele veien til valgdagen. Frp er det eneste partiet mot bompenger, for en strengere innvandringspolitikk og for å forby eiendomsskatt, sier hun til Dagbladet.

Bekmørkt for Erna

Samtidig er Arbeiderpartiet på ny landets største parti. Ap faller 1,9 prosentpoeng til en oppslutning på 23,9, men er godt foran Høyre på 20,7. Dette er fjerde Dagbladet-måling på rappen hvor Ap er større enn Høyre.

Det er også bunnsolid flertall for å skifte ut Erna Solberg og hennes regjering. De fem partiene til venstre for dagens regjering får 114 av Stortingets 169 mandater på denne målinga.

- Det er for dårlige resultater for oss. Det betyr bare at vi må brette opp ermene og jobbe på for å overbevise folk om at det faktisk er vår politikk som har svaret på de største utfordringene framover, sier Erna Solberg til Dagbladet fra sin valgkampturné øst- og sørlandet.

Rødt får 5,5 prosent oppslutning, SV 6,6 og MDG 5 prosent. Når KrF (2,7) og Venstre (3,5) fortsatt ikke kommer over sperregrensa ser valget bekmørkt ut for Erna Solbergs fløy.

- FOR DÅRLIG: Erna Solberg, som startet valgkampen i dag, er ikke fornøyd med 20,7 prosents oppslutning, slik Høyre får på Dagbladets junimåling. Nå vil hun brette opp ermene for videre valgkamp. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Er det en felles dugnad som må til fra regjeringspartiene nå?

- Ja, jeg tenker at det trengs et felles og tydelig budskap om hva vil framover. Vi må løfte debatten om de store utfordringene i tida framover, fordi det vi nå egentlig skal velge på til høsten, er en regjering for de neste fire åra, sier Solberg.

Kleppe i hundre

Så et lite jordskred. Demokratene, som ligger til høyre for Frp i mange spørsmål, får sensasjonelle 3,1 prosent oppslutning. Partiet har base i Kristiansand. Demokratene fikk 13,4 prosent oppslutning i sørlandetsbyen under valget i 2019.

- Dette er jo helt fantastisk. Vi er alltid undervurderte på målingene, så vi er nok i realiteten enda større. Demokratene er et antiglobalistisk parti, de eneste som setter Norge først vi alt vi gjør, sier Vidar Kleppe, partiets mest profilerte politiker.

- Folk er lei de tradisjonelle politikerne som krangler om promiller på et statsbudsjett, legger han til.

- Frp får 7,2 på vår ferske måling?

- Oi, oi, oi. Mitt gamle parti! Det var jo ikke bra for dem, sier Kleppe.

Om Demokratenes oppsiktsvekkende måling, sier Solberg følgende:

- Jeg tenker at det finnes mange flere og bedre partier å stemme på enn Demokratene.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Feirer på grillen

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lover å feire målinga med «ekstra mye norsk grillmat». Han får akkurat tre ganger så mange mandater som Frp dersom denne målinga blir valgresultatet.

- For en fin måte å gå inn i sommeren på. I kveld skal det grilles med god samvittighet, sier han til Dagbladet.

Senterpartiet vil få hele 20 nye stortingsrepresentanter dersom denne målinga blir valgresultatet i september.

Verdikamp

Junimålinga er Vedums første Ipsos-måling siden landsmøtet der han, slik Dagbladet fortalte i forveien, lanserte seg selv som statsministerkandidat.

- Vi er veldig fornøyd med denne målinga. Jeg tror mange er glad for at Senterpartiet er et så tydelig alternativ til regjeringen. Høyre og Frp har tro på sentralisering, vi har tro på nærhet. Landsmøtet fikk vist fram våre verdier på en god måte, sier Vedum videre.

Han peker på avgiftspolitikken og synet på nasjonalt eierskap som vinnersaker for Senterpartiet, to måneder før valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer