Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi sletter omstridt innlegg

Årsaken er at hun ikke har rettighetene til bildet.

PÅ HURDAL: Det har stormet rundt Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) som de siste dagene har sittet i regjeringsforhandlinger på  Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ HURDAL: Det har stormet rundt Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) som de siste dagene har sittet i regjeringsforhandlinger på Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag forrige uke delte Listhaug et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».​​

Bildet har fått hard medfart. Både Utøya-overlevende, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-topper har tatt markant avstand fra Listhaugs utspill. KrF-leder Knut Arild Hareide takket lørdag Høyre-politikerne som våget å ta avstand fra statsråden som sitter i egen regjering.

Trumpretorikk: Kommunikasjonssjef i Halogen og retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesankende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Har ikke rettigheter

Nå har Listhaug slettet bildet, men det er ikke kritikken som har fått henne til å bøye av.

Derimot oppgir hun at det det bilderettigheter som er årsaken.

På Facebook skriver justis- og innvandringsminsiter Sylvi Listhaug følgende:

​- Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes til politiske ytringer. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre.

AUF-leder Mani Hussaini var opprørt over at justisministeren i utgangspunktet delte bildet. Han savner fortsatt en beklagelse fra Listhaug:

- Justisministeren sletter bildet på grunn av rettighetene til bildet, som hun ikke har kjøpt. Hun har ikke beklaget, ikke gått tilbake på innholdet, ikke trukket tilbake noe av det hun har sagt. Hun kunne benyttet anledningen til å gjøre det nå, men det gjorde hun ikke. Det er egentlig bare mer provoserende, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Hadde ikke tillatelse

Det var Dagbladet som i går meldte at justisminister Listhaug hadde brukt bildet uten tilltaltelse fra rettighetshaverne.

Bildet tilhører nyhetsbyrået Associated Press, og rettighetene forvaltes av NTB Scanpix i Norge. De bekrefter overfor Dagbladet at Sylvi Listhaug ikke har betalt for bildet eller bedt om å få bruke det.

NTB scanpix ba på vegne av Associated Press (AP) Sylvi Listhaug om å fjerne bildet fra sosiale medier. Årsaken er at nyhetsbyrået har vilkår om begrensninger når det gjelder salg av redaksjonelle bilder til politiske partier og interesseorganisasjoner.

Det samme bekrefter Associated Press' London-kontor overfor Dagbladet tirsdag formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling