Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Symbolet falt - og bussen ble rakettmål

Blodig dag i Ukraina - minst 23 døde og hardt skadde.

 RAKETT MOT PASSASJERBUSS:  Ukrainske myndigheter har i kveld offentliggjort bilder fra intercity-bussen med sivile passasjerer, som ble truffet av en rakett i dag. Tallet på døde og hardt skadde er minst 23. Foto: Ukrainas innenriksdepartement/AP/NTB Scanpix.
RAKETT MOT PASSASJERBUSS: Ukrainske myndigheter har i kveld offentliggjort bilder fra intercity-bussen med sivile passasjerer, som ble truffet av en rakett i dag. Tallet på døde og hardt skadde er minst 23. Foto: Ukrainas innenriksdepartement/AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avlysningen av de planlagte fredssamtalene torsdag om konflikten i det østlige Ukraina, fikk et blodig og etterspill tirsdag da en Intercity-buss fra Svartehavsbyen Mariupol passerte et militært sjekkpunkt 35 kilometer sørøst for rebell-hovedstaden Donetsk.

Ukrainas innenriksdepartemenet publiserte i kveld bilder av en gjennomhullet buss med blod i snøen.

Minst 10 mennesker er bekreftet døde og minst 13 alvorlig skadd i den verste massakren i Donetsk-regionen på nyåret, nær byen Volnovakha.

 BLOD I SNØ:  Fra utsiden av passasjerbussen som ble truffet av en rakett i dag. Foto: Ukrainas innenriksdepartement/AP/NTB Scanpix.
BLOD I SNØ: Fra utsiden av passasjerbussen som ble truffet av en rakett i dag. Foto: Ukrainas innenriksdepartement/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Talspersoner for regjeringen sier ifølge Reuters at bussen ble truffet av en russisk Grad-rakett som ble avfyrt fra det militære sjekkpunktet.

Det russiske nyhetsbyåret Tass refererer «offisielle talspersoner» for de såkalte rebellene at ikke har noe å gjøre med angrepet på bussen.

Nyoppusset til fotball-EM 2012
Tidligere på dagen hadde vært intens skyting mot restene av den internasjonale flyplassen i Dontesk.

Nyoppussede Sergej Prokofiev International Airport - oppkalt etter komponisten -var en av Europas nyeste og mest moderne da den sto ferdig til fotball-EM i 2012.

 12. NOVEMBER 2014:  Det tre år gamle kontrolltårnet på Sergej Prokofiev International Airport i røyk etter å ha blitt truffet av en rakett. I dag ble toppen av tårnet pulverisert. Foto:/Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix.
12. NOVEMBER 2014: Det tre år gamle kontrolltårnet på Sergej Prokofiev International Airport i røyk etter å ha blitt truffet av en rakett. I dag ble toppen av tårnet pulverisert. Foto:/Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Nå har den vært stengt for all sivil trafikk siden oktober i fjor, og i dag fikk prorussiske rebeller skutt ned toppen av det som for kort siden var et moderne kontrolltårn, ifølge meldinger fra Ukrainas regjering i hovedstaden Kiev.

Symbolet som raste
BBCs Moskva-korrespondent skriver at kontrolltårnet på flyplassen lenge har vært oppfattet av regjeringsvennlige ukrainere som et viktig symbol på motstanden mot prorussiske strker. Nå har tårnet rast sammen.

Over 4 700 mennesker har mistet livet siden kampene om kontrollen av Øst-Ukraina ble blodig alvor i april i fjor..

Ukrainas president Petro Porosjenko har inviterte Russland til fredssamtaler i Kazakhstans hovedstad Astana torsdag - med regjeringsmedlemmer fra Tyskland og Frankrike ved samme bord.

 9. NOVEMBER 2014:  En ny terminalbygning i ferd med å knekke sammen etter å ha blitt truffet av flere raketter. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix.
9. NOVEMBER 2014: En ny terminalbygning i ferd med å knekke sammen etter å ha blitt truffet av flere raketter. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge ukrainske regjeringskilder skal en ukrainsk soldat ha blitt drept og ti skadd i kamper på den internasjonale flyplassen i Donetsk i dag.

 16. OKTOBER 2014:  Restene av et parkert fly - siden har Sergej Prokofiev International Airport vært stengt. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix.
16. OKTOBER 2014: Restene av et parkert fly - siden har Sergej Prokofiev International Airport vært stengt. Foto: DOMINIQUE FAGET, AFP/NTB Scanpix. Vis mer