Advarer mot å hvile på laurbæra

Sylvis «skryteliste» etter ett år som innvandringssjef

Sylvi Listhaug (Frp) frykter rekordlave asylankomster gjør at folk vil ha mildere asylpolitikk igjen. Det har hun ikke tenkt å gi dem.

FORNØYD: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er fornøyd med det hun har fått til etter ett år som innvandrings- og integreringsminister.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORNØYD: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er fornøyd med det hun har fått til etter ett år som innvandrings- og integreringsminister.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da hun startet i den nyopprettede stillingen som innvandrings- og integreringsminister, banket tusenvis av asylsøkere på Norges dør hver dag.

Så, etter bare noen måneder i jobben, stoppet den nesten helt.

Nå har Sylvi Listhaug (Frp) vært innvandrings- og integreringsminister i et drøyt år; de fleste av månedene med rekordlav ankomst av asylsøkere.

Det tar hun på seg litt av æren for.

- Det er en kombinasjon av grensekontroll i Europa, hvordan jeg kommuniserer og den politikken som føres har bidratt til at Norge blir oppfattet som streng i resten av verden. Returpolitikken som viser at man blir sendt ut hvis man ikke har lov til å være her, er helt sentral, sier innvandringsministeren.

Hun møter Dagbladet med en liste over de politiske tiltakene hun selv er mest fornøyd med etter ett år i jobben.

- Har kommet langt

Den inneholder omtrent 30 forskjellige innstramminger eller regelendringer på innvandrings- og integreringsområdet.

- Hvor mye av det du ønsker å få til, har du fått til?

- Vi har kommet langt, men det kommer garantert til å storme i året vi går inn i nå også, for det handler om enkeltskjebner som drømmer om et bedre liv i Norge, og det kommer til å skape engasjement, sier Listhaug.

- Hva er du mest fornøyd med?

- Det at vi har fått til betydelige innstramminger. Det som er gjort på biometri, er et eksempel. Oppheving av rimelighetsvilkåret ved internflukt har nå stor betydning for hvordan saker blir vurdert hvis du kan reise tilbake til mer trygge deler av hjemlandet enn stedet du egentlig kommer fra. Jeg er også veldig fornøyd med det som gjøres på tvangsretur og returarbeid, selv om jeg skulle ønske vi kunne få opp andelen som reiser frivillig enda mer.

- Er det fortsatt behov for innstramming?

- Vi jobber med forskjellige forslag som kommer også i år, men ikke så omfattende som i året vi har bak oss. På sikt kommer behovet for ytterligere innstramninger til å bli større fordi presset mot Europa og Norge kommer til å øke i årene som kommer i takt med befolkningsøkningen som forventes i land mange reiser fra, sier Listhaug og påpeker at man venter nærmere 500 millioner nye borgere bare i Afrika frem mot 2030.

- Når asylankomstene er så lave er det mer behov for integreringstiltak?

- Ja, men vi kan ikke hvile på laurbæra når det gjelder ankomster heller. Den største faren nå er at du ser at mange begynner igjen å si "nå må vi ta i mot flere, og "nå må vi ikke sende ut den og den personen, for de er så godt integrert". Begynner du å skli og gi etter, er vi i gang igjen, for det handler om hvilke signaler vi sender ut, sier hun.

- Det skulle bare mangle

Innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet mener grensekontroll lenger sør i Europa er hovedforklaringen til at asylankomstene har stoppet opp - ikke den norske politikken.

Han synes ikke Listhaugs liste er noe å juble over.

- Overordnet styrer Frp på et bredt forlik i Stortinget, og det skulle virkelig bare mangle at hun gjennomfører det Stortinget har bedt om, sier han.

De økte returtallene Listhaug trekker fram er ikke er noen prestasjon i seg selv, mener han.

- Det skulle bare mangle at man sender ut flere når de på Frps vakt opplevde den største mengden asylsøkere på norske grensestasjoner i moderne tid. Det burde ikke være noen overraskelse at det går flere folk ut når det kommer flere inn, sier han.

Med noen unntak har Ap stilt seg bak Listhaugs politikk. Det er retorikken partiet er kritisk til.

- Jeg mener Sylvi Listhaug prater mye, med ord som jeg mener ikke bærer oss framover, og som jeg mener en norsk statsråd skal holde seg for god til. Vi skal ha streng og rettferdig innvandringspolitikk men må også være humane. Det mener jeg er viktig å presisere, sier han.

- Ville lista sett annerledes ut hvis innvandringsministeren var fra Ap?

- Det er et hypotetisk spørsmål det er umulig å svare på. Vi må forholde oss til den statsråden som er, sier han.