Sympati for Gro

Ifølge Kåre Willoch har Gro i sin bok skrevet sårende også om Hanna Kvanmo ved å omtale henne som «en nyttig idiot». Men Hanna Kvanmos sympati er nok på Gros side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka skriver ikke Gro at Hanna Kvanmo var en nyttig idiot, men at Willoch fikk «SV med som en nyttig idiot».

- Uansett kunne hun ha spart seg det uttrykket, for det betyr jo at hun har kjøpt Willochs argumentasjon, sier Hanna Kvanmo, som foreløpig velger å le av det hele.
For nye seere skal vi opplyse at tildragelsen det gjelder, skjedde under forspillet til Willoch-regjeringens avgang i 1986. Willoch forsøkte å få flertall og Ap's støtte til en innstramming for å unngå økonomisk krise. Kompromisset var ifølge Willoch så godt at selv SV gikk inn for det og viste ansvar. Med dette som argument forsøkte han å tvinge Ap i kne.

Ironi

- Ja, Willoch har gjentatt dette i en klippe klippe-teknikk år etter år, sier Hanna Kvanmo.

- Det jeg sa den gangen var at tja, hvis Ap kan godta dette kompromisset, så kan vel SV godta det. Men alle som kjenner nordlendingers måte å uttrykke seg på, skjønner at det lå en god porsjon ironi i dette, fra min side.

De som husker min sluttreplikk den kvelden, skjønner hva jeg mener. Jeg sa at: «Uansett hva jeg sier, sier statsministeren klippe klippe. Så jeg gir meg, kaster kortene og sier gris.»

I ettertid og i ettertanke synes jeg vel at det var litt ille at Willoch måtte gå av til lyden av den rå latteren som min replikk utløste i stortingssalen. Så jeg har vel angret litt på den bemerkningen.

Men det Gro ikke fikk sagt på TV i går kveld, var at regjeringen etter min mening burde råtne på rot og kastes ved revideringen av nasjonalbudsjettet i juni.

Sminke

- Aner vi at din sympati ligger på Gros side i duellene med Kåre?
- Ja, jeg vil si det.

- Han prøvde jo å erte henne foran og under hver eneste TV-debatt. Den taktikken brukte han på meg også. Men jeg brukte dialekten min og min nordlandske direkthet. En gang før en TV-debatt sa han f.eks. at «De ser jo slett ikke så verst ut etter sminkingen, fru Kvanmo». Da han kom ut fra samme sted etterpå, sa jeg: «Æ ser det hjalp med sparkling hos dæ å...», minnes Hanna Kvanmo og ler en god latter på telefonen fra sitt hjem i Arendal.