Symptomene

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Flere kvinner enn menn rammes. De fleste er over 80 år, men også 40-, 50- og 60-åringer kan få sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har mistet mannen min

Mild demens:

FASE 1. Svikt i hukommelsen, manglende planleggingsevne og mangel på initiativ. Den syke blir ofte trist og nedstemt. «Noen mister ordene.» Denne fasen kan vare i opptil to år.Moderat demens:

FASE 2. Må ha hjelp til daglige gjøremål som påkledning, spising og medisinering. Pasienten er nå tydelig glemsom og har problemer med å uttrykke seg. Mange greier ikke lenger å finne fram, selv om de er godt kjent i området.Alvorlig demens:

FASE 3. Nødvendig med kontinuerlig tilsyn og pleie. Pasientene bor vanligvis på heldøgnsinstitusjon. Hukommelsen holder bare i 10- 15 sekunder. Nå er det nesten umulig å snakke med pasienten, kommunikasjonen foregår mest ved berøring og på det ikkeverbale plan. Sykdommen utvikler seg gradvis. De fleste merker selv at noe er galt, og prøver å dekke over ved å unngå situasjoner de ikke mestrer. Tidlig i sykdomsforløpet er det vanskelig å skille mellom naturlig glemsomhet og demens. Eldre mennesker blir mer selektive og bruker ikke tid på det som ikke interesserer. En alzheimerpasient er ikke i stand til å velge. Manglende interesse og tilbaketrekning er en del av sykdommen.Risikofaktorer: Høy levealder, arv og tidligere hodeskader. Ny forskning har også vist at høyt blodtrykk, hjertesykdom, røyking og diabetes disponerer for sykdommen. Forebygging: Lever du sunt, kan du komme sykdommen i forkjøpet, viser ny forskning. Røykekutt, mosjon og rikelig inntak av frukt og grønt anbefales. Vin er bra, men bare i små mengder. Spørsmål og svar: Det er etablert et nettsted hvor pårørende kan få svar på spørsmål om demens. Fem eksperter tilknyttet Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens svarer deg på de spørsmål du måtte ha. Tjenesten er gratis. Du treffer dem på

http://www.doktoronline.no/forum