Sylvi-comeback:

Sylvi til kritikerne: - Vent og se

Kalte norsk politikk for en barnehage da hun gikk av. Nå er Sylvi Listhaug (Frp) tilbake i regjeringen.

TILBAKE IGJEN: Nestleder i Fremskrisspartiet Sylvi Listhaug bli ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Nyslått eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) har et enkelt budskap til kritikerne som er skeptiske til hennes regjering-comeback:

- Nå får de vente og se, sier Listhaug, som snart blir Frp-nestleder, til Dagbladet etter å ha mottatt nøkkelen til sitt nye midlertidige kontor.

- Nå skal jeg stå opp for de eldre og pleietrengende, som ikke har fått det de har krav på og blitt overkjørt av systemet, legger Listhaug til.

409 dager

Det er i dag 409 dager siden Listhaug gikk av som justis- og beredskap etter å ha beklaget til Stortinget - to ganger - for en Facebook-melding.

TERRORISTER: Daværende justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet skapte politisk furore. Foto: Skjermdump/Facebook
TERRORISTER: Daværende justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet skapte politisk furore. Foto: Skjermdump/Facebook Vis mer

Striden som førte til Listhaug-avgangen startet med at Frp-politikeren la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Opposisjonen truet med å fremme mistillitsforslag mot Sylvi. Hun unngikk det så vidt, etter å ha beklaget til Stortinget, og valgte deretter å gå av.

Dagen hun annonserte at hun gikk av, gikk hun samtidig ut og kalte norsk politikk for en «barnehage» og mente seg utsatt for en «heksejakt».

Alt som har skjedd, kalte hun «snøen som falt i fjor», og hoppet over spørsmål om hun hadde lært noe av prosessen mot henne i fjor.

Pepret med spørsmål

Etter å ha fått overrakt nøkkelen av utgående minister Åse Michaelsen (Frp), ble Listhaug pepret med spørsmål fra norsk presse.

- Kommer du til å være like kontroversiell?

SYLVI LISTHAUG MINISTER IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) har valgt ut Sylvi Listhaug (Frp) som ny eldre- og folkehelseminister. Video: Fredrik Netskar Filtvedt / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ett oppdrag. Å fronte de pleietrengende. Ikke forsvare systemet, men være på de pleietrengendes side. Nå forsøker man å kaste ut alternativer og innskrenke valgfriheten. Det er veldig synd.

- Sist trakk du deg. Er det noe du gjorde du skal ta med deg og lære av?

- Jeg tenker at det var snøen som falt i fjor. Jeg har hatt et år der jeg har lært kjempemasse, blant annet med et år på Stortinget. Jeg har veldig respekt for dem som er der og må gjøre alt selv og ikke har masse ansatte. Så har jeg fått reise masse, og kjørt bil, som jeg er veldig glad i.

- Ryggradsløse

Nå skal Listhaug inn i en regjering med KrF, et parti hun selv har karakterisert som ryggradsløse. Det var riktignok før de valgte å gå inn i regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre.

- Mener du fortsatt de er ryggradsløse?

- KrF er på rett kurs. De har stått enda tydeligere opp for norske verdier og for kristne verdier. Det er noe som ligger mitt hjerte nært.

- Kommer du til å provosere de andre partiene like mye?

- Jeg kommer til å være meg selv. En politiker må være seg selv, hvis ikke tror jeg man blir gjennomskuet. Jeg er engasjert i eldreomsorgen og brenner for det. Nå har jeg lyst til å ta ei vakt, for nå begynner det å bli noen år siden jeg jobbet på aldershjem.