INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sylvi til IS-kvinnene: - Ingen sympati. Ingen tilgivelse

Sylvi Listhaug er nådeløs mot nordmenn som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Barna har hun sympati for - men de er ikke politikernes ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Diskusjonen om de såkalte Syria-barna preger opptrappingen til Frps landsmøte til helga.

Debatten begynte i Dagbladet i vinter, da Abid Raja (V) ba regjeringen hente alle Syria-barn hjem umiddelbart. Overfor Dagbladet har PST bekreftet at de har sikker informasjon om at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født, eller tatt med til det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak.

Frps familiepolitiske talsperson Silje Hjemdal åpner for å hente barn fra leire i Syria og Irak, forutsatt at foreldrene samtykker til at barna hentes alene.

- Dette forutsetter at foreldre eventuelt samtykker til at barna hentes alene, sier Hjemdal.

- Ingen sympati

På dagens pressekonferanse med partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug kom temaet opp gjentatte ganger. Dagbladet spurte partiledelsen om det ikke er mulig å få tilgivelse for å ha trådt feil.

- Disse Syria-kvinnene, er det ingen sympati å hente for at man kan ha trådt feil i livet, er ung og sårbar og fortjener en ny sjanse til å komme tilbake til det norske samfunnet?

- Nei. Absolutt ikke. Her har man med viten og vilje reist til et krigsområde, støttet et regime som hater alt det Norge står for og som rett og slett har vært i et miljø som halshugger, lemlester, voldtar og dreper helt uskyldige mennesker, svarte Sylvi Listhaug.

- Hvor mange barn som er foreldreløse som følge av handlingene til disse IS-krigerne og det apparatet de har hatt rundt seg, det vet vi ikke. Men dette har hatt enorme konsekvenser, fortsatte Listhaug, som er innstilt som ny første nestleder i partiet.

Siv Jensen sa på sin side at hun er uenig med dem som framstiller IS-kvinnene som ofre. Hun fikk tre muligheter på pressekonferansen til å svare på hvem som framstiller dem som ofre, uten å gi et konkret svar.

Jensen beskriver det siste året som krevende, noe som gir seg uttrykk i svake målinger.

Sympati med barna

Sylvi Listhaug mener at det hviler et stort ansvar på politikerne.

- Vi så senest i går lederen for IS-kalifatet, som man ikke har hørt fra på fem år, står fram at terroren på Sri Lanka var en hevnaksjon og dere kan forvente mer. Da må vi som politikere i Norge med ansvar for rikets sikkerhet faktisk være svært varsom med hvordan vi håndterer disse spørsmålene framover. Så nei, vi har ingen sympati. Når man slutter seg til slike ideer, så fortjener man heller ikke tilgivelse.

- Har du sympati med barna?

- Absolutt. Jeg har stor sympati med barna, men den norske stat har ingen barn. Norske statsborgere har barn. I det øyeblikket du som norsk statsborger reiser ut av landet, så har du et ansvar for dine barn. Barnevernet i Norge fungerer i Norge og det er heller ikke sånn at vi henter barn i utlandet i andre sammenhenger, sier Listhaug.

FpU vil ha barna hjem

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) går nå på tvers av moderpartiets syn og mener alle barn av norske IS-krigere må hentes hjem. Men ikke foreldre som er i live.

- Vi skal være åpne for å hente hjem alle barna med en forsikring om at vi ikke henter hjem foreldrene, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Klassekampen tirsdag.

På spørsmål om Norge «bør jobbe aktivt» for å hente ut barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS, svarer 63 prosent ja i en undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet. Under tre av ti (27 prosent) sier nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer