Sylvia mot legemakta

Den som utfordrer legestanden får brynt seg. Det er det helseminister Sylvia Brustad opplever akkurat nå, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den grumsete kiosklitteraturen fra mellomkrigstida kan vi lese følgende om den blonde, norske legen Jonas Fjeld: «Jeg er norsk lege, sa han enkelt, og mengden vek til side.» Det var en god venn av meg, selv overlegesønn, som frydefullt gjorde meg oppmerksom på setningen i Øvre Richter Frichs forfatterskap. Seinere ble jeg klar over at legetillitsvalgte med selvinnsikt og selvironi på et tidspunkt hadde hengt opp sitatet i glass og ramme i Legeforeningens lokaler. Der er de klar over standens makt, men også over maktas begrensninger.

De må forhandle, demonstrere, true, streike og slåss for å få det som de vil, de som andre. Men ingen andre yrkesgrupper har så mye makt i kraft av sitt monopol og sin status. De har fått samfunnets lisens til å helbrede, redde liv, skrive ut medisiner, henvise, legge inn på sykehus, skjære i oss, sy oss sammen, skifte ut organer og utdanne hverandre. Og folk flest har stor respekt for dem. De får vår fortrolighet og vår tillit, som de fleste av dem forvalter med stor klokskap, tidvis også med ydmykhet. De er uansett en elite i det norske samfunnet. De disponerer gjennom sine ulike stillinger i primær- og spesialisthelsetjeneste et helsebudsjett på 100 milliarder kroner. Og de har gjennom organisatorisk kløkt, godt fagforeningsarbeid, mediekontakt og politisk maktspill som regel klart å få mer penger, hvis det har skortet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer