Måling

Sylvi-smellen: Historisk dårlig

Frp faller til et historisk bunnivå på Dagbladets ferske måling. Ap er størst i landet, mens KrF spretter over sperregrensa etter SVs abortvedtak. De rødgrønne har flertall på ny.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp gjør det historisk dårlig på Dagbladets nye partibarometer.

Tallene er hentet inn av Ipsos, og bare 9,5 prosent av de spurte gir sin stemme til Frp. Det er en tilbakegang på 2 prosentpoeng fra forrige måling, og det delt dårligste partiet har prestert på Ipsos' målinger i Dagbladet noensinne.

Bare i januar 2021, kort tid før Siv Jensens avgang som partileder, var Frp like små på Dagbladets måling - ellers har partiets støtte blant nordmenn aldri vært mindre enn i dag, ifølge målinga.

- Den siste måneden har vist at Frp har gått fram på de fleste målingene. Gjennomsnittet ligger nå høyere enn det vi gjorde i vinter. Men en oppslutning under ti prosent er alt for lavt. Vi skal nå jobbe med å vinne tilbake flere av velgerne som stemte på Frp for fire år siden, sier Frp-nestleder Terje Søviknes til Dagbladet.

Ap størst - rødgrønn seier

Ap er derimot landets største parti på ny, med 23,5 prosent oppslutning. Høyre er nest størst med 20,4 - begge partiene har en moderat tilbakegang fra forrige måned.

- Dette viser at vårt mål om en flertallsregjering med Sp og SV er mulig å oppnå. Jeg tror programmet vi vedtok treffer tida vi lever i, og opplever at politikken vår blir godt mottatt. Etter åtte hvor de på toppen er blitt prioritert hver gang, viser vi gjennom konkrete satsinger hvordan det skal bli vanlige folks tur. Folk har fått nok av Erna Solbergs regjering, det ser vi på måling etter måling, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

Skuffet Høyre

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, er ikke fornøyd med resultatet.

I likhet med Søviknes i Frp, peker også Helleland på at snittet av nasjonale målinger er lykkeligere lesning for Høyre-øyne enn Dagbladets måling.

- 20,4 prosent er vi selvsagt ikke fornøyd med, men på snittet av alle målinger ligger Høyre stabilt rundt 25 prosent og da ser alt med en gang mye bedre ut. Erna og Bent bruker all sin tid på å finne ut hvordan vi best slår ned viruset og tar Norge trygt ut av krisen, og det må de fortsette med. Viruset først, og så får vi ta valgkampen siden, sier Helleland.

Sp fram

Senterpartiet går noe fram, til en oppslutning på 17,5 prosent - en framgang på 0,8 prosentpoeng fra mars. SV går også fram, til 8,5 prosent.

Dermed er det fortsatt solid rødgrønt flertall på målinga. Ap og Sp er likevel avhengig av SV for å få flertall på Stortinget, men de tre får 94 av Stortingets 169 mandater på denne målinga.

Dagens trepartiregjering faller samlet sett i mandatoppslutningen. Og de fire borgerlige partiene får bare 64 mandater til sammen - det er 20 færre enn det som skal til for å få flertall.

Sperregrensekampen

Målinga understreker samtidig hvor avgjørende sperregrensa kan bli når makten skal fordeles etter valget.

Det er noen få prosentpoeng som avgjør om Rødt, MDG, KrF, og Venstre havner under eller over sperregrensa. I mandater på Stortinget kan disse relativt få stemmene bli helt avgjørende for hvilken blokk som får flertall til slutt.

KrF-hopp

KrF, som har landsmøte i helga, får nå en etterlengtet opptur.

Partiet bykser fram fra 2,6 prosent oppslutning til 4,0. Dermed er partiet over sperregrensa på Dagbladets ferske måling. Målinga er fanget opp denne uka, altså etter SVs omstridte abortvedtak som åpner for selvbestemt abort til uke 22 av svangerskapet.

- Vi er glade for alle målinger der vi er over sperregrensen. Det er viktig for oss å komme inn med en betydelig gruppe for å løfte familiepolitikken og eldreomsorgen, sier KrF-lederen.

- Er det en effekt av abortdebatten i det siste?

- Jeg merker jo et stort engasjement fra folk som reagerer på at SV vil ha selvbestemt abort til uke 22. Mange reagerer på vedtaket, og det minner nok en stor del av befolkningen på hvor viktig det er med et tydelig KrF i abortdebatten.

Venstre og MDG karrer seg ikke over sperregrensa. De to får henholdsvis 3,7 og 3,9 prosent oppslutning.

Rødt derimot, lander på 4,5 prosent oppslutning. Partiet går fra ett til åtte mandater på Stortinget hvis dette blir valgresultatet til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer