USIKKERT: Utfallet i Tromsø er usikkert. Her representert ved Tromsøbrua, Ishavskatedralen og Tromsøsundet. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
USIKKERT: Utfallet i Tromsø er usikkert. Her representert ved Tromsøbrua, Ishavskatedralen og Tromsøsundet. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Sympatibølge kan snu valgutfall i Tromsø

Får Ap sin fjerde periode?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene tyder på dødt løp der et populært Rødt, et lite KrF eller begge til sammen havner på vippen mellom de to alternativene. Uansett utfall blir Tromsø landets tredje by som innfører parlamentarisme og byregjering som styringsform.

Vippeposisjon Lenge så det ut til at Tromsø-valget var avgjort på forhånd. Det lå an til en brakseier for det borgerlige alternativet. Utøya løftet de rødgrønne inn i manesjen igjen. Spørsmålet er om det holder helt inn til valgdagen 12. september.

- De to siste meningsmålingene tyder på at vi har en vippesituasjon i Tromsø. Utøya-effekten går ned for Arbeiderpartiet også her. Hvis den effekten fortsetter å minke tror jeg det skal holde hardt om vi fortsatt har et rødgrønt regime i Tromsø, sier sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys, til NTB.

Tydelige Politisk kommentator i NRK Troms, Skjalg Fjellheim, er mer åpen til hvordan utfallet i Tromsø blir. Han ser en valgkamp uten store stridsspørsmål der partiene er forsiktige med hverandre. En valgkamp der Arbeiderpartiet heller sitter rolig i båten og håper at sympatibølgen holder helt inn.

- Velgerne i Tromsø står overfor to tydelige alternativer. Enten mer av det de har fått fra Ap som har styrt byen i 12 år, eller et Høyre og Frp som vil skjerpe innsatsen for å få bedre resultater i skolen, og markerer seg for en mer privatisert og bedre eldreomsorg, sier Fjellheim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre + Frp Både Fjellheim og Opdahl peker på den spesielle borgerlige konstellasjonen der Venstre ikke bare er støtteparti for Frp, men også vil inn i byrådet sammen med dem. Tromsø-Venstre går mye lengre enn Oslo-Venstre i lokalt Frp-samarbeid.

- Det er ganske unikt. Hvis dette blir utfallet kan jeg garantere en viss turbulens i den borgerlige byregjeringen, sier Opdahl.

Fire dager før Utøya varslet Frp i Tromsø at de skulle drive en valgkamp med full asylstopp i Tromsø, nei til moskébygning og tiggerforbud som de viktigste sakene. Dette var umusikalsk i en uttalt solidaritetsby som Tromsø før Utøya-tragedien, og de harde utspillene er ikke gjentatt fra Frp i valgkampen.

- Dette krumspringet har ikke hatt det store utslaget man kanskje kunne tro i Utøya-klimaet som har oppstått. En viss tilbakegang for Frp har det vært. Men samtidig så viser Frp-velgerne seg å være overraskende lojale. Tilbakegangen er liten for Frp, sier Anders Opdahl.

Syngende favoritt Tromsø har hatt tydelige og synlige ordførere som Erlend Rian og Herman Kristoffersen. Et påfallende trekk ved årets lokalvalg er mangelen på tydelige profiler.

Frp ledes av en humørløs, men troverdig, Jan Blomseth. Få kjenner navnet på Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kristin Røymo, og de fleste tror at SVs varaordfører Gunhild Johansen representerer Arbeiderpartiet., oppsummerer kommentatoren.

Unntaket er Høyre, som henter inn en munter outsider som kommende kommunal snorklipper. I Tromsø slår nå den syngende advokaten Jens Johan Hjort ned all motstand i målinger av den mest populære ordførerkandidaten.

- Tromsø Høyre har funnet den lokale varianten av en Herman Friele i Bergen og en Fabian Stang i Oslo. En trivelig og jovial kandidat fra det beste byborgerskapet. Det er også en kandidat som står på utsiden av den traurige partipolitikken og nyter stor popularitet, sier Skjalg Fjellheim til NTB.

(NTB)