Demonstrasjonene i Sudan:

Symbolet på Sudans frihetskamp

Den 22 år gamle studenten Alaa Salah er blitt ikonet på Sudans pågående opprør.

NYTT IKON: Mandag tok en sudansk fotograf et bilde av den 22-årige studenten Alaa Salah under demonstrasjoner i Sudans hovedstad. Bildet gikk raskt verden rundt og 22-åringen omtales nå som symbolet på sudanernes opprør mot den nylig avgåtte presidenten Omar al-Bashir og hans aldrende regime. Dette bildet ble tatt onsdag denne uka. Foto: Afp / Scanpix
NYTT IKON: Mandag tok en sudansk fotograf et bilde av den 22-årige studenten Alaa Salah under demonstrasjoner i Sudans hovedstad. Bildet gikk raskt verden rundt og 22-åringen omtales nå som symbolet på sudanernes opprør mot den nylig avgåtte presidenten Omar al-Bashir og hans aldrende regime. Dette bildet ble tatt onsdag denne uka. Foto: Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun står på taket av en bil, midt i en stor folkemengde. Hun er ikledd hvite, flagrende klær mens hun synger, smiler og oppfordrer de hundrevis av andre demonstrantene om å bli med i kampen mot landets aldrende regime.

Bildet av den 22-årige sudanske studenten Alaa Salah har den siste uka gått verden rundt, og den unge kvinnen omtales som Sudans nye opprørs-symbol, skriver Vox og en rekke andre medier.

KUPP: Flere medier melder at Sudans president Omar al-Bashir har gått av, og det feires blant landets innbyggere. Video: Newsflare / snapchat.com. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Kvinner i front

Denne uka ble det klart at Sudans president i over 30 år, Omar al-Bashir, er satt i husarrest, og at det militære har etablert et midlertidig styre i landet.

Mye av grunnen til at den aldrende president al-Bashir ble tvunget til å gå av, var nettopp de mange sudanske kvinnene som har vært svært aktive i det pågående fredelige opprøret i Sudan.

Bildet av studenten Alaa Salah ble tatt mandag kveld, da hun og tusenvis av andre protesterte i hovedstadens gater.

SUDANS NYE DRONNING: Bildet av den demonstrerende Alaa Salah (22) har gått verden rundt denne uka. Hun hadde på seg det tradisjonelle antrekket som ble brukt av nubiske dronninger for 3000 år siden, og på nettet har mange gitt henne navnet Kandaka, eller den nubiske dronningen. Foto: Afp / Scanpix
SUDANS NYE DRONNING: Bildet av den demonstrerende Alaa Salah (22) har gått verden rundt denne uka. Hun hadde på seg det tradisjonelle antrekket som ble brukt av nubiske dronninger for 3000 år siden, og på nettet har mange gitt henne navnet Kandaka, eller den nubiske dronningen. Foto: Afp / Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig glad for at bildet av meg har ført til at hele verden nå vet at det pågår en revolusjon i Sudan. Siden starten av opprøret har jeg vært ute i gatene og demonstrert fordi foreldrene mine har oppdratt meg til å elske landet vårt, sier Salah til britiske The Guardian.

Revolusjonært dikt

De pågående protestene mot Omar al-Bashir og hans regime startet i desember i fjor, men har økt sakte, men sikkert. Salah forteller at hun ikke har noen politisk bakgrunn, men at hun gikk ut i gatene for å få et bedre Sudan.

- Dagen da bildet ble tatt, var jeg på ti ulike samlinger og leste opp et revolusjonært dikt. Det gjorde at folk ble veldig entusiastiske. Vi startet en liten gruppe av kvinner. Jeg sang og de sang med meg. Og så kom stadig flere folk til sånn at vi ble veldig mange, sier hun.

Hun forteller at hun har blitt opplært i å presentere tema på universitetet.

- Jeg har ikke problemer med å prate foran folk, sier hun.

En av linjene i diktet går som følger, ifølge The Guardian: «En kule dreper ikke. Det som dreper er folkets stillhet». Dette diktet er populært blant demonstrantene i Sudan, og ble sunget både i januar 2018 og under opprørene som ble slått ned i september 2013.

