Symbolpolitikk

Det er en tusenlapp mer i måneden, men Jens Stoltenbergs lønn kan ikke måles i kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLEREDE før de rødgrønne tok over begikk de sin første symbolhandling. De tre partilederne bladde opp 30 millioner offentlige kroner for Vaske-Bakkes forfalne villa på Bygdøy. Den utgående regjeringen lo seg fillete, naboene raste og journalister moret seg med å regne ut meterprisen på den beskjedne, om enn eksklusive strandlinjen.Men det var ikke poenget. Kjøpet av en rikmannsvilla var et symbolpolitisk kinderegg, tre signaler i ett grep; de rødgrønne ønsker å rive private gjerder for å gi allmennheten adgang til strandkanten, de vil satse på fellesskapet, og de er en flertallsregjering som bokstavelig talt har handlekraft. Det skulle varsle at det var en ny sheriff i byen.

OM KJØPET var egnet som symbolpolitikk eller blir stående som et euforisk medie-jippo etter valgseieren, gjenstår å se. Det avhenger av om regjeringen følger opp med å kjøpe større friluftsområder og styrker håndhevingen av allmennretten.Men det er bare ett eksempel på at små symbolhandlinger brukes til å sende ut viktige signaler om politisk veivalg. De rødgrønne har på kort tid sendt ut flere, ikke alle like vellykkete. Når Jens Stoltenberg skal fylle opp charterflyet sitt med nødhjelp til Pakistan, høres det ut som statsministeren i verdens rikeste land har holdt basar til inntekt for de jordskjelvrammete. En sjekk med mange nuller hadde vært et viktigere og bedre symbol på norsk støtte.

KRISTIN HALVORSEN fortalte alle som ville høre at hun skulle gå til jobben gjennom Oslo sentrum. Hun virket mer opptatt av det enn handlingsregelen. Første dagen fikk hun en kake i bakhodet og måtte pent søke tilflukt bak pansrete bilvinduer. Det syntes som et ubetydelig offer for sikkerheten, men for mange var det rett og slett en svart dag for det norske demokratiet når politikere ikke lenger kan ferdes fritt ute blant folk. For SV-lederen var det en strek i folkeligheten.For folkelig må politikere være. Ett av moderne tiders mest potente symboler er bildet av Kong Olav på trikken under oljekrisen. En enkel handling, som har definert det norske kongehuset i ettertid. Det er folkelig, nøkternt og sporty. Selve landsfaderen, Einar Gerhardsen, inviterte statsoverhoder hjem til blokka på Tøyen og dro på telttur til Italia. Thorvald Stoltenberg hadde toppmøter på kjøkkenet, mens sønnen sykler og sykler når han ikke går i ring rundt Sognsvann.

DET ER I den sammenheng debatten om regjeringens lønninger må ses. LO-leder Gerd-Liv Valla mener statsministeren må klare seg med samme prosentvise økning som en industriarbeider, mens forslaget fra Stortingets lønnskommisjon ligger ett prosentpoeng høyere. I kroner utgjør forskjellen en tusenlapp ekstra i måneden, ikke akkurat noe å slå alarm over. Valla er barnslig, mener Trygve Hegnar. I likhet med Høyre-folk har han en dyp aversjon mot symbolpolitikk, eller det som gjerne blir kalt politisk korrekthet.Men symbolverdien er langt høyere enn kronebeløpet. For en regjering som refser næringslivets galopperende lederlønninger, og som skal utrydde fattigdommen, intet mindre, er det ikke så lett å forsvare at man unner seg selv mer enn andre. Noen vil riktignok si at det slett ikke er urimelig at statsministeren får samme lønnsøkning som en departementsråd, men i politikken er det like viktig hvordan ting ser ut som hvordan de faktisk er.

VENSTRESIDEN har alltid forstått betydningen av symbolpolitikk, av å skape inntrykk og bilder som forteller en historie. Derfor var det overraskende at de rødgrønne ikke benyttet sjansen til å gi en politiker med innvandrerbakgrunn en sentral posisjon. En minoritetspolitiker første dagen hadde sendt ut et historisk signal. Ved å kaste inn en helt på tampen ble symbolikken overtydelig og mindre troverdig. Sjansen var forspilt. Symbolpolitikk er tross alt avhengig av at det er en viss sammenheng mellom budskap og handling. Når badegjestene inntar Bygdøy neste sommer blir det trangt om plassen. Villaen til Vaske-Bakke vil stå der som et synlig symbol på at de ble lovet enda flere meter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer