Sympatibølge for Kjell Magne

Det norske folks sympati flommer mot sykmeldte statsminister Kjell Magne Bondevik. Og i en artikkel på BBCs Internett-utgave sammenliknes Bondevik med prinsesse Diana - som sto fram med sine psykiske lidelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Judi Clements, sjef for den engelske veldedighetsorganisasjonen Mind, sier til BBC at Bondeviks åpenhet skaper større aksept for mentale lidelser.

Gjør som Churchill

Hun beskriver Bondevik som «bemerkelsesverdig modig», og sammenlikner han med høyt profilerte personer som har stått åpent frem med sine mentale lidelser: Winston Churchill, Stephen Fry, Elton John - og Prinsesse Diana.

- Det hjalp at Prinsesse Di snakket om sine mentale helseproblemer. Det gjør problemet mer akseptabelt, sier Clements til BBC.
Hun mener det er enormt viktig for mennesker med problemer å kunne identifisere seg med andre i samme situasjon.

Statsminister Kjell Magne Bondevik bryter et tabu når han åpent snakker om saker som normalt forties, skriver Finlands største dagsavis Helsingin Sanomat.
Bondevik viser en ny type åpenhet ved den pressemeldingen han sendte ut, heter det. Han er garantert ikke den eneste politiker i framtredende stilling, heller ikke den første statsminister, som er blitt rammet av depresjon, skriver Helsingin Sanomat.

Gjorde riktig

82 prosent av de spurte i en rykende fersk meningsmåling Markeds- og Mediainstituttet, MMI, har gjort for Dagbladet mandag og tirsdag, mente det var riktig av Bondevik å gå ut med årsaken til sykmeldingen.

Det er en massivt positiv tilbakemelding til Bondevik.

Even Flaatten i MMI mener dette er et så høyt tall at det er verd å merke seg. Han tror hovedårsaken skyldes tidspunktet målingen er gjort på og at det også her kan avleses en viss sympati for Bondevik:

- Tallet hadde kanskje vært lavere hvis vi hadde gjort målingen i forrige uke, sier Flaaten.
I målingen er folk også spurt om Thorbjørn Jaglands og Ap's jevnlige kritikk av den sittende regjering har vært for hard, passe eller for mild.

Et klart flertall på 62 prosent mener kritikken har vært på sin plass, men 27 prosent, det vil si ca. 900000 voksne nordmenn, mener at Thorbjørn Jagland har gått for langt i sin kritikk.
Det er særlig de med lavest inntekt og folk i Romsdal, Nordmøre og Trøndelags-fylkene som mener Jaglands kritikk har vært for hard.

Et flertall på over 60 prosent av Venstre-velgerne mener at Jaglands kritikk har vært berettiget, mens et klart flertall av KrF- og Sp-velgerne mener den har vært for hard.

Framgang for Anne

Målingen viser også at fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein og resten av regjeringskollegiet får støtte fra folket.

21 prosent mener nå at regjeringen ledet av Anne Enger Lahnstein vil bli ganske, eller meget, dyktig til å styre norsk økonomi.

Seinest lørdag viste en tilsvarende måling at bare 13 prosent mente at regjeringen ledet av Bondevik var ganske eller meget dyktig til å styre norsk økonomi.

Men noen overveldende tillitserklæring er dette ikke. Så mange som 38 prosent mener at regjeringen ikke er dyktig i det hele tatt til å styre økonomien.
Det positive i folks reaksjon overfor Anne Enger Lahnstein kommer enda tydeligere fram hvis man ser tilbake på den ensidig negative responsen hun tidligere har fått på målinger om hvorvidt hun vil egne seg som statsminister.
Seinest i september i fjor scoret hun null poeng i en slik måling fra MMI.