Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvis tre krav til Erna

Frp-ere må ta av seg findressen og få på arbeidsbuksene, sier Sylvi Listhaug, som sier partiet må lytte mer til vanlige folk. I sommer er hun hjemme på familiegården og lader opp til budsjetthøsten. Da vil Frp gå rett i strupen på KrF og Venstre.

HJEMME: Sylvi Listhaug hjemme på gården i Sjøholt på Sunnmøre der hun flytter med familien neste sommer. Oppvekst på gård er noe hun deler med mange i Senterpartiet, partiet hun gjerne samarbeider med. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJEMME: Sylvi Listhaug hjemme på gården i Sjøholt på Sunnmøre der hun flytter med familien neste sommer. Oppvekst på gård er noe hun deler med mange i Senterpartiet, partiet hun gjerne samarbeider med. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SJØHOLT/MOLDE (Dagbladet): - Jeg har priset meg lykkelig hver eneste dag for at vi ikke sitter i regjering lenger. Det tror jeg landet også skal gjøre. Jeg tror aldri vi ville fått gjort disse krisepakkene så mye bedre, hvis vi hadde sittet i regjering. Aldri i livet, sier Sylvi Listhaug.

En åpenhjertig Frp-nestleder tar imot Dagbladet hjemme på gården i Sjøholt på Sunnmøre. Sunnmørsalpene stikker opp mot den klare himmelen og havet er ikke langt unna, selv om vi ikke kan se Storfjorden bak fjellene.

På gården kan Listhaug puste ut etter en beinhard vår på Stortinget der krisepakkene har kommet tett før det hele ble avsluttet med revidert nasjonalbudsjett. Listhaug har vært sentral i alt som har skjedd i den nye opposisjonsrollen.

Faren til Listhaug er blitt 72 år, men jobber fortsatt for fullt. Nå slår han gresset nede på jordene. Gresset blir mat til kalvene på gården og til slutt biff på din og min tallerken.

Det er slutt på melkeproduksjonen, nå er det kjøttproduksjon som gjelder. Listhaug selv tar over gården neste år når familien på fem flytter hjem.

- Det har alltid vært planen, sier hun.

Kravene til Erna

Men først er det sommerferie og budsjetthøst, der regjeringen igjen må bli enig med Frp og Sylvi Listhaug.

Det er lett å tenke at Sylvi Listhaug har vært i opposisjon hele livet, men denne våren er faktisk første gang hun ikke er i posisjon som politiker. Byrådssekretær, byråd, statsråd og stortingspolitiker mens Frp har vært i regjering - alltid i posisjon.

- Det er ganske uvanlig i Frp, sier Listhaug, som har klare punkter Erna Solberg kan ta med seg inn i sommeren for hva som venter når budsjettet for landet skal gjøres opp med opposisjons-Frp:

- Det blir ikke 3000 kvoteflyktninger i 2021. Det er et svært viktig krav for oss. Nå skal vi integrere de som har kommet. Bistandsbudsjettet skal også krympes, men hjelpen til flyktninger i nærområder til krig og konflikt bør økes. Nå går også BNP ned, så det er bare for Ulstein å se etter hvor han skal kutte milliardene, er Listhaugs melding til bistandsminister Dag Inge Ulstein fra KrF.

Listhaug varsler videre at offentlige budsjetter krympes, videre kamp mot bompenger og nedsatte avgifter spesielt på grensehandelsvarer.

- Vi skal ikke være med på et budsjett der det bare plusses på. Vi skal faktisk finne inndekninger. Det må gjøres reelle kutt. Vi kommer ikke til å gi ved dørene. Vi har veldig tøffe krav, lover Listhaug.

Svigermor i kjelleren

Ektemannen Espen Espeset kommer tuslende opp fra gårdstunet med sønnen Steffen (3) og minner Listhaug på å servere kaffe. Espeset er selv vokst opp på gård utenfor Larvik.

Huset Listhaugs foreldre bygget for noen år siden skal utvides med nok en kjellerleilighet. Sylvi, Espen og de tre barna tar over den største delen med Sylvis foreldre i den ene sokkelleiligheten. Espens mor blir også med på flyttelasset til Sunnmøre og flytter inn i den andre leiligheten.

Kjernefamilien og tre besteforeldre under samme tak på en gård i lille Sjøholt. Barna vil få en oppvekst som minner om den Listhaug selv hadde, sammen med farmoren hun var så nære.

12-åringen i familien er på rideleir med gårdshesten. Hun har drømt om å flytte «hjem» til gården hele livet, forteller Listhaug. Selv om hun er født i Oslo.

- Jeg bestemte meg for ikke å flytte til Oslo før farmor døde, sier Listhaug, som forlot Sunnmøre som 24-åring i 2001 og ble rådgiver i Frp's stortingsgruppe.

STAS: Steffen på tre år koser seg på gården mens «Besten» kjører traktor og slår gresset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STAS: Steffen på tre år koser seg på gården mens «Besten» kjører traktor og slår gresset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Avviser KrF og V

Debatten om framtidige regjeringskonstellasjoner har den siste uka blusset opp i Venstre. Skal de gå i regjering med Frp igjen? Nei, sier parlamentarisk leder Terje Breivik i Venstre.

Listhaug mener Venstre kan spare seg grubleriene.

- Slik jeg ser det er det fullstendig uaktuelt at Frp går i regjering med KrF eller Venstre igjen. Aldri i verden. Jeg tror veldig mange i Frp angrer på at vi gikk i regjering med KrF og Venstre.

- Altså, velgerne til Venstre ville ikke ha den regjeringens politikk. Ikke KrF eller Høyres velgere heller. Og i hvert fall ikke våre. Det nytter bare ikke. Nå får vi igjennom mye mer på utsiden ved å presse gjennom våre saker, sier Listhaug.

Hyller Vedum

Det er et parti Listhaug mener står Frp langt nærmere enn KrF og Venstre. Et parti de - enn så lenge - aldri har vært i regjering med.

I de sakene som virkelig betyr noe, industri, energi, klima, innvandring, de sakene som avgjør samfunnsutviklingen tiår framover, der mener Listhaug Frp står nærmest Høyre - og Senterpartiet.

- Jeg forstår rett og slett ikke hva Senterpartiet gjør på venstresiden. De er mye nærmere oss i de viktigste sakene. Det var våre to partier som sto på samme linje da oljepakken ble diskutert. Jeg opplever at vi er enige med Sp i veldig mange spørsmål som handler om verdiskaping, sier Listhaug.

- Blir ikke det veldig rart at Senterpartiet skal skifte side etter å ha kjeftet på dere for distriktspolitikken i åtte år?

- Vi får se etter valget om Vedum virkelig ønsker å være avhengig av Rødt eller MDG. Jeg er helt sikker på at vi kunne funnet løsninger på alt som har med distriktspolitikk å gjøre med Sp, sier Listhaug.

Det er ikke bare politikken til Senterpartiet Listhaug foretrekker framfor KrF og Venstres. Det er også folka.

- Jeg har stor sansen for og samarbeider veldig godt med Trygve Slagsvold Vedum selv om jeg ser de er splittet der i gården også. Vi har vært enige om veldig mye på Stortinget denne våren. Jeg kommer fra et lite sted og har vokst opp på gård, det samme gjelder mange i Senterpartiet. Vi har på mange måter samme bakgrunn fordi å vokse opp på en gård gjør at de fleste har et veldig nært forhold til hjemstedet og bygda. Å ha ansvaret for en gård handler om å ta vare på den og overlate den i bedre stand til neste generasjon. Det samme må gjelde for landet, sier Listhaug.

ELEKTRISK: Sylvi Listhaug parkerer elbilen på fergen over til Molde. Lokalt ønsker Frp heller å beholde fergene enn å bygge svindyre undersjøiske tunneler for bompenger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ELEKTRISK: Sylvi Listhaug parkerer elbilen på fergen over til Molde. Lokalt ønsker Frp heller å beholde fergene enn å bygge svindyre undersjøiske tunneler for bompenger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Elbil-Listhaug

Listhaug ratter rundt i fylket i sin elektriske Chevy Bolt. Ja, hun kjører faktisk elbil, selv om en langt større Chevrolet også står på gårdstunet. «Den ordentlige bilen», som Listhaug fleiper med.

Det var heller ikke noe problem å kjøre elbilen over fra Oslo.

- Jeg stanset en ekstra gang og ladet fordi jeg var nervøs for å gå tom, men det hadde gått helt fint med én lading, forteller Listhaug når hun går ut på fergen over til Molde.

Inne i restauranten treffer vi fylkesleder Frank Sve, han må bare fullføre et Facebook-innlegg mot vindkraft. Heller ikke han er overvettes begeistret for KrF og Venstre.

- Det er helt tragisk at vi gikk i regjering med KrF og Venstre. Men det er lett å være etterpåklok. Nå har vi prøvd det. Høyre samarbeider vi med på alle plan, men KrF og Venstre: Jeg må si jeg har null sansen for både politikken og kulturen. De har en sånn arroganse at det ikke ligner noen ting, sier Sve med Listhaug sittende ved sin side.

- Plass til alle

Sve går over i en lengre tirade mot bompenger og vindmøller før han forklarer hvorfor Frp suser oppunder 20 prosent i fylket, mens partiet er langt under 10 prosent i byene.

SUKSESS: Fylkesleder Frank Sve langer ut mot Frp i andre deler av landet som har ensidig negativt fokus på innvandring i stedet for å kjempe for innbyggerne sine og være positive.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SUKSESS: Fylkesleder Frank Sve langer ut mot Frp i andre deler av landet som har ensidig negativt fokus på innvandring i stedet for å kjempe for innbyggerne sine og være positive. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Frp i resten av landet har alt å lære av oss. Det er faktisk ikke tull. Vi jobber med de sakene folk er opptatt av, vi bruker ombudsmannrollen som gjør at folk får tillit til at vi jobber for innbyggernes beste, sier Sve, som sier innvandring ikke er en stor sak i Møre og Romsdal.

- Vi har plass til alle som vil jobbe og stå på. Det er ikke noe problem. Det har blitt et altfor stort - og negativt - fokus på innvandring i byene. Vi er jo partiet som er best på integrering. Når folk først er kommet hit, må vi få dem i jobb. Det er ikke lov å ikke jobbe i Stranda, vi trenger alle, sier Listhaugs fylkesleder.

Listhaug selv nikker ved siden av.

- Jeg har aldri vært spesielt opptatt av innvandringspolitikk.

- ?

- Nei, jeg har alltid vært opptatt av eldreomsorg, helsepolitikk og verdiskaping. Men så ble jeg innvandrings- og integreringsminister. Da fikk jeg satt meg godt inn i hvorfor det er viktig for landet. Det handler om bærekraften i velferdssamfunnet, å ta vare på frihetsverdiene. Dette er spørsmål som er viktig for Frp - og var velgernes viktigste sak i 2017. Men i lokalpolitikken er det vanligvis ikke en stor sak, sier Listhaug.

KJENTFOLK: Sylvi Listhaug treffer tidligere varaordfører Geir A. Stenseth i Ålesund og partikollega Anne Marie Fiksdal på fergen over til Molde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KJENTFOLK: Sylvi Listhaug treffer tidligere varaordfører Geir A. Stenseth i Ålesund og partikollega Anne Marie Fiksdal på fergen over til Molde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ut mot regjerings-Frp

I revidert nasjonalbudsjett fikk Listhaug og Frp slettet gjelden i fem bompengeprosjekter. Bommene rives nå i sommer. Frp-nestlederen har merket seg at det er blitt latterliggjort, at det er for lite, men fra 1. juli blir det gratis å kjøre Atlanterhavstunnelen fra Averøya til Kristiansund. I Listhaugs eget «nabolag».

- For dem det gjelder betyr det ekstremt mye. Kristiansund-området vil få et løft. En pendler til Kristiansund sparer 25 000-30 000 kroner i året. Det er mye penger for vanlige folk og et eksempel på det jeg mener vi skal prioritere framover: Å utgjøre en forskjell for vanlige folk, sier Listhaug.

Folk skal merke en forskjell og de skal bli lyttet til, er budskapet.

- Vi må få av oss findressen og ta på oss dongeribuksa. Vi må dra ut og snakke med folk, rett og slett ta pulsen på hva folk bryr seg om. Når du sitter oppe i et departementet får du masse informasjon, som har gått gjennom mange lag. Vi må mer ut og slutte å grave oss ned på kontorene, sier Listhaug, som mener det blir enklere når hun flytter hjem - nærmere velgerne.

- Tar du selvkritikk nå?

- Jeg mener vi må ta selvkritikk, ja. Vi har ikke vært nok ute og tatt den delen av jobben. Den muligheten har vi i større grad nå. Jeg mener det er viktig for oss å være nedpå. At vi kjemper for dem som sliter i hverdagen og tar dem på alvor. Det er mange som sliter, sier Listhaug, som knapt kan bevege seg rundt på fergene uten at folk kommer bort og hilser, gir tommel opp eller bare smiler.

Monstermastene

Sittende på familiegården ser Listhaug utover fjellene. Alper med snø på toppene, lagret kraft som ligger høyt der oppe og kan bygge industri og arbeidsplasser når vannet raser ned fjellsidene. Kulissene for over 100 år for slekta.

- Tenk deg hvis det hadde vært satt opp vindmøller her, hadde det vært så flott utsikt da? Det hadde vært skremmende, sier Listhaug, før hun forteller om «monstermastene til han Borten Moe» som ble satt opp på Listhaugs eiendom oppe i fjellene.

- Jeg gikk tur der en kveld og reflekterte. Det var jo en diskusjon og de er ganske store, men ingenting sammenlignet med disse vindmøllene. Så var det jo litt positivt. De laget en turvei opp dit. Før var det jo ingen som gikk opp der.

- Og da sender du en liten takk til Ola Borten Moe?

- Jaja, sier Listhaug og ler høyt.

FERIE: Katten Legolas hentet familien på dyrebeskyttelsen - den er selvsagt også med på sommerferie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FERIE: Katten Legolas hentet familien på dyrebeskyttelsen - den er selvsagt også med på sommerferie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!