Dronning-antrekk

Salah og de demonstrerende kvinnene er blitt kjent for sitt hvite antrekk, som er en tradisjonell sudansk kjole.

- Antrekket gir oss en form for makt og får oss til å tenke på Kandaka, sier Salah.

Kandaka var dronninger under nubierne, som var herskere over det som i dag er Sudan for mer enn 3000 år siden.

Over hele Sudan har kvinner vært en del av demonstrasjonene, der hundretusener av mennesker har krevd en slutt på det over 30 år lange vanstyret til Omar al-Bashir. Men at presidenten gikk av, er ikke nok for demonstrantene. De vil ha et helt nytt og demokratisk regime med en sivil regjering. Sudanere fortsetter derfor sine protester i gatene.

Demonstrantene har fått nok av den utbredte korrupsjonen i landet, høy arbeidsledighet – og diskriminering av kvinner i det sudanske samfunnet.

- Kvinner har stemme … det er vår revolusjon, har Salah sagt en rekke ganger, ifølge nettstedet IOL.

Sudanske sikkerhetsstyrker har gått hardt ut mot de kvinnelige demonstrantene, og flere har blitt anholdt og torturert. Noen har til og med blitt steinet for «moralske forbrytelser», ifølge IOL. Like fullt har antall kvinnelige demonstranter vært flere enn mennene.

Mange mennesker har dødd i forbindelse med de folkelige demonstrasjonene som begynte den 19. desember i fjor. I tillegg har hundrevis av mennesker blitt arrestert og fengslet.

Unge leder an i Algerie

KVINNER I TET: Også i Algerie er det mange kvinner blant demonstrantene. Her krever to kvinner regimeendring i hovedstaden i dag. Foto: Ryad Kramdi / Afp / Scanpix
KVINNER I TET: Også i Algerie er det mange kvinner blant demonstrantene. Her krever to kvinner regimeendring i hovedstaden i dag. Foto: Ryad Kramdi / Afp / Scanpix Vis mer

I store deler av Nord-Afrika er det endringer på gang. Siden i februar har hundretusener av algeriere demonstrert mot landets president, Abdelaziz Bouteflika, og hans regime. Det er spesielt de unge som ledet an opprøret, akkurat som de gjorde under den arabiske våren.

Bouteflika var den eneste presidenten i Nord-Afrika som ble sittende etter den arabiske våren som startet i nabolandet Tunisia i desember 2010. Men etter måneder med demonstrasjoner, leverte Bouteflika sin avskjedssøknad den 2. april.

At den aldrende Bouteflika gikk av, er ikke nok. Folk vil ha større endringer og er daglig ute i gatene og demonstrerer.

- Vi er ikke redde lenger, sier 22-årige Amina Djouadi til BBC: «Vi er unge og vi er modige. Folket er helter», fortsetter hun.

Uten arbeid

Hun får støtte av den 19-årige studenten Miriam Saoud, som sier at det ikke er nok Nå krever demonstrantene at den midlertidige presidenten, Abdelkader Bensalah, en Bouteflika-lojalist, også må gå av. Bensalah har lovet at han skal lede Algerie fram til 4. juli, da det skal arrangeres det han kaller «frie valg».

- Vi har hatt de samme ansiktene i ledelsen i 20 år. Nå må de gå av. Vi vil velge folk som skal representere oss. Vi vil bli hørt og vil ha endringer, sier hun.

En eldre kvinne er også ute i gatene. Hun går bort til opprørspolitiet og forteller dem at nok er nok.

- Det er ingen håp for den yngre generasjonen. Ingen jobber eller husvære. De har ikke midler til å gifte seg. Vi vil at hele regimet skal gå, sier hun til BBCs utsendte.

DAGLIGE PROTESTER: Selv om Algeries aldrende president, Abdelaziz Bouteflika, gikk av for nesten to uker siden, fortsetter demonstrasjonene i landet. Folk vil ha nytt blod inn i regjeringskontorene. Foto: Depo Photos / Abacapress / Scanpix
DAGLIGE PROTESTER: Selv om Algeries aldrende president, Abdelaziz Bouteflika, gikk av for nesten to uker siden, fortsetter demonstrasjonene i landet. Folk vil ha nytt blod inn i regjeringskontorene. Foto: Depo Photos / Abacapress / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer