Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-bråket:

Sylvis fire unnskyldninger

Opposisjonen lar seg ikke imponere av unnskyldningene til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). - Vi måtte trekke det ut av henne.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var dagen der Sylvi Listhaug skulle beklage det omstridte innlegget hun la ut på Facebook fredag.

Mange har ment at unnskyldningen kommer for seint. I dag har hun til gjengjeld unnskyldt seg fire ganger fra Stortingets talerstol, i fire forskjellige varianter.

Første gang ba Listhaug om unnskyldning overfor de som følte seg såret. Hun gikk på talerstolen klokka 11.24.

- Det var aldri i mine tanker at mitt innlegg skulle kobles til den grusomme massakren som var på Utøya, en handling som rammet så mange uskyldige mennesker og demokratiet. Det var aldri min hensikt å såre noen, og det håper jeg blir trodd.

- Jeg vil unnskylde overfor dem som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, sa Listhaug før hun gikk av talerstolen.

Unnskyldningen imponerte ikke opposisjonen.

- Dette er ikke bra nok, var dommen fra Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap).

IKKE GODT NOK: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det er urovekkende at statsråd Sylvi Listhaug sier hun ikke forstår reaksjonene på facebook-innlegget hun la ut. Video: Stortinget Vis mer

Prøvde igjen

De fleste trodde Sylvi Listhaug hadde sagt det hun skulle fra Stortingets talerstol. Etter en snau time, klokka 12.18, gikk hun imidlertid på talerstolen igjen.

- Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning, derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning. Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt framover, sa Listhaug og la til.

- Og med det håper jeg at man tror meg på at jeg faktisk mener dette fra dypest i mitt hjerte, sa Listhaug.

Unnskyldningen kom etter at kritikken mot ministeren bare hadde fortsatt og etter at Sylvi Listhaug etter det Dagbladet erfarer hadde konferert med Frp-kolleger.

- IKKE GODT NOK: Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug ikke var tydelig nok i sin beklagelse av innholdet i den omstridte facebook-posten som ble diskutert i Stortinget i dag. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer

Tredje forsøk, kl. 12.33

Likevel gikk det kort tid før justisministern igjen presiserte fra Stortingets talerstol:

- Alle parti er opptatt av landets sikkerhet. Arbeiderpartiet truer selvfølgelig ikke nasjonens sikkerhet. Det er ulike syn i denne saken, men alle partier på Stortinget ønsker å bekjempe terror. Derfor, i den uforbeholdne unnskyldningen jeg har kommet med, ligger det også selvfølgelig en unnskyldning for innhold.

Men det sluttet ikke med det.

Fjerde og siste, kl. 12.36

Etter tre minutter var Sylvi Listhaug igjen på talerstolen.

- Jeg mener jeg nå har gitt en uforbeholden unnskyldning. Jeg vil selvfølgelig ikke nøre opp under holdninger som det som er beskrevet her. Derfor vil jeg si unnskyld hvis det er tilfellet, og det er det president.

- Jeg kommer til å være varsom med å legge ut lignende innhold på Facebook framover. Jeg gir en uforbeholden unnskyldning for innholdet i det jeg la ut, sa Listhaug.

- På den sjette dagen, president, så begynner det å komme seg, svarte Jonas Gahr Støre.

- LISTHAUG NØRER OPP UNDER HAT: Rødt har stilt mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Røds leder Bjørnar Moxnes mener Listhaug rører opp under et hat som er livsfarlig fordi det tjener henne maktpolitisk. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer

- Måtte trekke det ut av henne

Parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad mener en skikkelig unnskyldning satt langt inne.

- Vi måtte trekke det ut av henne, men til slutt kom den uforbeholdne unnskyldningen der hun også beklaget innholdet, sier Arnstad.

Sp-toppen sier hun til slutt var tilfreds med unnskyldningen hun fikk fra Listhaug, men tror mange hevet øyebryn over at det måtte så mange runder til før justisministeren kunne beklage innholdet, ikke bare måten innholdet ble tolket på.

KRITIKK: Sylvi Listhaug kom med en kort uttalelse, men nektet å svare på flere spørsmål fra pressen etter at saken om facebook-posten hun la ut i forrige uke ble diskutert i Stortinget. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Vurderer mistilit

Etter Listhaugs første unnskyldning, sa Jonas Gahr Støre at Ap vurderte å stille mistillitsforslag mot Listhaug.

Da han kom ut i vandrehallen etter Listhaugs nye unnskyldning sa han likevel at han fremdeles vurderer mistillit mot statsråden.

- Vi skal vurdere det, men jeg synes det kom seg nå på slutten, sa han til NTB.

Støre sier unnskyldningen hun kom med er total, men sier han har inntrykk av at den kom under press.

- Jeg har ikke inntrykk av at dette er en ærlig og åpen mening om at der står de, men vi skal ta det med oss når vi skal vurdere spørsmålet om mistillit. Jeg synes den unnskyldningen vi burde fått forrige lørdag kom nå på slutten, men hele mellomspillet svekker kvaliteten i den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!