Ny måling

Sylvi-spretten: Frp fosser fram

En glad Siv Jensen tror Frp-framgangen kan være en Sylvi Listhaug effekt. Samtidig faller Senterpartiet og Rødt på Dagbladets nye måling, mens Venstre smetter over sperregrensa. - Alt er åpent, sier Venstre-leder Guri Melby.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug ble pekt ut som Siv Jensens arvtaker da sistnevnte kunngjorde sin avgang fra partitronen i forrige uke.

Frp gjør nå et voldsomt hopp på målinga Ipsos har utført på vegne av Dagbladet.

Partiet bykser fram 3,4 prosentpoeng, til en oppslutning på 12,9. Det er den beste målinga partiet har hatt i Dagbladet siden august i fjor.

Sylvi-sprett

Siv Jensen er ikke overrasket.

- Dette er veldig gledelig, og ikke uventet. Jeg har jo sagt at jeg trodde vi ville få en kickstart da jeg annonserte at jeg ga meg. Og de siste ukene har vi vært veldig tydelige og synlige med politikken vår. Velgerne våre kjenner oss igjen nå, sier Jensen til Dagbladet.

- Er dette Sylvi-effekten?

- Jeg tror det er en effekt av glade Frp-ere som jobber på. Om det også er en Sylvi-effekt eller en Ketil-effekt, så er det ikke meg imot. Uansett er dette en stor vitamininnsprøytning til oss mens vi nærmer oss den lange valgkampen.

Borgerlig blomstring

Samtidig har Frp fortsatt et stykke fram til valgresultatet på 15,2 prosent fra stortingsvalget i 2017.

Høyre går tilbake 2,2 prosentpoeng til en oppslutning på 23,1 prosent, men Erna Solbergs parti er likevel landets desidert største.

- Dette er en jubelmåling for hele borgerlig side. Det er lenge siden våre fire partier samlet har gjort det så bra på en meningsmåling. Det er særlig hyggelig å se Venstre og Frp få et løft, nå trenger vi bare at KrF får det samme før det er dødt løp mellom blokkene. Dette er en vitamininnsprøyting for alle som vil at Erna fortsatt skal være statsminister i Norge, sier Høyre-nestleder Tina Bru til Dagbladet.

GRÅTER: Vendela Kirsebom blir rørt når hun får vite at Siv Jensen trekker seg som leder for FrP. Video: TV2 Vis mer

I Dagbladets ferske måling er det stang inn for de borgerlige partiene, som nærmer seg venstresidas mandatoppslutning. Ap, Sp, SV, MDG og Rødt får rent flertall dersom dette blir valgresultatet - de fem partiene ville fått 90 av Stortingets 169 mandater.

Målinga er likevel den sterkeste for den borgerlige blokka uansett byrå siden oktober.

Rød revers

Målinga understreker hvor avgjørende sperregrensa blir i dragkampen om regjeringsmakta etter valget.

Venstre gjør et solid byks - fram 2,1 prosentpoeng til en oppslutning på 4,6 prosent, godt over sperregrensa. På venstrefløyen går samtidig Rødt tilbake, og faller under den magiske grensa på 4 prosent av stemmene.

Bjørnar Moxnes' parti halveres sågar nesten i oppslutning sammenliknet med forrige måling, og faller til 2,7 prosent oppslutning.

Sperregrense-spenning

Solberg er avhengig av at regjeringspartiene KrF og Venstre karrer seg over sperregrensa, dersom ikke Listhaug-effekten i Frp skulle endevende det politiske landskapet totalt.

- Dette viser at alt er åpent før valget, og at sperregrensa vil bli avgjørende for hvor regjeringsmakta havner, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Hun er godt fornøyd med partiets framgang.

- Hvis vi ender på 4,6 etter valget, som denne målinga viser, så er vi strålende fornøyd. Målet vårt er å havne over sperregrensa. Jeg tror vi går fram nå fordi folk ser Venstres gjennomslag i regjering, både på rusreform og klimaplan. Vi leverer rett og slett løsninger på problemer som angår folk, sier Melby videre.

Støre størst

Venstresidas stang-ut synliggjøres ved at MDG får 3,9 prosent oppslutning på Dagbladets ferske måling.

Noen få stemmer til, og partiet vipper seg over sperregrensa. Partiet noterer likevel solid framgang fra katastrofemålinga på 1,8 prosent oppslutning i januar.

Arbeiderpartiet ligger stabilt på 20,1 prosent oppslutning, mens medvindsgjengen i Senterpartiet faller tilbake 3,7 prosentpoeng. Dette er Trygve Slagsvold Vedums første betydelige tilbakefall på Dagbladets målinger siden april i fjor, og Ap er dermed venstresidas største parti nok en gang.

Vedum-vansker

Senterpartiets oppslutning på 17,7 på målinga, er likevel historisk sett svært godt for Vedum og co.

- Dette er fortsatt ett prosentpoeng høyere enn vårt beste valg noensinne. Enkeltmålinger går litt opp og ned, men vi har likevel fantastisk gode målinger for tida. Det er fordi vi er så tydelig på å ville ta hele Norge i bruk, at vi sikrer nasjonalt eierskap og jobber for lave strømpriser som sikrer norsk industri, sier Vedum til Dagbladet.

Ellers ligger SV stabilt på 7,8 prosent oppslutning, mens KrF får 3,3 prosent.

Vet ikke-gruppen er fortsatt stor. 16,6 prosent av de spurte sier de fortsatt sitter på gjerdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer